Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Idei de meniu pentru Craciun si Revelion

Viorica Ghinea, redactor

Ultima luna a anului este presarata cu sarbatori si evenimente importante, iar mancarea pe care o servesti la aceste ocazii este un criteriu important care asigura succesul reuniunilor cu familia si prietenii. Indiferent ca preferi preparatele traditionale sau unele mai sofisticate in meniul pentru Craciun si Revelion, am pregatit pentru tine cateva surse de inspiratie pentru mesele festive ce vor urma.

Aperitivele din meniul pentru Craciun si Revelion

Aperitivele joaca un rol important in meniul pentru Craciun si Revelion, pentru ca ele sunt preparatele care deschid masa si destind atmosfera.

- oua umplute cu ton - schimba reteta clasica de oua umplute cu una mai interesanta. Ai nevoie doar de o conserva de ton, de putina maioneza, suc de lamaie si masline pentru decor.

- carnaciori in foietaj - un aperitiv savuros, cu care iti vei impresiona oaspetii. Tot ce trebuie sa faci este sa tai in fasii foietajul si sa il rulezi pe carnati. Unge cu ou fiecare bucata si introdu tava in cuptorul preincalzit, pana la rumenirea preparatului.

aperitive pentru Craciun si Revelion

- ardei umpluti cu macrou - poti sa folosesti ardei grasi rosii sau gogosari, pe care fie ii tai in jumatate, fie ii lasi intregi. Prepara o pasta din usturoi pisat si ulei, unge interiorul ardeilor si pune si bucati mici de macrou. Gateste aperitivele pe grill sau la cuptor.

- mini frigarui - insiruie ingredientele favorite pe scobitori (de exemplu: sunca afumata, carnati, creveti, cascaval, telemea, mozzarela, rosii cherry, castraveti sau masline etc).

mini frigarui

Preparate principale in meniul festiv

Inlocuieste traditionalele sarmale cu o somptuoasa reteta de curcan copt cu ierburi aromate, umplut cu ingredientele favorite.

curcan la cuptor

O alta reteta speciala, pe care o poti pregati este rulada de porc cu fructe uscate si rozmarin.

Ai nevoie de: 240 g din fiecare tip de fruct uscat (caise, cirese, smochine), 600 ml de vin rosu sec, 3 batoane mici de scortisoara, doua linguri si jumatate de rozmarin proaspat tocat marunt, sare, piper proaspat macinat, doi catei de usturoi maruntiti, doua linguri de ulei de masline si 1 kg si jumatate de cotlet de porc fara os (aproximativ).

Preparare: Pune pe foc fructele uscate maruntite, vinul si scortisoara. Dupa ce au dat in clocot, ia-le de pe foc si lasa-le deoparte 15-20 de minute, apoi strecoara compozitia si pastreaza fructele. Intre timp pregateste carnea. Curata si spala bine cotletul, dupa care taie-l pe lungime, astfel incat sa obtii o bucata de carne file. Bate carnea si amesteca sarea, piperul, rozmarinul si usturoiul, dupa care ia doua linguri din acest amestec si freaca interiorul fripturii. Adauga fructele uscate si ruleaza cu grija carnea, leaga capetele cu o ata. Maseaza exteriorul cu ulei si ce a mai ramas din amestecul cu rozmarin, pune totul intr-o tava si introdu-o la cuptor o ora.

rulada de porc reteta

De asemenea, iti mai poti rasfata oaspetii cu piftie de curcan, copane de pui in crusta de parmezan, rata la cuptor cu legume sau pui in sos de tarhon si vin. Din meniul pentru Craciun si Revelion nu pot lipsi salatele delicioase si racoritoare. Evita salatele cu dressing-uri grase si opteaza pentru unele cu suc de portocale, ulei de masline si ierburi aromate.

Clipe dulci in meniul pentru Craciun si Revelion

Deserturile sunt cele mai asteptate preparate din meniul pentru Craciun si Revelion. Asadar, pe langa fursecurile si cozonacii pe care ii pregatesti, prepara si alte delicii incantatoare, care iti vor incanta musafirii.   

Pentru tiramisu cu zmeura ai nevoie de 100 ml de cafea espresso tare, 75 ml de lichior de cafea, 75 g de piscoturi, 25 g de ciocolata neagra rasa, 150 g de zmeura (proaspata sau congelata), doua galbenuri mari, 40 g de zahar, 200 g de mascarpone, 75 ml de frisca lichida.

reteta tiramisu cu zmeura

Preparare: amesteca cafeaua (rece) cu lichiorul, rupe piscoturile in jumatate si inmoaie-le in compozitia lichida, dupa care aseaza-le pe fundul unui bol. Foloseste 2-3 piscoturi pentru fiecare recipient. Presara ciocolata maruntita si pune zmeura. Bate galbenusurile cu zahar, adauga mascarpone treptat si mixeaza pana se formeaza o pasta cremoasa. Incorporeaza si frisca lichida. Pune crema obtinuta peste zmeura si lasa la frigider peste noapte. Decoreaza cu zmeura si ciocolata rasa.

Incepe noul an cu stil: savureaza o reteta fantastica de rulada cu ciocolata si cafea pregatita in stil festiv (fara faina).

Ingrediente

Pentru blat: 6 oua, 125 g de zahar, 50 g de cacao, un praf de sare.

Pentru umplutura: 250 ml de frisca lichida sau smantana dulce, doua linguri de zahar pudra, doua lingurite de pudra de cafea, 15 g de unt, doua linguri de zahar tos, 100 g de nuci tocate grosier.

Pentru glazura: 100 g de zahar pudra, o lingurita de pudra de cafea, stele aurii comestibile (sau alte decoratiuni festive).

Preparare: bate galbenusurile cu zahar si sare, pana se deschid la culoare si devin pufoase, apoi incorporeaza cacaua. Separat bate albusurile pana se intaresc si adauga-le treptat peste galbenusuri. Pune hartie de cop intr-o tava, toarna compozitia in ea si introdu-o in cuptorul preincalzit. Dupa ce este gata, las-o putin la racit, apoi scoate-o cu grija pe o bucata de hartie de copt sau pe un prosop de hartie pe care ai presarat cacao.

rulada cu cafea

Intre timp, pune frisca lichida si zaharul pudra intr-un bol. Fa o pasta din pudra de cafea si putina apa, adaug-o peste frisca si amesteca bine, pana se formeaza o crema. Topeste untul, pune zaharul tos si nucile si lasa compozitia 5 minute pe foc, amestecand din cand in cand. Asambleaza rulada intinzand crema de cafea peste blat, presara nucile, apoi ruleaza cu tot cu hartia de dedesubt. Pune desertul la frigider. Decorul se realizeaza la servire. Amesteci zaharul pudra cu cafeaua si cu o lingurita de apa rece. Fa un model in zig-zag cu o lingura si decoreaza cu stelute aurii.

Cum de la nici o masa festiva nu pot lipsi pufosii si aburinzii cozonaci, trebuie sa faci tot posibilul sa-i servesti pe invitati cu acest preparat delicios.

Noi nu ne pricepem prea bine in a prepara acest desert romanesc, insa am descoperit o firma de catering, Bucate pe roate, care ne poate aduce acasa aceste delicii pline de nuca, stafide sau rahat. Nu mai spunem ca arata senzational preparatele lor, dar sunt si foarte la indemana, adica... la un click distanta.

Tu ce preparate ai inclus in meniul pentru Craciun si Revelion?

Sursa foto: bbc.co.uk, delish.com, womanandhome.com, labourgeoise.com

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (96)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!