Rețete delicioase
Înapoi la

Retete de prajituri pentru Craciun si Revelion

Viorica Ghinea, redactor

Ne apropiem de ultimele zile ale anului, cand ideile de preparate culinare incep sa ne danseze in minte. Daca felurile principale si aperitivele sunt mai usor de ales, pentru ca apelezi la traditia romaneasca, retetele de prajituri pentru Craciun si Revelion te pot pune in dilema. Vrei sa incerci ceva nou, cu aspect festiv si gust interesant? Incearca aceste retete de prajituri pentru Craciun si Revelion!

Cele mai delicioase retete de prajituri pentru Craciun si Revelion

Oaspetii tai se vor indragosti de aceste mini prajituri. Aranjeaza-le frumos pe un platou, printre celelalte deserturi si cu siguranta vor fi primele consumate.

retete de prajituri pentru Craciun si Revelion

Mini prajituri

Ingrediente: 95 g de stafide, 235 g de curmale (poti sa folosesti orice fel de fruct uscat si chiar sa pui din mai multe tipuri - cirese, banane, etc), 250 ml de coniac, 200 g de unt, 160 g de zahar brun, 3 oua, un praf de sare, 150 g de faina, o lingurita de praf de copt, o lingurita de scortisoara, 200 g de ciocolata, 120 g de alune, 750 g de martipan alb, panglica si ornamente pentru decor.

Preparare

Pune fructele uscate la macerat in coniac si lasa-le peste noapte. A doua zi mixeaza untul si zaharul, pana se formeaza o crema, apoi adauga pe rand ouale. Incorporeaza faina, praful de copt, scortisoara si putina sare. Pune ciocolata si alunele taiate grosier. Toarna compozitia intr-o tava in care ai pus hartie de copt si introdu-o in cuptorul preincalzit. Lasa la copt 30 de minute (180 grade Celsius).

Dupa ce s-a copt desertul, scoate recipientul din cuptor si lasa-l la racit. Taie blatul in patratele de aproximativ 4 cm. Intinde martipanul si taie-l in bucati de 7 cm. Acopera mini prajiturile cu martipan si taie excesul. Leaga fundite in jurul desertului si presara decoratiuni festive.

 

Briose usor condimentate - un mix de nebunie pe mesele de sarbatori

Strecoara printre retetele de prajituri pentru Craciun si Revelion si aceasta delicatesa. Briosele usor condimentate vor fi considerate un mix de nebunie pe mesele festive.

retete de prajituri pentru Craciun si Revelion

Ingrediente: 125 g de unt, 100 g de zahar, o lingurita de coaja de portocala rasa, doua oua, 500 g de mix de fructe uscate, 60 g de alune maruntite, 80 ml de suc de portocale proaspat, 150 g de faina, o jumatate de lingurita de mix de condimente, 250 g de martipan, bomboane colorate pentru decor.

Preparare

Mixeaza untul cu zaharul si cu coaja de portocale, apoi adauga ouale pe rand si amesteca dupa fiecare. Incorporeaza fructele uscate (taiate marunt), alunele si sucul de portocale. Pune faina in care ai amestecat mixul de condimente si omogenizeaza compozitia, dupa care toarn-o in formele de briose si niveleaza unde este cazul.

Tine briosele in cuptorul preincalzit aproximativ 30 de minute sau pana observi ca sunt gata. Lasa-le la racit 5 minute, dupa care scoate-le din forma pe un gratar sau pe un blat de lemn. Intinde martipanul si taie in bucati de 7 cm, astfel incat sa ajunga pentru 12 bucati. Aranjeaza martipanul deasupra brioselor, dupa care finiseaza aspectul cu bomboane sau cu alte decoratiuni (de preferat in nuante de verde si rosu, pentru a intra in ton cu sarbatoarea).

Tortul festiv - de nelipsit de pe lista de retete de prajituri pentru Craciun si Revelion

Prepara un tort Rafaello de neuitat in acest an si iti vei asigura succesul mesei festive de Revelion.

tort Rafaello

Ingrediente: 5 oua, 150 g de zahar, 12 g de praf de copt, 100 g de faina, 50 ml de apa calda, un praf de sare, 600 ml de frisca lichida, 200 g de ciocolata alba, 200 g fulgi de nuca de cocos, bomboane pentru decor (optional).

Preparare

Separa galbenusurile de albusuri si bate-le pe cele din urma cu putina sare. Mixeaza galbenusurile impreuna cu 50 g de zahar, apoi adauga apa calda si restul de zahar. Amesteca faina cu praful de copt intr-un bol, dupa care incorporeaz-o in galbenusuri, pana se dizolva toate cocoloasele. Toarna cu grija si albusurile si amesteca usor.

Unge si tapeteaza o tava sau pune hartie de copt. Pune compozitia in acest recipient, niveleaz-o bine si introdu-o in cuptorul preincalzit la temperatura de 150 de grade Celsius. Nu deschide cuptorul timp de 20-30 de minute.

Intre timp pregateste umplutura pentru tort. Incalzeste 2/3 din frisca lichida, apoi topeste ciocolata alba, insa ai grija sa nu ajunga in punctul de fierbere. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi bag-o la frigider peste noapte.

A doua zi mixeaza bine crema de ciocolata alba, aproximativ 5-10 minute. Taie putin (aproximativ un sfert) din partea de sus a blatului si faramiteaz-o intr-un bol. Pune frimiturile peste compozitia alba si amesteca bine totul. Adauga 160 g de fulgi de nuca de cocos si amesteca bine. Intinde bine crema peste blat, bate si restul de frisca lichida si aplic-o peste celalalt strat, dupa care presara restul de fulgi de nuca de cocos pe deasupra. Decoreaza cu bomboane si figurine din ciocolata.

Familia si prietenii te vor aprecia si te vor recompensa cu complimente pe masura, in timp ce iti vor cere aceste retete de prajituri pentru Craciun si Revelion.

Sursa foto: alldishes.co.uk, taste.com.au
Articolul urmator Cum să faci piftie după rețeta lui Cătălin Scărlătescu

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.4 (93)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Sisi (anonim)
    29 decembrie 2013 13:01

    Fotografia asta nu are nimic in comun cu reteta! Fotografia este luata sau ...ma rog...de pe un site culinar austriac!