Chef Sorin Bontea ne învață cum să facem cel mai pufos, aromat și gustos cozonac! Avem rețeta completă

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Chef Sorin Bontea ne învață cum să facem cel mai pufos, aromat și gustos cozonac! Avem rețeta completă
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Miercuri, 28.04.2021

Caracteristici

Dacă vrei să îți iasă, fără prea mare efort, cei mai pufoși, aromați și gustoși cozonaci, urmează, pas cu pas, rețeta celebrului și talentatului chef Sorin Bontea. Respectă-i indicațiile și, chiar dacă nu ai mai făcut în viața ta cozonaci - desert care reprezintă o provocare chiar și pentru unele dintre cele mai dibace gospodine-, o să îți iasă perfecți, bun de puși la vânzare în cea mai pretențioasă cofetărie. 

Ingrediente necesare pentru cozonac a la Sorin Bontea

  • 1 kg făină
  • 350 g zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 ml de ulei
  • 1/2 linguriță de sare
  • 14 g de drojdie uscată
  • 1 esență de vanilie
  • 1 pachet de unt
  • 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
  • 150 g de zahăr
  • 8 albușuri
  • 80 g cacao
  • 250 g nucă pisată
  • 25 ml esență de rom

Metoda de preparare cozonac a la Sorin Bontea

  1. Pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat, într-un bol mare amestecă ingredientele uscate, apoi fă în mijloc o gaură.
  2. Într-un alt castron amestecă gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează.
  3. Topește 150 grame de unt. Dizolvă zahărul în laptele cald, pe urmă adaugă ouăle amestecate cu sarea și laptele în care ai topit zahărul. Toate aceste ingrediente omogenizează-le împreună.
  4. Adaugă uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, pune peste el în fir subțire acest lichid.
  5. Coca se frământă până se încorporează tot uleiul și untul, astfel se obține un aluat pufos și fraged.
  6. Se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Bate spumă albușurile, obținând o bezea, apoi adaugă peste cacao, nuci și esență de rom.
  7. Împarte coca crescută în două și fă același lucru încă o dată cu jumătățile lor.
  8. Întinde una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
  9. Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute.
  10. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr.
  11. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.

 

 

Surse foto: Captura Youtube, Istock

Articolul urmator »
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Ramona Jurubita | Marţi, 16.04.2024
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (37)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024

Ne găsești pe