China ofera o varietate larga de delicatese culinare. Fascinanta este diversitatea: de la bucataria picanta din provinciile toride din sud, la bucataria moderna si rapida din orasele mari, Beijing si Shanghai, pana la bucataria racoritoare si putin acrisoara din estul tarii.
Hrana este in China temelia de baza pentru sanatate si bunastare. La pranz si seara se aude des salutul „Chi le ma?", tradus: „Ai mancat?". Pentru chinezi este important sa stie ca partenerul de discutie a luat deja masa, pentru ca hrana este o premisa importanta pentru o zi reusita si pentru o viata buna. Salutul nu inseamna neaparat o invitatie la masa.
Muguri de bambus
Bucataria chinezeasca pune mare pret pe legumele proaspete si sanatoase. Mugurii de bambus satisfac perfect aceasta cerinta. Au un gust pronuntat si proaspat si se folosesc la supe si la diverse preparate cu carne si legume, dar si la salate. Mugurii de bambus trebuie clatiti inainte de a-i prepara.
Sosuri Chili
Exista o varietate de sosuri chili, care se deosebesc prin gust si gradul de iutime. Sosul chili picant este obtinut din chili rosu si este foarte picant. Se potriveste bine la Finger-Food asiatic: chips de creveti, pachetele de primavara, creveti sau aripioare de pui. Sosul chili dulce este mai putin picant, fiind usor dulce. Este ideal pentru a rotunji gustul preparatelor, insa se potriveste si la Finger-Food. Sosul chili Thai contine in plus usturoi si are un gust iute-dulce. Acesta poate fi folosit la pachetele de primavara sau la preparate din carne si peste. Toate sosurile chili sunt perfecte pentru preparatele la gratar.
Vita in sos de portocale
Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatire: 15 minute
Ingrediente:
-1 borcan Amestec de legume Chop Suey 330g
-2 linguri de ulei wok
-3 linguri de sos soia
-1 catel de usturoi
-2 portocale
-200g file de vita
-ceapa verde
Mod de preparare:
1. Se curata usturoiul si se toaca marunt. Se preseaza o portocala si se face o marinada din suc de portocale, usturoi si sos soia. Carnea de vita se taie in fasii subtiri si se lasa 15 minute in marinada.
2. Ceapa verde se taie in bucati lungi de 2 cm. Amestecul de legume Chop Suey se clateste intr-o sita cu apa.
3. Se pune uleiul wok in tigaie si se incalzeste. Se adauga carnea si se prajeste timp de 5-7 minute. Apoi, se adauga ceapa verde si amestecul de legume si se prajeste totul la foc mare. Se adauga restul de marinada si, daca este necesar, putina apa. Se mai prajeste inca 5 minute, pana cand carnea este bine patrunsa.
4. A doua portocala se taie rondele. Vita se decoreaza cu rondelele de portocale si se serveste cu orez basmati sau paste cu ou.
Sfat Shan'shi
Pentru mai multa iutime se poate adauga sos chili.
Recomandare
Shan'shi Amestec de Legume Chop Suey este o combinatie din legume asiatice alese, precum muguri de fasole, ciuperci Mu-Err, ardei rosu si verde si morcovi. Pastrand traditia chinezeasca, acest mix de legume are cinci culori si reprezinta o componenta esentiala in bucataria asiatica.
Pentru mai multe detalii despre produse si retete, intra pe www.shan-shi.ro.