Rețete delicioase
Înapoi la

De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești: trucul gospodinei inteligente

De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești: trucul gospodinei inteligente

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte...
Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești: trucul gospodinei inteligente

Caracteristici

Indiferent de carnea pe care alegi să o gătești, fie că este vorba despre pulpe de pui sau o friptură de vită, cu siguranță îți dorești ca preparatul să fie fraged și gustos.

Iar frăgezimea unei fripturi este un subiect intens discutat de marii bucătari ai lumii. Dintre toate trucurile pe care probabil le știi deja, noi îți propunem astăzi unul simplu și extrem de eficient. Ai nevoie doar de banalul bicarbonat, pe care îl vei folosi pentru a face un fel de marinată. Înmuierea cărnii într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă crește pH-ul de pe suprafața acesteia, ceea ce o menține fragedă atunci când este pusă pe foc.

Cei de la cooksillustrated.com au făcut și un mic experiment care îți va răspunde la întrebarea pe care probabil ți-ai adresat-o încă de la primele rânduri ale acestui articol: "Cât timp las carnea la marinat?". Ei bine, realizatorii experimentului au descoperit că nu a existat nici o diferență între o carne lasată la marinat timp de 20 de minute în apă cu bicarbonat sau una lasată timp de 45 de minute. Reacția acidă care se produce la suprafața cărnii are loc foarte repede și nu este nevoie să lași preparatul în marinată pentru zeci de minute.

Pentru această metodă, ai nevoie de un recipient mare, în care ai pus apă, o linguriță de bicarbondat, dar și un strop de sare. Lasă la marinat timp de 20 de minute, la frigider. Ulterior, poți continua să condimentezi carnea, în funcție de preferințe. Poți bune bicarbonat pe orice fel de carne, mai puțin pește, și indiferent de modul în care alegi să o gătești, fie că este prăjită, la cuptor sau pe grătar.

Sursa foto: Unsplash

Citește și: Cum să economisești timp în bucătărie - 4 trucuri utile pentru orice gospodină

Și mai interesant este faptul că gustul de bicarbonat nu se va simți deloc, pentru că va fi "mascat" de aroma celorlaltor condimente pe care le folosești pentru a marina carnea. 

O altă metodă de folosire a bicarbonatului de sodiu pentru frăgezire este să îl pui direct pe carne și să o lași la frigider, într-un recipient acoperit, timp de 3 până la 5 ore.

Se recomandă apoi să speli bine carnea înainte de a o găti pentru că, spre deosebire de metoda în care aceasta este lăsată într-un vas umplut cu apă, bicarbonatul este pus direct pe suprafață. Metodele sunt diferite, dar la fel de eficiente. Acum intră intră în discuție și timpul pe care îl ai la dispoziție, pentru că este evident că metoda numărul doi necesită mai mult timp de pregătire înainte de gătirea propriu-zisă.

Surse articol: Cooksillustrated / Mashed.com / Tastingtable

Surse foto: IStock, Unsplash

Articolul urmator
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp
Cat de bine gatesti?
Incepe quiz
Cat de bine gatesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.