Cozonaci moldovenesti: cea mai buna reteta festiva
Cuprins
Sarbatorile de iarna nu au farmec daca nu simti in casa mirosul cozonacilor. Gospodinele se intrec in aceasta perioada in retete de tot felul, iar cozonacii moldovenesti se numara printre cele mai ravnite preparate traditionale de acest tip. Incearca si tu una dintre cele mai bune retete pentru mesele festive din acest an.
Ingrediente necesare pentru cozonaci moldovenesti
Pentru aluat
- un kilogram de
faina;
- 60 g de drojdie;
- 6 oua;
- 250 g de zahar;
- un praf de sare;
- coaja de portocala sau de lamaie (rasa);
- doua plicuri de zahar vanilat;
- doua linguri de smantana;
- 600 ml lapte (caldut);
- 100 g de unt;
- 75 ml de ulei;
Pentru umplutura
- 50 g de stafide;
- 300 g de nuca
macinata;
- 250 g zahar;
- 2 plicuri de
zahar vanilat;
- 100 ml de lapte;
- 6 albusuri;
- 2 linguri de cacao.
Iata cum poti sa prepari cozonaci moldovenesti
Cerne un kilogram de faina, apoi pune la incalzit laptele amestecat cu doua linguri de zahar tos si cu cel vanilat. Amesteca pana se dizolva cristalele de zahar. Dizolva drojdia in cateva linguri de lapte caldut. Pune faina in vasul in care framanti, fa loc in centru si adauga drojdia dizolvata. Presara faina peste ea si las-o la dospit o jumatate de ora.
Intre timp amesteca galbenusurile cu zahar, sare, coaja de portocala sau lamaie, smantana si unt. Pune compozitia obtinuta peste faina si framanta totul. Adauga treptat lapte caldut, pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. La final adauga cate putin ulei si framanta in continuare. Acopera vasul si lasa aluatul sa isi mareasca volumul.
Intre timp pregateste umplutura pentru desertul traditional. Adauga zaharul tos si cel vanilat in lapte si pune recipientul pe foc. Adauga nuca macinata si las-o la oparit. Spre final pune cacaua si stafidele. Bate albusurile spuma si amesteca-le cu celelalte ingrediente pentru umplutura, dupa care lasa compozitia la racit.
Imparte aluatul in doua, intinde fiecare foaie si pune umplutura. Ruleaza cozonacii moldovenesti, aranjeaza-i in tavi unse si tapetate. Poti sa ungi cozonacii cu ou pe deasupra, pentru un aspect mai interesant. Introdu tavile in cuptorul preincalzit si lasa-le acolo pana la coacere.
Lasa cozonacii la racit, apoi depoziteaza-i pana in ziua servirii sau aranjeaza feliile pe un platou si savureaza-le alaturi de cei dragi. Pofta buna!
Sursa foto: jocooks.com