Rosti - Tarta de cartofi elvetiana
Originara din Elvetia, aceasta tarta de cartofi era servita de catre fermierii elvetieni la micul dejun fiind un fel de mancare consistent. Acum a devenit foarte raspandita in toata Elvetia si se serveste ca fel principal. Este absolut delicioasa si foarte simplu de facut. O poti servi langa fripturi, salate, oua, branzeturi sau simplu.
Ingrediente:
- 500-600 gr cartofi
- sare
- piper
- praf de usturoi
- parmezan
- aprox. 60 gr unt
Cartofii ii spalam si ii punem la fiert in apa cu sare:
Dupa ce au fiert complet ii scoatem din apa si ii lasam cateva ore bune sa se raceasca bine. E foarte important sa fie foarte reci pentru ca altfel nu se pot da prin razatoare cum trebuie. Ideal ar fi sa fierbem cartofii seara si a doua zi sa facem rosti.
II curatam, ii pudram cu sare,piper si praf de usturoi (optional) dupa gust.
Apoi ii dam pe razatoarea cu gauri mari.
Incingem o tigaie de teflon foarte bine si adaugam untul.
Cand se topeste si incepe sa sfaraie adugam cartofii razuiti pe care initial ii intoarcem cu o lingura de lemn ca sa prinda putina culoare.
Cand s-au rumenit putin ii presam cu lingura astfel incat sa rezulte o masa compacta.
Prajim tarta cate 5 minute pe fiecare parte. Dupa 5 minute intoarcem tarta pe partea cealalta. Facem acest lucru cu ajutorul unui capac sau al unei farfurii unse cu ulei. Asezam capacul sau farfuria direct pe suprafata tartei si intoarcem cu o miscare decisa tigaia cu fundul in sus. Apoi asezam tarta pe partea cealalta pentru inca 5 minute.
Dupa 5 minute asezam farfuria pe care o vom servi pe suprafata tartei si o rasturnam.
Servim cu parmezan ras.
Este absolut delicios. Crocanta la suprafata si moale inauntru iar usturoiul ii da un gust nemaipomenit.
Aceasta reteta ti-a fost oferita de http://adamache-laura.blogspot.com/.