Iata mai jos 3 retete de dulciuri de post:
Briose cu portocale si scortisoara
Ingrediente: 3 cani de faina, o cana mare de suc de portocale (proaspat stros), 1,5 cana zahar, 1 cana uei, coaja rasa de lamaie si portocala, 1 lingurita scortisoara, 1 plic praf de copt.
Mod de preparare:
- cuptorul se incalzeste bine in prealabil, la 200 grade
- se amesteca uleiul cu sucul de portocale, coaja rasa de fructe, zaharul si un praf mic de sare pana se omogenizeaza bine zaharul
- in alt vas se pune faina cernuta, praful de copt si scortioara
- ingredientele lichide se toarna peste cele uscate si se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza perfect
- crema obtinuta se toarna in forme de briose
- briosele se coc 25 de minute sau pana capata o nuanta aurie
- se servesc cu putina dulceata sau cu lapte de soia cu aroma de vanilie.
![Briose cu portocale Briose cu portocale](/images/speciale/articole/ioana_budeanu/2011.12.06/111995729.jpg)
Clatite cu smochine si miere
Ingrediente: 250 g faina, 200 ml apa minerala, 100 ml ulei, 70 g zahar, un pic de sare, miere de albine, smochine de la conserva
Mod de preparare:
- toate ingredientele se amesteca foarte bine, cu mixerul, pana se obtine o crema groasa
- tineti cont de faptul ca lipsa oualor poate duce la ruperea clatitelor la prajit si atunci aluatul trebuie sa fie mai gros
- se lasa crema la frigider jumatate de ora
- o tigaie neaderenta se unge cu foarte putin ulei (folositi un atomizor sau o pensula) si se toarna un polonic mic din compozitie
- se prajesc pana devin aurii
- clatitele se servesc unse cu putina miere si cu smochine de la conserva, insa merg excelent si cu dulceata!
![Clatite cu smochine si miere Clatite cu smochine si miere](/images/speciale/articole/ioana_budeanu/2011.12.06/clatite-cu-smochine.jpg)
Prajitura cu gem si nuca
Ingrediente: 1 cana de zahar, 1 cana apa, 1/2 cana ulei, 5 linguri gem sau dulceata (cirese, zmeura, capsuni, caise), 3 linguri cacao, nuci pisate (150 g), cocos, praf de copt, 2 cani de faina, stafide sau alte fructe uscate, vanilie, rom.
Mod de preparare:
- zaharul, apa si uleiul se amesteca bine, cu mixerul
- se adauga gemul, cacao, nucile, cocosul si se amesteca treptat
- se pun apoi faina, praful de copt, esentele si fructele uscate
- totul trebuie sa aiba consistenta unei creme groase
- o tava de cuptor mai inalta se tapeteaza cu hartie de copt
- cuptorul trebuie incalzit in prealabil
- se pune crema in tava si se coace 35 de minute la foc mediu
- se taie doar cand s-a racit
- se poate orna cu nuci, migdale sau cu o glazura din apa cu zahar si cacao.
![Prajitura cu gem si nuca Prajitura cu gem si nuca](/images/speciale/articole/ioana_budeanu/2011.12.06/dulciuri_mica2.jpg)