Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Sa invatam impreuna sa gatim musaca de dovlecei a la grec!

Marţi, 09.03.2010

Musacaua este una dintre cele mai delicioase retete romanesti, versatila si savuroasa indiferent daca este preparata cu sos si carne sau intr-o varianta mai light - de post, doar cu legume. 

Totusi, si minunata Grecie are o reteta extraordinara de musaca de dovlecei, asa ca hai sa invatam impreuna sa gatim acest savuros fel de mancare pentru o adiere greceasca la tine in bucatarie:

Musaca: dovlecei a la grec

Straturi de dovlecei, carne tocata cu sos, branza si un strat cremos de sos de smantana creeaza o fabuloasa musaca de dovlecei.

Musaca de dovleceiIngrediente:

- 2-3 kg de dovlecei, curatati si taiati in felii de 1 cm grosime
- 2 linguri de ulei de masline
- 4 cepe de dimensiuni medii, taiate
- 1 kg de carne de vita/miel tocata
- 3 cani de rosii foarte coapte, taiate si pastrate in sucul propriu
- o cana de pesmet
- sare marina (grunjoasa) - dupa gust
- piper macinat (dupa gust)
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- jumatate de lingurita de scortisoara (la alegere - daca iti place acest condiment)
- 2 frunze de dafin
- un sfert de lingurita de condimente diverse (poti incerca vegeta uscata, pregatita in casa)
- 6-8 cuisoare intregi
- 3 linguri de bulion
- sos bechamel (sau un simplu rantas cu smanatana si faina)
- o cana de branza rasa (parmezan, cascaval simplu)

Pregatire:

1. Pentru a pregati aceasta reteta de musaca de dovlecei, incepe prin a pune o tigaie pe aragaz, la foc mic.

2. Atunci cand tigaia s-a incins, pune 2 linguri de ulei si da la foc mediu. Cu o lingura de lemn, prajeste cepele pana cand devin moi si oarecum aurii. Adauga carnea tocata si continua sa amesteci si sa prajesti pana cand carnea capata o culoare maronie. Adauga rosiile, jumatate din cantitatea de pesmet, sarea, piperul, usturoiul, scortisoara (daca decizi sa o folosesti pentru o musaca de dovlecei cu o aroma mai mediteraneana), frunzele de dafin, amestecul de condimente, cuisoarele, vinul si bulionul si amesteca bine. Redu flacara, acopera si lasa sa fiarba la foc mic pana cand lichidul a fost absorbit, intre 45 de minute si o ora.

Nota: Daca inca mai este lichid in tigaie, continua sa fierbi la foc mic fara sa mai lasi acoperit, amestecand ca sa nu se lipeasca de tigaie, pana cand amestecul este cat de uscat se poate - este esential ca acest amestec sa fie cat mai uscat pentru ca reteta finala sa aiba consistenta ideala.

3. Cand amestecul a ajuns la consistenta ideala, indeparteaza frunzele de dafin si cuisoarele si da-l deopare de pe foc, lasandu-l descoperit pana va fi gata de folosire.

4. Cat timp amestecul se gateste la foc mic, prepara sosul bechamel (sau un sos din smantana cu faina - pune smantana intr-un vas si incorporeaza faina si o cantitate dubla de lapte fara sa lasi cocoloase; amesteca pana cand devine omogen si lasa sa fiarba pentru a se mai ingrosa).

5. Prajeste usor feliile de dovlecel pana cand acestea sunt usor maronii.


Musaca dovlecei6. Incalzeste cuptorul. Unge cu ulei o tava si presara pe fundul acesteia restul de pesmet. Pune intai un strat de dovlecei si intinde pe acestia sosul de carne. Acopera cu restul de dovlecei si toarna cu grija restul de sos bechamel.

7. Coace timp de 30 de minute, apoi presara branza si continua sa gatesti timp de alte 15-30 de minute, pana cand aceasta capata o culoare aurie.

Scoate delicioasa musaca de dovlecei (numita "moussaka" in greaca) din cuptor si lasa sa se raceasca timp de 20-30 de minute. Traditional, aceasta se mananca nu fierbinte, ci calduta si este delicioasa si a doua zi.

De obicei, se serveste cu o salata alaturi, paine crocanta si cu un delicios vin rosu.

Este o schimbare binevenita a clasicei retete de musaca de dovlecei si poti sa te bucuri de acest deliciu in orice anotimp, deoarece poate fi atat de usor de reinterpretat: in varianta light, de post sau cu toate "caloriile incluse".

 Alte retete care te-ar putea interesa:

Sa pregatim impreuna aperitive italienesti pentru un festin squisito
Rasfata-te cu aperitive calde intr-un sezon rece
Sa transformam impreuna clasicele aperitive cu sunca 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (45)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    mihaela (anonim)
    10 martie 2010 16:04

    Imi pare rau,dar in lista de ingrediente nu apare vinul.Cat trebuie,de care vin?Astept raspuns.Multumesc!

    edda
    10 martie 2010 18:06

    Ai perfecta dreptate! Va trebuie sa fac aceasta mentiune:Ideal pentru aceasta reteta este un vin alb sec - cam 100 de ml pentru o aroma intensa!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!