Prajitura cu afine si gris cu lapte
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 1-2 porții
- 4-6 porții
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Calorii:
- 200

Cuprins
Caracteristici
In timpul vacantei noastre de inceput de toamna am fost la Arieseni. Am facut multe drumetii, am profitat de lipsa ursului din calea noastra si l-am lasat fara desert. Am cules toate afinele care ne-au iesit in cale. Le-am pus cu zahar la pastrat iar cand am ajuns acasa am pregatit o super afinata. Afinele ramase nu au fost irosite si au fost folosite la prepararea acestei prajituri.
Ingrediente: Pentru aluat:
- 250 g faina in plus pentru prelucrat
- 1 lingurita praf de copt
- 1 praf de sare
- 125 g unt
- 3-4 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 ou
- unt pentru uns tava de prajitura
- fasole/linte uscata pentru copt
Pentru umplutura:
- 500 ml lapte
- 125 g gris
- 3-4 linguri zahar
- 2 oua
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
- 2 linguri coniac sau rom (am folosit afinata)
- 2 linguri stafide
- 500 g afine (am folosit afinele din afinata)
Cum prepari prajitura cu afine
Pentru prepararea aluatului, amestecam faina cu prful de copt, sarea, untul, oul, zaharul tos si vanilat.
Modelam aluatul sub forma de bila si il dam la frigider pentru 30 minut.
Ungem fundul tavii cu unt.
Pe o suprafata presarata cu faina intindem aluatul sub forma de cerc.
Tapetam forma cu aluatul lasand o margine inalta de 2 cm.
Intepam aluatul de mai multe ori cu ajutorul unei furculite, apoi il bagam 20 minute la rece.
Se incinge cuptorul, se acopera aluatul cu hartie cerata, asezam legumele uscate si se coace pentru 10-12 minute.
Dupa ce blatul s-a copt, indepartam legumele si hartia.
Incepem sa pregatim umplutura punand laptele la fiert.
Adaugam in ploaie grisul si zaharul si lasam sa fiarba la foc mic pentru 3 minute.
Se adauga galbenusurile, coniacul (afinata in cazul nostru) si coaja de lamaie. Folosind afinata umplutura a primit o culoare superba.
Adaugam stafidele si se lasa sa se umfle.
Batem albusurile spuma si le incorporam in compozitie.
Adaugam fructele si amestecam bine compozitia.
Turnam compozitia peste blatul de prajitura si netezim usor.
Introducem prajitura in cuptorul incins pentru aproximativ 15 minute.
POFTA BUNA!
Aceasta reteta ti-a fost oferita de www.bucatarulamator.ro.


