Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Vezi cate calorii are piureul de cartofi si cum sa prepari un piure perfect!

Marţi, 01.09.2015
de Cristina Tarziu
Piureul de cartofi este in topul garniturilor preferate pentru o multime de preparate. Si nu e de mirare! Se face incredibil de usor, este gustos, satios si se combina de minune cu sosurile. Iti spunem cum sa calculezi cate calorii are piureul de cartofi facut de tine si ce ingrediente contine reteta perfecta, dar decadenta, de piure de cartofi.

Piure de cartofi - calorii


Cartofii au o reputatie proasta in ceea ce priveste numarul de calorii, si asta pentru ca adesea ii consumam in combinatie cu multe grasimi. Cartofii fierti, insa, sau copti (fara grasimi adaugate) au doar 80 de calorii pe suta de grame. Ba mai mult, cartofii gatiti fara ulei sau unt pot fi alimentul de baza intr-o dieta de slabire. Contin fibre care mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp si regleaza tranzitul intestinal si sunt bogati in vitamine din complexul B si minerale (potasiu, fosfor).

Pentru a calcula cate calorii are piureul facut de tine, e nevoie sa cantaresti ingredientele (cel putin aproximativ) si sa calculezi separat caloriile pentru fiecare. E simplu: uita-te pe pachetul untului, pe sticla de lapte, pe cutiuta de smantana, vezi cate calorii au pe suta de grame, tine cont de cantitatile folosite si fa calculul. Daca folosesti doar lapte si smantana slaba, de exemplu, piureul de cartofi va avea, in medie 100 de calorii pe suta de grame. Adauga branza si smantana grasa si cifra va fi cu totul alta.
 

Reteta de piure de cartofi perfect


Pentru ca e bogat in unt si branza, acest piure are si mult mai multe calorii decat piureul preparat dupa reteta clasica, asa ca il vom considera din start o masa in sine. Tine cont de faptul ca tipul de cartofi folositi si calitatea tuturor celorlalte ingrediente pot face diferenta. Cartofii albi, de exemplu, sunt mai fainosi decat cei rosii, iar untul cu 80% grasime va face piureul mai cremos decat cel cu 60%.

- 1 kg de cartofi curatati si taiati in cubulete (spalati cartofii inainte de de a-i pune la fiert pentru a mai elimina din amidon);
- 50 g unt;
- 200 g crema de branza;
- o mana de parmezan ras (poti folosi si cascaval, insa important este sa alegi o branza care se topeste);
- un fir de ceapa verde taiat foarte fin;
- sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Fierbe cartofii in apa usor sarata, apoi scurge-i de apa. Ai grija sa nu ii fierbi foarte tare pentru ca textura piureului va fi diferita! Adauga untul, crema de branza, parmezanul, sarea si piperul si amesteca-le pe toate cu mixerul pana ce obtii o pasta fina. La final adauga ceapa verde.

Asta e tot! Pofta mare si spor la numarat caloriile!
 
Piureul de cartofi este o garnitura indragita de romani si, spre deosebire de prajeli, este totusi o varianta mult mai sigura pentru silueta si sanatate. 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    top 5 divahair.ro

    • vizionate
    • votate
    • discutate

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!