Conopida gratinata: cum sa obtii usor o crusta aurie si crocanta

Conopida gratinata: cum sa obtii usor o crusta aurie si crocanta
Cristina Tarziu
Vineri, 31.07.2015

Cuprins

Pentru ca cele mai multe retete culinare presupun deslusirea si lucrul cu termeni din diverse bucatarii din intreaga lume, adesea ne speriem doar de simpla lor denumire si renuntam la a ne mai inhama la pregatirea unor preparate atat de „pretentioase". Adevarul, este, insa, ca de cele mai multe ori realitatea e mult mai putin infricosatoare si, cu un pic de pasiune si rabdare, nimic nu e de nerealizat.
 
Gratinarea (cuvant provenit din limba franceza) este unul dintre cele mai simplu de realizat procedee si consta, de regula, in presararea de pesmet si branza (cel mai adesea parmezan) peste mancaruri cu scopul ca, in urma rumenirii la cuptor, preparatul sa aiba o crusta crocanta si aspectuoasa.

Conopida are o multime de beneficii pentru sanatate si doar 25 de calorii pe suta de grame, astfel ca iti permiti sa o imbunatatesti cu un pic de unt si smantana grasa, ingrediente adesea folosite in preparatele gratinate. Iti propunem, asadar, sa exersezi si tu acest procedeu cu o reteta simpla, delicioasa si sanatoasa de conopida gratinata.

Conopida gratinata



Ingrediente:

1 conopida mare curatata si taiata in „buchetele"
2 linguri de unt
200 ml de smantana lichida pentru gatit
1 lingura de faina alba
1 lingura de pesmet
200 g de parmezan (poti folosi si alt tip de branza sau cascaval care se topeste la temperaturi ridicate)
un varf de lingurita de nucsoara
sare si piper
frunze de patrunjel proaspat

Mod de preparare:

Pune buchetelele de conopida la fiert in apa cu sare. Lasa-le pentru 5-6 minute sau pana ce au devenit fragede, dar sunt inca ferme. Cand sunt gata, scurge-le de apa si pune-le deoparte pentru moment.

Topeste untul intr-o tigaie, la temperatura medie. Adauga faina si amesteca incontinuu pentru inca 2 minute. Adauga treptat smantana si continua sa amesteci pana ce incepe sa fiarba. Mai lasa sosul pentru inca 1 minut pe foc, apoi adauga sarea, piperul, nucsoara, si trei sferturi din parmezanul dat pe razatoare.

Toarna o treime din sos pe fundul unei tavi, pune conopida, apoi adauga restul de sos deasupra.

Amesteca parmezanul ramas cu pesmetul, cu patrunjelul maruntit, o jumatate de lingurita de sare si o jumatate de lingurita de piper si presara-le deasupra.

Tine conopida la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. E gata cand a capatat o culoare aurie.

Pont:
daca iti doresti sa obtii o crusta mai groasa si mai crocanta, foloseste o cantitate mai mare de paine si de pesmet, iar pe acesta din urma prepara-l chiar tu, din felii de paine cu coaja, si lasa prin el si bucatele mai mari, ce vor conferi textura preparatului.

Asta e tot, iar acum te poti bucura de o portie delicioasa de conopida gratinata! Pofta mare si curaj la a incerca retete si tehnici noi de gatit!
Vezi si
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Vineri, 31.07.2015
Articolul urmator »
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
Ramona Jurubita | Joi, 07.11.2024
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024

Ne găsești pe