Rețete delicioase
Înapoi la

Idei de mic dejun tradițional românesc

Idei de mic dejun tradițional românesc

Redactor Raluca Margean

Micul dejun ar trebui să ne furnizeze energia de care avem nevoie pentru a ne începe ziua, însă din păcate, mulți români sar peste această masă importantă sau consumă alimente nesănătoase. Află care este micul dejun tradițional românesc și ce variante alimentare simple și rapide ai pentru masa de dimineață!

Timp de gătire:
5-10 minute
Porții:
1-2 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
300
Idei de mic dejun tradițional românesc

Caracteristici

Ce mănâncă românii la micul dejun

Deși majoritatea românilor consideră că micul dejun este foarte important, din ce în ce mai multe persoane sar peste această masă sau consumă alimente nesănătoase. Din lipsă de timp sau pentru că așa s-au obișnuit, românii preferă să bea doar cafea dimineața sau să-și cumpere un covrig sau produse de patiserie în drum spre serviciu. Aceste alimente, deși gustoase, nu conțin nutrienții de care avem nevoie pentru a ne menține nivelul de energie optim. În plus, produsele de patiserie conțin multe grăsimi nesaturate, care nu fac altceva decât să ne afecteze sănătatea pe termen lung.

Cei care aleg să se trezească puțin mai devreme și își pregătesc micul dejun, optează pentru diverse rețete, inclusiv sandvișuri variate, ouă, legume și produse lactate.

Iată ce conține, în general, un mic dejun tradițional românesc!

Ouăle - cel mai folosit ingredient la micul dejun de români  

Ouăle sunt o alegere bună deoarece conțin proteine de înaltă calitate, minerale, vitamine și nutrienți necesari organismului. Românii preferă să mănânce ouă în diverse variante, precum:

Omletă simplă sau cu alte ingrediente

Omletă și salată de legume
Sursa foto: Pexels.com

De obicei, omleta este un mic dejun tradițional românesc. Se pregătește doar cu ouă și sare sau se pot adauga, după preferințe: cașcaval ras, ceapă verde tocată, bacon și roșii.

O altă variantă de omletă este cea cu brânză și mărar. Se bat 1-2 ouă într-un castron, se adăugă brânză rasă și mărar tocat mărunt, apoi sare și piper. Se prăjește într-o tigaie cu foarte puțin ulei și se servește cu pâine (alege integrală că este mai sănătoasă).

Ouă ochiuri sau ouă fierte

Ouă ochiuri și rucola pe o farfurie
Sursa foto: Pexels.com

Poți face prin rotație, într-o zi omletă, într-o zi ouă ochiuri sau ouă fierte. Acestea din urmă pot fi fierte moi sau tari, după preferințe și se pot consuma alături de puțină brânză telemea, roșii, măsline și ceapă verde primăvara.

Pâine prăjită în ou sau frigănele

Pâine prăjită în tigaie
Sursa foto: Pixabay.com

Rețeta copilăriei, pâinea prăjită cu ou este un deliciu și nici nu ai nevoie de foarte mult timp pentru a o găti.

Ingrediente:

  • 1-2 felii de pâine
  • 1 ou
  • 10-20 ml lapte
  • Un praf de sare
  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

  1. Sparge oul într-un bol, adaugă puțină sare și bate-l bine cu o furculiță.
  2. Adaugă laptele și amestecă.
  3. Încinge uleiul într-o tigaie, înmoaie feliile de pâine în amestecul de ou cu lapte și prăjește-le pe fiecare parte în tigaia încinsă, până se rumenesc bine.
  4. Focul trebuie să fie potrivit, deoarece dacă este prea tare frigănelele se vor arde, iar dacă este prea încet, ele se vor îmbiba cu ulei.
  5. Pune-le pe o farfurie pe care ai așezat hârtie absorbantă ca să se scurgă surplusul de ulei.
  6. Le poți servi ca atare sau cu puțin zahăr pe deasupra.

Pâine cu gem sau dulceață

Trei felii de pâine unse cu gem
Sursa foto: Pexels.com

Pâine cu unt și dulceață reprezintă un mic dejun al copilăriei multor români deoarece era o tradiție pentru bunicile noastre să facă dulcețuri din diverse fructe. Foarte popular era gemul de prune, dar practic orice gem sau dulceață sunt bune. Dacă vrei ceva cu adevărat delicios, poți încerca dulceața de trandafiri, dulceața de nuci verzi, vișine sau cireșe amare. Mierea este, de asemenea, o alegere bună.

Poți bea o cană cu lapte sau cacao sau poți consuma un iaurt natural alături de pâinea cu dulceață. Iar dacă nu vrei pâine, poți schimba cu clătite, pe care să le faci de seara. Dimineața doar le ungi cu gem, le rulezi și le savurezi.

Alte variante cu pâine la micul dejun românesc

Pâine, zacuscă și măsline
Sursa foto: Pexels.com

Alte variante de pâine care fac parte dintr-un mic dejun tradițional românesc sunt:

  • Pâinea cu pateu din ficat de pui/porc
  • Pâinea cu salată de vinete
  • Pâinea cu zacuscă

Toate acestea consumate cu brânză și roșii.

La țară se obișnuia să se mănânce pâine prăjită cu untură și frecată apoi cu mult usturoi. De asemenea, se mânca pâine cu telemea proaspătă de vacă sau oaie, legume (roșii, castraveți, ceapă) și ouă fierte. De obicei, lactatele însoțeau majoritatea tipurilor de mic dejun românesc, în special copiii consumau iaurt sau sana. 

Astăzi, poți înlocui pâinea cu tortilla și poți crea diverse wrap-uri delicioase cu legume și ierburi precum baby spanac sau rucola.

Ce se întâmplă cu organismul dacă sari peste micul dejun

Dacă sari peste micul dejun, pe termen scurt și lung te poți confrunta cu diverse efecte negative asupra stării de sănătate și performanței cognitive.

Iată câteva dintre consecințele pe care le poate avea neglijarea mesei de dimineață:

Scăderea nivelului de energie. Micul dejun furnizează organismului energie și nutrienți esențiali pentru a începe ziua. Dacă sari peste micul dejun, nivelul de glucoză din sânge poate scădea, ceea ce poate duce la o senzație de oboseală și lipsă de energie în timpul dimineții.

Scăderea concentrării și performanței cognitive. Micul dejun furnizează creierului glucoză, care este principala sa sursă de energie. Dacă sari peste micul dejun, este posibil să-ți fie afectată concentrarea, memoria și capacitatea de a lua decizii, ceea ce poate influența performanța cognitive în timpul dimineții.

Scăderea metabolismului. Consumul micului dejun poate stimula metabolismul și arderea caloriilor în organism. Sărirea peste micul dejun poate încetini metabolismul și poate afecta modul în care organismul arde caloriile pe parcursul zilei.

Creșterea poftelor alimentare și riscului de afecțiuni medicale cronice. Sărirea peste micul dejun poate duce la o creștere a poftelor alimentare mai târziu în zi, ceea ce poate determina consumul excesiv de alimente și creșterea în greutate pe termen lung. Cu cât riscul de obezitate este mai mare, cu atât crește și riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Indiferent cât de grăbită ești de dimineață, este important să nu sari peste micul dejun. Poți alege din rețetele de mic dejun tradițional românesc sau poți înlocui anumite ingrediente, după preferințe.

8 idei de mic dejun consistent pe care să le încerci

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!
Incepe quiz
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.