Prajitura cu gem de post
Cuprins
Caracteristici
Pentru ca suntem in perioada de post, ti-am pregatit o reteta de prajitura in care nu trebuie sa folosesti oua sau lapte. Incearca urmatoarea prajitura cu gem de post si vei vedea ca aroma acesteia va fi identica cu cea obisnuita. Adauga nuci sau migdale in reteta, deoarece ii va da o aroma mai placuta si o consistenta bogata.
Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatire: 30 de minute
Timp total: 35 de minute
Cantitatea: o tava medie
Ingrediente necesare
- 150 g de gem
- 300 g de faina
- 100 g de zahar
- 125 de ml de apa
- un varf de cutit de sare
- 100 ml de ulei de masline
- 1 pliculet de zahar vanilat
- o lingurita de zeama de lamaie
- 3 linguri de suc de portocale proaspat
- nuci sau migdale maruntite
- 1 pliculet de praf de copt sau o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu alimentar
Mod de preparare a prajiturii cu gem de post
1. Amesteca intr-un castron mare zaharul, uleiul de masline (sau de floarea-soarelui), apa, sucul de portocale, praful de copt sau bicarbonatul de sodiu stins in zeama de lamaie si omogenizeaza toate ingredientele.
2. Incorporeaza faina, apoi adauga sarea si nucile sau migdalele maruntite. Referitor la incorporarea gemului in reteta ai trei variante: il poti amesteca acum, il poti pune in tava, intre doua straturi de aluat (inainte de introducerea in cuptor) sau il poti adauga dupa ce se coace prajitura (deasupra sau la mijlocul ei; mai exact, tai blatul in doua si adaugi gemul la mijloc).
3. Omogenizeaza bine aluatul si toarna-l intr-o tava normala sau in una de briose, in prealabil unsa cu ulei si tapetata cu faina sau acoperita cu hartie de copt.
4. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si apoi introdu tava.
5. Coace prajitura cu gem de post aproximativ 30 de minute. Introdu din cand in cand o scobitoare in aluat, pentru a vedea daca este gata.
6. La sfarsit, dupa ce ai scos prajitura din cuptor, las-o putin sa se raceasca si taie-o in patratele sau romburi si pudreaz-o cu zahar vanilat.
Pofta buna!