Rețete delicioase
Înapoi la

Ce mancare de dieta sa prepari: top 5 idei pentru o alimentatie sanatoasa

Ce mancare de dieta sa prepari: top 5 idei pentru o alimentatie sanatoasa

Redactor Alexa Galgau

Mancarea de dieta si gustul nemaipomenit nu sunt doua lucruri care se exclud reciproc. Un preparat sanatos si cu putine calorii poate fi la fel de gustos (daca nu chiar mai bun) decat unul de tip fast-food sau unul plin de grasimi si de aditivi alimentari. Secretul unei diete reusite este sa iubesti in continuare mancarea, sa iti faca placere fiecare imbucatura, dar, in acelasi timp, sa folosesti acele ingrediente care te mentin sanatoasa si supla. 

Iti propunem sa faci un experiment: incearca aceste 5 idei de mancare de dieta delicioasa si convinge-te ca este posibil sa slabesti si fara a renunta la placile culinare!

Top 5 idei de mancare de dieta

5. Orez brun cu spanac si piept de curcan

Aceasta mancarica delicioasa de dieta iti ofera un sfert din aportul zilnic necesar de vitamina B6, esentiala pentru sistemul imunitar. Carnea folosita este dintre cele mai bune pentru cei care tin diete si este o sursa excelenta de proteine. O portie din acest preparat delicios are 486 de calorii si iti tine garantat de foame pana la urmatoarea masa.   

Ingrediente (2 portii):

- 100 g de orez brun;

- sare si piper;

- 200 ml de supa de pui;

- 200 g de piept de curcan;

- 1 lingura de ulei de masline;

- 1 lingurita de sos de soia;

- 1 mana de baby spanac;

- o legatura de praz taiata marunt;

- 1 lingurita de ulei de susan;

- 1 lingurita de seminte de susan rumenite.

Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intr-o tigaie mare, pe foc mediu, pune orezul, jumatate din cantitatea de supa de pui si o jumatate de pahar de apa, condimenteaza totul cu sare si pune capacul. Lasa orezul sa fiarba pana devine fraged (circa 45 de minute).

2. Tapeteaza o tava cu hartie de copt, apoi intinde deasupra o folie de staniol, pe care vei pune pieptul de curcan. Unge-l cu ulei, presara sare si piper dupa gust, apoi, cu ajutorul unei pensule, intinde pe suprafata lui putin sos de soia. Pune carnea la cuptor circa 50-55 de minute, intorcand-o pe partea cealalta la jumatatea timpului. Scoate pieptul de curcan din cuptor, pune-l pe un tocator cu tot cu staniol, apoi acopera-l cu acesta, pentru ca gustul sa se intensifice. 

3. Amesteca spanacul, prazul si putin sos de soia, apoi adauga totul la orez. Adauga si restul de supa de pui si amesteca bine. Taie curcanul felii subtiri si pune-l deasupra orezului.

Pofta buna!

 

4. Burger cu ciuperci si ridichi

Burgerul este un preparat interzis in cele mai multe diete, insa exista si variante sanatoase si satioase. Varianta pe care ti-o propunem noi este din carne de vita, care iti ofera proteine si fibre, ciuperci, ridichi si chifle integrale. Ciupercile shiitake nu numai ca sunt foarte gustoase, dar te ajuta sa reduci nivelul colesterolului. Aceasta mancare de dieta nu te va lasa infometata: are 473 de calorii si o multime de nutrienti.  

Ingrediente (2 portii):

- o lingurita de ulei de masline;

- 250 g ciuperci shiitake sau un mix de ciuperci;

- sare si piper dupa gust;

- 200 g muschiulet de vita tocat;

- 2 chifle integrale;

- 1 ridiche mica, taiata in felii rotunde.

Mod de preparare:

1. Pune ciupercile intr-o tigaie impreuna cu uleiul si putina apa, adaugand sare si piper si lasandu-le pana devin putin aurii. Apoi, transfera-le pe o farfurie. 

2. Imparte muschiuletul de vita tocat in doua portii, presara putin piper peste acestea, apoi, ungand tigaia cu putin ulei sau unt, pune carnea la prajit cate 5-6 minute pe fiecare parte. Daca ai un termometru de bucatarie, verifica temperatura din interiorul carnii - ar trebui sa fie 160 de grade Celsius. 

3. Taie chiflele in jumatati si pe o jumatate a fiecareia asaza feliile de ridiche, apoi carnea gatita, ciupercile si cealalta jumatate de chifla. 

Pofta buna!

3. Spaghete integrale cu spanac si sos pesto de nuci si patrunjel

Urmatoarea propunere de mancare de dieta este perfecta dupa un antrenament fizic, pentru ca este o sursa de fibre si proteine. In plus, este un preparat foarte satios si iti mentine ridicat nivelul energiei, avand in vedere faptul ca iti ofera o treime din doza zilnica recomandata de fier. Antioxidantii din legume, ierburi si nuci te mentin sanatoasa si previn o sumedenie de boli. Toate aceste avantaje te "costa" doar 439 de calorii. Merita, nu-i asa?  

Ingrediente (2 portii):

- 200 g de spaghete integrale;

- o legatura de patrunjel, taiat fin;

- doua maini de baby spanac;

- o mana de nuci rumenite la cuptor;

- 1 catel de usturoi, curatat si taiat marunt;

- 2 linguri de ulei de masline;

- 1 lingurita de zeama de lamaie;

- 2 oua mari;

- sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

1. Fierbe pastele conform instructiunilor de pe pachet, pastreaza putina zeama ramasa de la acestea, apoi strecoara-le si pune-le intr-un vas.

2. In timp ce se gatesc pastele, amesteca patrunjelul, spanacul, nucile, usturoiul, uleiul, zeama de lamaie, o lingura de apa, sarea si piperul intr-un blender sau robot de bucatarie, pentru a face sosul pesto. 

3. Pregateste ouale dupa reteta preferata. Poti sa le faci fierte, ochiuri in apa sau ochiuri simple, in ulei. 

4. Toarna sosul pesto peste pastele integrale si pune ouale deasupra, ca topping.

Pofta buna!

2. Quesadilla cu cartofi dulci si spanac

Cartofii dulci sunt un adevarat deliciu si nu numai atat - ei sunt si plini de betacaroten, un antioxidant puternic, care iti imbunatateste sistemul imunitar. O sa fii surprinsa sa afli ca aceasta mancare contine mai mult calciu decat un pahar cu lapte si are doar 391 de calorii!  

Ingrediente (2 portii):

- 2 cartofi dulci micuti sau 1 mai mare;

- 100 ml de otet rosu;

- 50 g de zahar;

- 4 boabe de piper negru;

- 1 ceapa rosie mica, taiata felii subtiri;

- sare si piper;

- 4 foi de tortilla de 15 cm;

- 2 maini de baby spanac;

- 100 g mozzarella slaba, taiata fasii sau data pe razatoare;

- 2 lingurite de ulei de masline. 

Mod de preparare:

1. Pune cartofii la cuptorul cu microunde la intensitate maxima si lasa-i pana devin moi (circa 15 minute). 

2. Intre timp, intr-o tigaie medie, imbina otetul, zaharul si piperul negru. Cat fierbe lichidul, amesteca bine, pentru ca zaharul sa se dizolve. Pune feliile de ceapa intr-un vas mediu, termorezistent, apoi toarna mixul de otet peste ele si lasa-le la zacut 10 minute. Scoate ceapa din lichid si pune-o pe un platou rece.

3. Despica cartofii dulci cu un cutit, scoate coaja si pune miezul intr-un castronel. Foloseste o furculita pentru a face un piure, apoi adauga sare si piper. Intinde piureul pe suprafata foile de tortilla, apoi adauga deasupra spanac, branza mozzarella si inca o foaie de tortilla. Nu uita sa condimentezi dupa gust.

4. Incinge o tigaie neaderenta pe foc mediu, adauga o lingurita de ulei de masline si apoi cate o quesadilla, gatind-o cam 3 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste, iar cascavalul s-a topit. Repeta procesul si cu cealalta quesadilla, apoi taie fiecare portie in sferturi si consuma-le cu ceapa murata. 

Pofta buna!

 

1. Piept de pui cu varza de Bruxelless si broccoli

Acest preparat are numai 309 calorii/portie si este plin de nutrimente, datorita verzei de Bruxeless si a broccoliului, doua legume pline de substante care previn cancerul. Pieptul de pui este alegerea perfecta de carne daca tii dieta si o sursa importanta de proteine, cu un continut foarte scazut de grasimi.    

Ingrediente (2 portii):

- o jumatate de piept de pui dezosat si fara piele;

- sare si piper;

- 2 cotoare de broccoli;

- 2 linguri de ulei de masline;

- 2 linguri de zeama de lamaie;

- 10 bucati de varza de Bruxelles taiate in felii subitiri;

- 1 telina mica, taiata fin;

- o mana de alune de padure rumenite la cuptor;

- jumatate de legatura de patrunjel, taiat marunt;

- putin parmezan dat pe razatoare.

Mod de preparare:

1. Pune pieptul de pui intr-o tigaie, acopera-l cu apa si condimenteaza cu sare dupa gust. Pe flacara medie, adu preparatul in punctul de fierbere, apoi ia-l de pe foc, acopera-l cu un prosop si lasa-l astfel timp de 15 minute. Scoate pieptul de pui din tigaie si trece-l printr-un jet de apa rece. Lasa-l deoparte, la racit, iar apoi, cu ajutorul a doua furculite, rupe-l in fasii.

2. Cat se raceste pieptul de pui, curata cotoarele de broccoli cu un cutit si arunca cojile. Continua sa tai fasii din cotoare si apoi combina intr-un vas mare uleiul, zeama de lamaie, sarea si piperul. Adauga fasiile de broccoli, feliile de varza de Bruxelles, telina rasa sau taiata fin, alunele, patrunjelul si pieptul de pui. Amesteca bine si presara deasupra parmezan.

Pofta buna!

Cu o asemenea mancare de dieta, oricine ar fi dispus sa treaca prin "chinurile" unui regim de slabire!

Sursa: health.com

Articolul urmator
Idei de mic dejun tradițional românesc
Idei de mic dejun tradițional românesc
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.