Sunt sigura ca si tu te-ai plictisit de vechile retete de gratar! Nici macar un candva pretentios somon la gratar nu mai reprezinta o provocare gustativa si ne lasam prada clasicelor fripturi banale si in cel mai bun caz, vreunei marinate pentru un plus de savoare. Dar daca vrei sa reinventezi un obisnuit somon la gratar, prepara o glazura exploziva si socanta de caise. O combinatie...mmm...delicioasa!
Somon la gratar cu glazura de caise
Somon:
4 fileuri de somon cam de 2-3 cm grosime
o lingurita si jumatate de usturoi zdrobit
jumatate de lingurita de sare grunjoasa
un sfert de lingurita de piper negru proaspat macinat
Glazura:
un sfert de cana de nectar de caise
un sfert de cana de gem de caise
o lingura de mustar Dijon
o lingurita si jumatate de otet de vin alb
o lingurita si jumatate de miere
un sfert de lingurita de sare grunjoasa
un sfert de lingurita de piper negru proaspat macinat
Preparare:
Pentru a pregati pestele, presara pe fileuri usturoi, jumatate de lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper. Acopera si lasa la frigider timp de 15 minute.
Pentru a pregati glazura, amesteca nectarul si urmatoarele ingrediente intr-o tigaie mica; da in clocot. Redu flacara si lasa sa fiarba la foc mic pana sosul se reduce la un sfert de cana (cam 10 minute). Ia de pe foc, lasa deoparte.
Pune fileuri, cu partea cu piele in sus, pe un gratar. Gateste timp de 2 minute, rasuceste usor si mai prajeste timp de 4 minute sau pana cand se face atat de patruns pe cat doresti. Unge fiecare file cu o lingura de glazura si mai prajeste timp de 30 de secunde.
Vei ramane placut surprinsa de aceasta abordare sofisticata a clasicului somon la gratar! Asadar, nicio clipa de plictiseala culinara, nici macar la o iesire la iarba verde