Vin sarbatorile! Haide sa pregatim un cozonac cu nuca!

Cuprins
Indiferent de ocazie sau sarbatoare, m-am gandit ca nu ar strica sa invatam impreuna sa pregatim un cozonac cu nuca. Pe masa imbelsugata, langa pasca, drob, stufat si oua rosii, strecoara si un cozonac cu nuca pregatit de tine. Un deliciu, o incantare specific romaneasca!
Cozonac cu nuca
![]() |
Ingrediente:
5 oua
1 kg faina
350 g zahar
½ l lapte
50 g drojdie
250 g margarina sau unt
1 lingurita sare
1 lingura coaja de lamaie sau portocala
2 pachetele zahara vanilat
Mod de preparare:
Aluat
Pentru mentinerea cozonacilor cat mai mult proaspeti, se recomanda maiaua obtinuta din faina oparita cu lapte. Asa ca: fierbe laptele, iar intr-un vas pune aproximativ o cana de faina pe care o oparesti treptat cu jumatate din cantitatea de lapte si amesteci pana obtii o pasta ca o smantana. Adauga 3 lingurite de zahar. Cand acest amestec devine caldut, pune drojdia sfaramata usor. Acopera vasul cu un stergar si lasa maiaua sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent. Amesteca bine ouale, zaharul, aromele (fara rom) si sarea (un albus il pastrezi pentru umplutura)
Intr-un lighean cu faina, pune maiaua si compozita cu oua. Amesteca pana se incorporeaza toata faina, apoi adauga treptat grasimea (preferabil sa fie calduta).
Lasa la crescut in ligheanul acoperit cu un stergar. Cand maiaua isi tripleaza volumul, mai adauga faina atat cat este necesar ca sa iasa un aluat moale, care sa se desprinda usor de pe marginea vasului. Framanta si bate foarte bine. Apoi lasa din nou la crescut pana isi dubleaza volumul.
Umplutura
250 g nuci curatate si pisate
5 linguri cacao
1 albus batut cu 3 linguri de zahar
2 linguri rom
1 plic de zahar vanilat
Stafide
Ia o bucata de aluat cat pumnul si intinde o foaie groasa de marimea tavii de cozonac. Pe foaie intinde umplutura, ruleaza foaia sau o poti impleti cu un alt rulou. Aluatul astfel impletit se pune in tava unsa cu margarina. Procedezi la fel pana termini tot aluatul.
![]() |
Unge cozonacii cu ou si orneaza-i cu jumatati de nuca, apoi presara putin zahar. Lasa-i din nou la crescut in fomele acoperite cu stergarul, timp in care aprind cuptorul la foc mic. Cand cozonacii au crescut sufiecient in forme, intodu-i in cuptor unde ii tii aproximativ 45 min. Incearca-i cu paiul din cand in cand pentru a vedea daca s-au copt in interior. Si asta e tot, cozonacii cu nuca sunt gata!


