Rețete delicioase
Înapoi la

Prajituri festive pentru Revelion: deserturi delicioase pentru o masa imbelsugata

Prajituri festive pentru Revelion: deserturi delicioase pentru o masa imbelsugata

Andreea Gluh, redactor

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Fără coacere
Calorii:
300
Prajituri festive pentru Revelion: deserturi delicioase pentru o masa imbelsugata

Caracteristici

Masa pregatita pentru noaptea dintre ani trebuie sa fie imbelsugata. De la salate, fripturi si sarmalute, pana la deserturi delicioase, niciuna dintre aceste mancaruri nu trebuie sa lipseasca din meniu. Pentru desert iti prezentam doua retete de prajituri festive pentru Revelion. Este vorba despre tortul cu glazura de caramel si despre tarta cu unt de arahide, care nu necesita coacere.

Iata cum se prepara aceste prajituri festive!

Tortul cu glazura de caramel, o prajitura festiva perfecta pentru Revelion

Pentru a prepara blatul acestei prajituri festive pentru Revelion, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • o jumatate de ceasca de unt fara sare;
  • o ceasca si jumatate de zahar;
  • doua cesti de faina;
  • doua linguri de praf de copt;
  • o ceasca de lapte;
  • doua oua;
  • un varf de cutit de sare;
  • sirop de caramel;
  • glazura de caramel;
  • o punga de caramele pentru ornat.

Ingredientele necesare pentru siropul de caramel sunt:

  • o ceasca de zahar;
  • doua cesti de apa.

De asemenea, pentru glazura de caramel ai nevoie de:

  • 500 de grame de zahar;
  • 12 linguri de unt fara sare;
  • o jumatate de ceasca de smantana cu 35% grasime;
  • esenta de vanilie;
  • un varf de cutit de sare.

tort cu caramel

Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a prepara tortul cu glazura de caramel, una dintre cele mai gustoase prajituri festive pentru Revelion!

  1. Mai intai incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si incepe prepararea siropului de caramel.
  2. Pentru aceasta pune o ceasca de apa si zaharul pe foc, intr-o tigaie, si amesteca periodic, pana cand compozitia incepe sa dea in clocot.
  3. Las-o sa fiarba la foc mic, iar cand observi ca lichidul si-a schimbat culoarea si a devenit auriu, ia vasul de pe foc si adauga si cea de-a doua ceasca de apa.
  4. Pune siropul din nou pe aragaz si amesteca timp de inca doua-trei minute. Cand este gata, lasa preparatul sa se raceasca si continua cu prepararea blatului.
  5. Pune untul intr-un bol pentru mixer, toarna zahar gradat si amesteca pana cand compozitia capata volum si are o textura aerata.
  6. Adauga doua linguri din siropul de caramel preparat anterior si omogenizeaza compozitia.
  7. Intr-un alt bol amesteca faina, praful de copt si sarea. Incorporeaza apoi acest amestec uscat in cel cu unt si adauga din cand in cand lapte. Ai grija ca aluatul sa nu aiba cocoloase.
  8. Separat bate ouale cu mixerul, pana cand fac spuma si combina-le cu aluatul preparat anterior.
  9. Pregateste doua tavi pentru cele doua foi de blat, ambele tapetate cu hartie de copt. Toarna aluatul in tavi si pune-l la cuptor pentru 30-35 de minute. Cand timpul se apropie de final, poti testa cu ajutorul unei scobitori daca blatul este gata.
  10. Intre timp prepara glazura de caramel pentru aceasta delicioasa prajitura festiva de Revelion. Incepe prin a pune untul la topit, intr-o tigaie. Lasa-l pe foc timp de aproximativ opt minute, pana cand isi schimba culoarea si devine brun-auriu. Cand se intampla acest lucru, opreste focul si lasa untul la racit, vreme de doua-trei minute.
  11. Dupa aceea amesteca smantana, zaharul, vanilia, sarea si untul, pana cand compozitia devine omogena.
  12. Cand blaturile sunt coapte in intregime, scoate-le din cuptor si lasa-le la racit 10-15 minute, dupa care le poti rasturna din tavi pe farfurii. Acum poti adauga glazura pe prima foaie de blat, cu ajutorul unei palete din plastic, pentru a o nivela. Aseaza deasupra si cel de-al doilea blat si imbraca prajitura cu restul de glazura. Orneaza cu siropul de caramel ramas si cu bomboane. 

Tarta cu unt de arahide, care nu necesita coacere: o prajitura usoara de Revelion

Dupa ce ai petrecut atata timp pe langa cuptor pregatind tortul cu glazura de caramel, este vremea sa incerci o prajitura festiva care nu necesita coacere: tarta cu unt de arahide.

tarta cu unt de arahide

Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pregati un desert ce nu trebuie sa lipseasca din lista de de prajituri festive pentru Revelion!

  • 10 - 12 biscuiti simpli sau cu cacao, care trebuie maruntiti;
  • sase linguri de unt fara sare;
  • sase patratele de ciocolata cu lapte;
  • o ceasca de smantana pentru gatit;
  • trei sferturi de cana de unt de arahide;
  • o jumatate de cana de crema de branza;
  • o jumatate de ceasca de lapte dulce condensat.

Pentru a prepara aceasta prajitura festiva trebuie sa urmezi cativa pasi importanti:

  1. Amesteca biscutii maruntiti cu untul si foloseste-te de o furculita pentru a omogeniza compozitia. Pune preparatul rezultat la frigider, intr-o forma de tarta, vreme de 30-40 de minute.
  2. Intre timp prepara crema pentru tarta. Taie in bucatele ciocolata cu lapte si pune smantana intr-o tigaie, la foc mic. Cand observi ca aceasta incepe sa fiarba, adaug-o peste ciocolata si amesteca bine.
  3. Lasa compozitia sa se raceasca pentru aproximativ cinci minute. Pentru ca amestecul sa se ingroase, poti folosi metoda bain-marie astfel: umple un bol cu apa si cuburi de gheata si aseaza in el vasul cu amestecul de ciocolata cu smantana. Amesteca periodic, pana cand se raceste complet, pentru a obtine o crema omogena.
  4. Intr-un alt bol amesteca bine, folosind mixerul, untul de arahide, crema de branza si laptele condensat. Apoi poti combina crema de ciocolata obtinuta anterior cu acest amestec.
  5. Scoate din frigider blatul de tarta preparat din biscuiti si din unt si umple-l cu aceasta crema. Lasa desertul la frigider pana cand apar musafirii.
  6. Scoate-l de la rece cu aproximativ zece minute inainte de a-l servi. Taie-l in felii si orneaza-l cu fasii de ciocolata, cu fulgi de cocos sau cu fructe acrisoare din compot si vei avea parte de un desert festiv minunat! 

Pofta buna!

Prajiturile festive pentru Revelion iti vor aduce laudele invitatilor la masa. Incearca si tu aceste doua retete pentru petrecerea din noaptea de Anul Nou!

Articolul urmator
Lapte de caju: beneficii și mod de preparare
Lapte de caju: beneficii și mod de preparare
Alege 5 deserturi preferate și îți spunem când te măriți!
Incepe quiz
Alege 5 deserturi preferate și îți spunem când te măriți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.4 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.