Recomandata de bunica: o varianta savuroasa de mancarica de cartofi

Recomandata de bunica: o varianta savuroasa de mancarica de cartofi
Edda Bild
Marţi, 23.03.2010

Cuprins

Trebuie sa recunosc: atunci cand eram mica, eram o fanatica a cartofilor (nu ca s-ar fi schimbat prea mult gusturile - doar retetele!).  De aceea, atunci cand bunica mea pregatea o traditionala mancarica de cartofi, cu sau fara carne, nicio branza frantuzeasca rafinata si nicio salata sofisticata nu putea sa ma atraga.

Aceasta este una dintre multele variante la clasica reteta de mancarica: cartofi, un pic de carne si legume din belsug - bunica avea peste 10 retete care, uimitor, niciodata nu aveau acelasi gust!

Mancarica de cartofi a la bunica

Mancarica de cartofi

Ingrediente:

5-6 felii de bacon, taiate in cubulete
o ceapa mare, taiata in cubulete mari
4-6 cepe verzi, feliate
2 morcovi mari, taiati rondele
o rosie mare, taiata cubulete
o lingura si jumatate de faina
2 frunze de dafin
o lingurita de cimbru uscat
un sfert de cana de vin alb sec
1.5 kg de cartofi, taiati in cubulete de 2 cm
3 cani de apa
un cubulet de concentrat de pui
Preparare:

Intr-o oala adanca, gateste feliile de bacon in ulei incins. Adauga ceapa si gateste pana cand se inmoaie oarecum, cam 4-5 minute. Presara faina peste ceapa, adauga frunzele de dafin si cimbrul; mareste flacara. Toarna vinul si amesteca usor; gateste cam 2 minute sau pana se evapora vinul.

Adauga cartofii, morcovul, rosiile, apa, cubuletul de concentrat si piperul. Acopera si da in clocot. Redu flacara la mediu si lasa sa fiarba pana cand cartofii sau inmuiat, cam 45-60 de minute. Presara cu paprika, patrunjel si ceapa verde daca vrei.

Gastronomia a fost mereu o experienta uimitoare pentru mine: savurez cu aceeasi placere un sushi delicat dar si o consistenta mancarica de cartofi. Ador contrastele si de aceea refuz sa fiu mai avangardista sau mai traditionalista decat sunt; voi manca mereu ce-mi place!

Vezi si
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Marţi, 23.03.2010
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Marţi, 23.03.2010
Articolul urmator »
3 rețete cu cartofi dulci pe care să le încerci
3 rețete cu cartofi dulci pe care să le încerci
Raluca Margean | Luni, 25.11.2024
Incepe quiz
Ce fel de bunică vei fi?
Ce fel de bunică vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (11)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024

Ne găsești pe