Prepara rapid o mancare de cartofi!
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- Dificultate:
- Rețete ușoare
Caracteristici
- Rețete rapide
- Prânz
Simplu de preparat si deosebit de cunoscuta, mancarea de cartofi, poate fi gatita oricand, chiar si pe timp de criza, deoarece nu necesita multe ingrediente. Iata de ce ai nevoie pentru aceasta mancare si cum poti sa o prepari.
Ingrediente reteta mancare de cartofi:
- 600 - 700 g cartofi
- o ceapa
- 4 linguri ulei
- marar
- patrunjel
- boia
- sare
- piper
- ½ foaie de dafin
Cum prepari aceasta mancare de cartofi?
Aceasta mancare se executa repede. Calesti ceapa taiata marunt in tot uleiul, intr-o cratita de 1 ½ litri, la foc mic, cu un disc de metal subtire sub ea, peste ochiul de aragaz, amestecand mereu (deoarece se arde repede) pana cand scade apa si devine lucioasa, fara sa se ingalbeneasca. Dupa aceea, pui un varf de lingurita de boia dulce si amesteci numai de 2 - 3 ori. Imediat se stinge cu ¼ l apa. Cand clocoteste apa, adaugi cartofii curatati de coaja si taiati in sferturi mici de 2 cm grosime. Se completeaza cu apa atat cat sa ii cuprinda (sa nu se treaca peste nivelul lor), se sareaza dupa gust si se adauga un varf de cutit de piper. Se lasa sa fiarba acoperiti circa 20 de minute. Intre timp ii mai intorci in sos, pana cand se inmoaie, fara sa se zdrobeasca si ii mai lasi pe foc pana cand apa scade cu 1 - 3 cm sub nivelul lor.
Pentru aroma adaugi patrunjel sau marar taiat marunt, sau din ambele si foaia de dafin. Sosul nu trebuie ingrosat cu faina deoarece amidonul din cartofi il va lega putin.
Mancarea se serveste ca atare, sau dreasa cu 50 - 100 ml smantana, batuta bine cu o lingura de apa rece, imediat ce ai luat-o de pe foc.
Mancarea de cartofi se serveste cu diferite salate sau cu muraturi. De asemenea, se poate servi drept garnitura la carne fiarta rasol, chiftele, ochiuri, friganele, carnati si multe altele.