Mancare de dovlecei de post
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Modalitate de preparare:
- Rețete la tigaie
Cuprins
- Mancare de dovlecei cu cartofi, de post
- Mancare de dovlecei cu rosii, de post
- Mancare de dovlecei cu sos pesto de post
Caracteristici
- Rețete de post
- Rețete culinare
- Prânz
- Cină
In timpul postului Pastelui ai la dispozitie o varietate de legume pe care poti sa le combini in numeroase feluri, pentru a obtine mancaruri inedite si gustoase. Dovlecelul nu trebuie sa lipseasca din meniul tau, pentru ca are foarte multe beneficii pentru sanatate – este bogat in apa, vitamina C, potasiu si beta caroten. In continuare, iti propunem trei combinatii diferite de mancare de dovlecei de post.
Mancare de dovlecei cu cartofi, de post
Prepara in mai putin de o ora si jumatate sase portii delicioase de mancare de dovlecei de post, in combinatie cu cartofi, ardei si usturoi.
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: o ora
Ingrediente necesare
- doi dovlecei medii, taiati in patru, apoi in cubulete mari
- patru cartofi medii, decojiti si taiati in bucati mari
- un ardei gras rosu, mediu, fara seminte, tocat
- un catel de usturoi, taiat felii
- jumatate de cana de pesmet
- un sfert de ceasca de ulei de masline
- sare, piper si boia dupa gust
Instructiuni pentru pregatirea mancarii de dovlecei cu cartofi
Intr-o tava pentru cuptor amesteca dovleceii, cartofii, ardeiul rosu, usturoiul, pesmetul si uleiul de masline. Condimenteaza cu sare, piper si boia de ardei. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius si lasa mancarea sa se prepare. Amesteca din cand in cand. Preparatul este gata atunci cand cartofii sunt fragezi si bine rumeniti.
Pofta buna!
Foto: www.casa-giardano.blogspot.com
Mancare de dovlecei cu rosii, de post
Poti combina dovleceii cu rosii, ceapa si usturoi, pentru a obtine o reteta de post potrivita pentru a mai schimba meniul obisnuit. In plus, poti gati acest fel de mancare si dupa terminarea postului, intr-o forma deosebita, cu un plus de aroma obtinut prin adaugarea parmezanului si a branzei Cheddar.
Timp de pregatire: 20 de minute
Timp de gatire: 55 de minute
Ingrediente necesare
- doi dovlecei medii, taiati in felii subtiri
- doi catei de usturoi, tocati
- cinci rosii, taiate in felii subtiri
- doua linguri de ceapa tocata marunt
- 3/4 ceasca de pesmet
- 1/4 ceasca de ulei de masline
- jumatate de lingurita de oregano uscat
- jumatate de lingurita de busuioc uscat
- sare si piper dupa gust
Instructiuni pentru pregatirea mancarii de dovlecei cu rosii
Feliaza toate legumele, apoi imparte dovleceii si rosiile in doua. Amesteca usturoiul cu oregano, busuioc, sare si piper. Pune intr-o tava pentru cuptor jumatate din dovlecei, apoi presara un sfert din amestecul de ierburi aromate. Adauga un strat cu jumatate din rosii si pune pe deasupra inca un sfert din condimente. Repeta procesul si cu restul legumelor.
Intr-o tigaie caleste ceapa in uleiul incins, pana cand se inmoaie. Adauga pesmetul si lasa-l sa se gateasca pana absoarbe tot uleiul. Presara acest amestec peste celelalte legume din tava si acopera cu o folie de aluminiu, dupa care las-o in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, timp de 25 de minute. Scoate folia si mai lasa preparatul inca 20 de minute, pana se fragezesc legumele, iar partea de sus devine crocanta. Folosind aceste cantitati vei obtine patru portii.
Pofta buna!
Foto: www.ehwilder.blogspot.com
Mancare de dovlecei cu sos pesto de post
Combinatia dintre dovlecei si spanac este una foarte sanatoasa si benefica pentru sanatate. Cele doua produse sunt sarace in calorii, contin potasiu, acid folic, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C si E, fier, calciu, cupru, sodiu, fosfor si zinc.
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 10 minute
Ingrediente necesare
- 3-4 dovlecei medii
- 2-3 catei mari de usturoi
- jumatate de ceasca de sos pesto cu spanac
- o lingura de ulei de masline
Instructiuni pentru pregatirea mancarii de dovlecei cu sos pesto
Pentru aceasta reteta poti folosi sos pesto cumparat sau il poti prepara chiar tu, amestecand in robotul de bucatarie urmatoarele ingrediente: doua cesti de frunze de spanac, doua cesti de frunze de busuioc, doua linguri de usturoi tocat, 2/3 ceasca de ulei de masline extravirgin, 2/3 ceasca de muguri de pin. Poti pastra la frigider acest sos, insa in reteta trebuie sa fie folosit la temperatura camerei.
Spala dovleceii si taie-le capetele. Taie-i in jumatate pe lungime, apoi in felii. Pune uleiul intr-o tigaie si adauga cateii de usturoi, pe care-i lasi sa se prajeasca un minut-doua. Scoate apoi usturoiul si arunca-l. Adauga dovleceii in uleiul incins si acopera tigaia cu un capac. Lasa-i sa fiarba timp de patru minute, amestecand o data sau de doua ori.
Verifica apoi daca dovleceii sunt fragezi si daca mai este zeama in tigaie. Mai gateste-i unul-doua minute, fara capac, pana cand devin putin crocanti, iar lichidul se evapora. Opreste aragazul si adauga sosul pesto cu spanac si amesteca usor. Lasa-l unul-doua minute sa se topeasca, apoi imparte preparatul in patru portii.
Pofta buna!
Foto: www.yummly.com