Rețete delicioase
Înapoi la
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Fulgi de drojdie inactivă: 8 rețete perfecte pentru cei mari și pentru cei mici

Luni, 27.04.2020
Timp de gătire:
15-30 minute
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Calorii:
100
Fulgi de drojdie inactivă: 8 rețete perfecte pentru cei mari și pentru cei mici

Caracteristici

Fulgii de drojdie inactivă au fost incluși de nutriționiști în categoria superalimentelor și nu este e mirare că și mămicile l-au introdus încă din primele zile ale diversificării în mâncărurile pentru bebeluși.

În continuare vă vom explica ce sunt fulgii de drojdie inactivă, cum funcționează, care sunt beneficiile și vă veți delecta și cu câteva rețete, numai bune pentru mari și pentru mici.

Ce sunt fulgii de drojdie inactivă

Fulgii de drojdie inactivă sunt, de fapt, forma în care drojdia inactivă (sau drojdia nutritivă) se găsește în comerț. Aceasta este un derivat din tulpina Saccharomyces cerevisiae, din care rezultă și drojdia clasică, cea pe care o întrebuințăm, cel mai adesea, la pâine. În drojdia inactivă, celulele vii pe care le întâlnim la drojdia activă sunt ucise.

Fulgii de drojdie inactivă sunt produși prin cultivarea drojdiei într-un mediu propice timp de câteva zile. Ingredientul primar din care se obține este glucoza din trestia de zahăr sau din melasă, de aici și gustul plăcut.

Diferența dintre drojdia inactivă și drojdia de bere este dată de gustul dulce, rezultat în urma procesului de obținere a acestui produs, specificat mai sus. De reținut este faptul că, fulgii de drojdie inactivă nu cresc aluatul, de aceea nu sunt folosiți în patiserie.  Drojdia de bere, de cealaltă parte, este obținută în urma procesului de fermentare a berii și de aceea are un gust amărui.  Drojdia nutritivă se regăsește foarte frecvent în meniurile veganilor și vegetarienilor și este un ingredient folosit și pe post de… condiment, deoarece seamănă la gust cu nucile sau cu brânza.

Fulgi de drojdie inactiva nefortificati

Sunt două tipuri de fulgi de drojdie inactivă:

  • nefortificați - acești fulgi nu conțin minerale și vitamine adăugate, ci doar mineralele și vitaminele rezultate natural din drojdie.
  • fortificați-acest tip de fulgi conține vitamine sintetice, adăugate în timpul procesului de îmbogățire a conținutului nutrițional. În cazul în care a existat un astfel de proces, pe ambalajul produsului, la lista de ingrediente, vor fi trecute vitaminele și mineralele adăugate.

Fulgii de drojdie inactivă: beneficii

Fulgii de drojdie inactivă sunt o sursă sănătoasă de vitamine, printre care complexul B-urilor, peste 18 aminoacizi, dar și proteine. Unii producători au grijă, așa cum spuneam mai sus, să îi îmbogățească și cu vitamina B12 sau cu alte minerale.

  • conțin proteine: fulgii de drojdie inactivă conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali de care are nevoie organismul uman. O lingură conține 2 grame de proteine, de aceea acest produs este popular în rândul vegetarienilor.
  • conțin complex de vitamina B: o lingură de fulgi de drojdie inactivă conține între 30-180% din doza necesară zilnică de B-uri. Dacă produsul este fortificat, atunci cu siguranță vei descoperi și tiamină, riboflavin, niacin, vitaminele B6 și B12.
  • conțin microminerale: o lingură de fulgii de drojdie inactivă conține între 2-30% din doza necesară zilnică de minerale precum: zinc, seleniu, mangan sau molibden. Micromineralele sunt cele care ajută la reglarea genelor, la metabolism, creștere și care întăresc sistemul imunitar.
  • nu conțin gluten și au o cantitate redusă de sodiu.

Rețete cu fulgi de drojdie inactivă

Datorită conținutului nutrițional bogat și foarte sănătos, fulgii de drojdie inactivă sunt incluși în meniurile bebelușilor, dar și ale persoanelor care nu consumă carne, fiind un bun înlocuitor pentru proteine. În continuare vă prezentăm 8 rețete cu fulgi de drojdie inactivă, delicioase și sănătoase.  De asemenea, pot fi folosiți ca agent de îngroșare în paste, chifteluțe, perișoare, piureuri, mămăligă, spanac,  supe sau presărați peste pizza ori în salate.

Spanac cu fulgi de drojdie inactivă

Ingrediente:

  • 2 mâini de spanac (1/2 caserolă de baby spanac)
  • 2 căței de usturoi
  • o linguriță de fulgi de drojdie inactivă
  • 40 gr semințe de pin
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 30 gr parmezan

Mod de preparare:

  1. Se spală spanacu și se pun toate ingredientele în bolul unui mixer și se amestecă până se obține o pastă.
  2. Se poate servi ca atare sau pe post de dressing pentru paste, fish fingers ori crispy wings.
  3. Pentru exta-gust poți adăuga și câteva alune caju pisate.

 Mâncare de dovlecei cu fulgi de drojdie inactivă

Ingrediente:

  • ½ dovelcel
  • o lingură de drojdie inactivă
  • un ardei capia copt
  • o ceapă verde

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie rondele și se călește cu apă.
  2. Se adaugă dovlecelul tăiat cubulețe.
  3. Cu 10 minute înainte de a opri focul adaugă ardeiul copt și lasă să fiarbă.
  4. Se presară fulgii de drojdie inactivă, când focul este oprit.

Această rețetă poate fi oferită cu success și celor mici.

Chiftele cu drojdie inactivă

Chiftele in castron cu verdeata

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată  (amestec porc și vită)
  • 5-6 linguri cu fulgi de drojdie uscata, inactiva
  • 3 cartofi
  • 2 morcovi mici
  • o ceapă mică
  • 4 căței de usturoi
  • 4 ouă
  • sare
  • piper
  • pătrunjel
  • mărar

Mod de preparare:

  1. Se curăță cartofii, se dau prin răzătoarea mică și se scurg de zeamă. scurgem bine de zeama. Procedăm la fel și cu morcovul.
  2. Se toacă mărunt ceapa si se pisează usturoiul. Apoi se amestecă, într-un bol carnea tocată, cu toate ingredientele.
  3. Se modelează chiftelele în palme și se dau prin făină.
  4. Se pun la prăjit în ulei încins, la foc mic, pe ambele parti, pana devin aurii si crocante. Se scot chiftelele pe un prosop de hârtie, pentru a fi evitat excesul de ulei.
    Pentru cei mici, această rețetă se poate face cu carne de pui, dată la cuptor. 

Iată încă o rețetă de chifltele cu fulgi de drojdie inactivă, preferată de către vegani:

Maioneză din fulgi de drojdie inactivă

Ingrediente:

  • 50 ml lichid din conserva de naut (sau aquafaba)
  • 1 lingură fulgi de drojdie inactive
  • 3 căței usturoi
  • 10g boabe de năut
  • 50ml ulei de măsline
  • 100ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 linguriță otet de mere
  • 1 linguriță de muștar
  • 1 vârf de praf de turmeric
  • 1 linguriță sirop de agave (poți folosi și miere de albine)
  • are neiodată după gust
  • piper

Mod de preparare:

  1. Se amestecă cele două tipuri de ulei într-un pahar.
  2. Se pun toate ingredientele, cu excepția uleiurilor, într-un bol.
  3. Se mixează până când se obține o pastă fină și omogenă.
  4. După un minut se adaugă uluieul, gradual, amestecând foarte bine dupa fiecare fir de ulei, până când conținutul începe să semene cu o maioneză.
  5. Se dă la frigider într-un recipient cu capac închis ermetic.

 Paste din păstârnac cu varză de Bruxelles și smântână de caju

 

Ingrediente:

  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 ceapa mica, tocata mărunt
  • ¼ linguriță fulgi de piper roșu
  • 2 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 2 bucăți de păstârnac
  • sare
  • piper
  • 50g caju crud

Mod de preparare:

  1. Se pun nucile caju la hidratat, în blender, și se acoperă cu apă, 1 cm peste nivelul lor.
  2. Se curăță de coaja păstârnacul și se spală, apoi se taie fâșii subțiri.
  3. Într-o tigaie încinsă se pun usturoiul și fulgii de ardei, iar după un minut varza de Bruxelles. Se gătește la foc mediu, amestecand constant până când se rumenește varza. Când s-au sotat, se scot toate ingredientele, iar varzase dă pe o farfurie.
  4. Se adaugă o lingură de ulei in tigaie, păstârnacul, sarea și piperul și se gătesc la foc mediu, timp de 10 minute,până când păstârnacul devine crocant.
    Nucile caju se mixează în blender până când ajung de consistența smântânii. Se adaugă fulgii de drojdie inactivă si m se mai amestecă 30 de secunde.
  5. După ce s-a rumenit păstârnacul, adaugă varza de bruxelles si mai lasă pe foc 2 minute.
  6. Cu focul dat la minim se adaugă încet pasta din blender, amestecand ușor, pentru ca mâncarea să capete o consistență cremoasă.
    Rețetă oferită de vegansaunu.ro.

Paste carbonara cu fulgi de drojdie inactivă

Ingrediente:

  • 400 g paste
  • 500 g ciuperci pleurotus feliate
  • 2 cepe tăiate cubulețe
  • 400 ml lapte de cocos
  • 30 g fulgi de drojdie inactivă
  • 3 căței usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de capere
  • 200 g anghinare în ulei
  • fulgi de chilli –dacă ești fan al mâncărurilor iuți

Mod de preparare:

  1. Se călește ceapa într-o tigaie, fără ulei, adăugând puțină apă, din când în când, pentru a nu se arde.
  2. Când ceapa devine sticloasă se adaugă ciupercile pleurotus, respectând procedeul de mai sus.
  3. După ce s-au pătruns ciupercile, se toarnă laptele de cocos, fulgii de drojdi inactivă, caperele, usturoiul tăiat mărunt, sarea si anghinarele. Se mai dă totul în clocot.
  4. Se fierb pastele “al dente”, și se scurge de apa. Se pun peste sos.

Supă cremă de hribi cu fulgi de drojdie inactivă

Ingrediente:

  • 500 gr de hribi,
  • 100 gr de țelină
  • 2 morcovi 
  • 2 cepe roșii
  • 5 căței de usturoi
  • 3 cartofi
  • 1 lingură de sare.
  • fulgi de drojdie inactivă
  • chilli
  • ulei de măsline
  • cimbru
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Se curăță legumele.
  2. Se pun la fiert.
  3. După ce au fiert legumele, se scoate apa și se dau la pasat, până când se obține un amestec omogen.
  4. Se adaugă, după preferințe, fulgii de drojdie inactivă, sarea, cimbrul, chili și câteva picături de ulei de măsline, după care se mai pasează 2 minute.

Dacă elimini sarea și chilli, supa poate fi pregătită, fără probleme, și oferiă și celor mici.

Budincă de cartofi și broccoli –rețetă pentru copiii care au început diversificarea

Ingrediente:

  • 2 cartofi medii
  • 5 buchețele de broccoli congelat
  • 1 ou
  • 1 lingură de smânântă grasă (sau iaurt)
  • jumătate de lingură de fulgi de drojdie inactivă

Mod de preparare:

  1. Se fierb cartofii, se decojesc se taie cubulețe.
  2. Se dă în clocot broccoli timp de 4-5 minute,
  3. Se pasează ușor cu furculița, până devin piure.
  4. Se adaugă oul, smântâna și fulgii de drojdie inactivă.
  5. Se omogenizează până când conținutul devine moale și puțin lichid.
  6. Se pune în forme și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute.

Unde se găsesc fulgii de drojdie inactivă

Fiind un produs vegan, fulgii de drojdie inactivă se găsesc în majoritatea magazinelor cu produse naturiste, dar și pe site-uri cum ar fi sanovita.ro, emag.ro, comenzi.bebetei.ro, vegis.ro. În funcție de producător și gramaj, prețul poate varia între 9 și 30 de lei.

Fulgi de drojdie inactivă la Kaufland

Și Kaufland a pus în vânzare fulgi de drojdie inactivă, hipermarketul find varianta cea mai accesibilă pentru toate buzunarele. De altfel, pe site-ul hipermarketului poți găsi o sumedeie de alte rețete cu fulgi de drojdie inactivă. 

Fulgi de drojdie inactivă la Farmacia Tei/BebeTei

Fulgi din drojdie inactiva Bebetei

Și Farmacia Tei sau BebeTei au la raft fulgi de drojdie inactivă, înțelegând nevoia mămicilor, care vor să-i includă în meniu, de a găsi cele mai sigure produse pentru copiii lor. Acestea vor găsi aici produse ecologice, fără zahăr sau alte ingrediente adăugate.

Fulgii de drojdie inactivă: îngrașă sau nu?

Datorită valorilor lor nutriționale, fulgii de drojdie inactivă se folosesc într-o varietate de rețete, însă, cea mai mare întrebare pe care și-o pun cei care folosesc acest ingredient este dacă fulgii de drojdie inactivă îngrașă. Conform livestrong.com, acest produs este sărac în calorii, deci nu duce la îngrășare.
Ai toate motivele, așadar, să folosești fulgi de drojdie inactivă la mâncărurile tale preferate, pentru a le îmbogăți gustul sau pentru a le da un plus de valoare nutritivă. Dacă ai rămas în pană de idei, poți încerca și rețetele pe bază fulgi de drojdie inactivă, prezentate mai sus sau poți încerca aceste 25 de rețete de mâncare foarte ușoare.

Surse foto: Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!