De incercat: Dovlecei crocanti la cuptor!

De incercat: Dovlecei crocanti la cuptor!
Laura Laurentiu
Marţi, 21.07.2009

Datorita retetei de mai jos aceasta leguma, dovlecelul, pe care ani in sir l-am discriminat pe nedrept, urca in mod clar pe un loc fruntas in topul preferintelor mele.

Dupa budinca de dovlecei, aceasta reteta m-a convins definitiv (specific ca pentru aceasta reteta am compilat si combinat plus touch-ul personal vreo alte 5-6 variante de preparare gasite pe diverse bloguri de limba engleza, la cautarea mea "baked zucchini"). Astia sunt ai mei:

 

Ingrediente


- dovlecei - dupa posibilitati, eu am avut trei nu prea mari, maximum un kilogram sa fi avut impreuna
- 250 ml de iaurt
- 50 ml ulei de masline
- pesmet
- 50 de grame de branza telemea mai uscata
- sare

Preparare:


Astia sunt protagonistii:

 

 


Evident, se curata de coaja, apoi se taie in bastonase cu lungime de 12-13 cm si grosime de 1-1,5 cm. Se presara cu sare si se uita de ei vreo 15 minute.

 

Intre timp, se amesteca pesmetul (destul, sa ajunga, eu am folosit pesmet din paine integrala, facut in casa, din jumatate de pita de 750 de grame) cu telemeaua rasa fin:

 

Specific ca am vazut in celelalte variante de preparare tot felul de combinatii la amestecul in care se tavalesc dovleceii, unii se dau prin ou, in altele se amesteca faina cu pesmet sau se folosesc fulgi de porumb, pesmet cu usturoi tocat, diverse verdeturi sau parmezan.

Se combina uleiul de masline cu iaurtul si apoi se bat putin cu furculita:

 

Dupa ce dovlecii au asudat bine (sarea extrage apa din ei) se zvanta cu hartie absorbanta si se plonjeaza, cate trei bastoane o data, in amestecul de iaurt si ulei de masline. Se tavalesc bine-bine si se arunca in farfuria cu pesmet si branza. Scuturand orizontal farfuria ca sa se rostogoleasca bastonasele de dovlecei, se imbraca pe toate partile in pesmet. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt:

 

Se introduc la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pentru 25 de minute (pana se rumenesc):

  
  

Eu i-am servit imediat ce s-au racorit putin, cu sos tzatziki si o paine proaspata, cu rosioare:

  

Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Prepara-ti singura dulceata de capsuni!
Desert de vara: Rapid si racoros - Cataif cu frisca

Garnitura gustoasa si usor de preparat: Cartofi copti in staniol cu sos de iaurt
 

 Subiecte de pe forum:

Preparate rapide, idei pentru criza de timp
Ce mai gatim?
Silueta viselor vs. mancatul rapid
Mai exista genul de "femeie la cratita"?

Vezi si
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Marţi, 21.07.2009
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Marţi, 21.07.2009
Articolul urmator »
Cele mai bune condimente pentru pui
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Sâmbătă, 24.08.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (106)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024
Delia (anonim)
4 august 2009 11:11

am facut aceasta reteta si chiar a iesit buna...o sa mai incerc o data dar in loc de telemea am sa pun cascaval..cred ca o sa fie si mai buna asa....

MARGA (anonim)
28 iulie 2009 09:09

O RETETA USOARA, DE VARA, CU DOVLECEICATE DOI DOVLECEI FOARTE MICI, PORTIA PENTRU O PERSOANA.SE CURATA, SE FIERB, SE SCURG INTR-O STRECURATOARE, FOARTE BINE. SE ASEAZA PE UN PLATOU (SAU IN FARFURIE, DIRECT) SI SE TOARNE DEASUPRA UN SOS DIN: MAIONEZA FACUTA ACASA, DIN TREI OUA, LA CARE SE ADAUGA LA SFARSIT TREI LINGURI DE SMANTANA SI O LINGURA DE MUSTAR PICANT. SE PRESARA CU MARAR. SE MANANCA RECE. E UN DELICIU

elvira (anonim)
24 iulie 2009 13:01

am facut budinca de dovlecei si mi-a iesit f buna.o sa incerc si reteta asta,pare delicios.dovlecelul este preferatul meu,asa ca daca mai stiti retete la fel de delicioase si licht,va rog sa postati

gabi (anonim)
23 iulie 2009 22:10

e foarte dragut cum povestesti prepararea da e f. bun da eu vreau o reteta de conservare a dovlecelului ca ma f multi in gradinaaa caut de 3 zile si nu prea gasescccccc?

Ne găsești pe