Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Gratar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Redactor Andreea Baluteanu
Vineri, 05.07.2024

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți îmbunătăți starea de sănătate, cu precădere cea cardiovasculară, e să consumi pește. Dar ce faci dacă nu tolerezi sub niciun chip gustul potent al acestui aliment? Și ce să mai spui despre pericolul intoxicației cu mercur, acut la specii precum somonul?

Preocupări valide, cele de mai sus, dar să știi că ele nu presupun că gata, ai eliminat peștele din alimentația ta. Păstrăvul la grătar poate constitui răspunsul ideal dacă ești frământat/ă și tu de dilemele de mai sus. Nu e numai delicios și nutritiv, dar e o specie cu gust mai suav, care nu deține acea aromă pregnantă, și, în plus, prezintă un risc mult mai scăzut de contaminare cu mercur.

Cuprins

Caracteristici

Îți spunem mai jos tot ce trebuie să știi ca să faci minuni cu acest preparat în bucătărie!

Păstrăvul: proprietăți nutritive

Cardiologii ne sfătuiesc de multă vreme să introducem cel puțin două porții de pește pe săptămână, iar păstrăvul, la grătar, la cuptor, fript sau în saramură/ciorbă, e o alegere ideală. Face parte din categoria Actinopterigienilor (clasă de pești osoși), dar, așa cum am spus, are o aromă delicată.

Iată mai jos câteva informații nutriționale care te vor convinge să îl gătești (valorile sunt specifice pentru o porție de circa 100 gr):

  • Calorii: 119
  • Carbohidrați: 0
  • Fibre: 0
  • Zaharuri: 0
  • Grăsimi: 3,5 g
  • Grăsimi saturate: 0,7 g
  • Grăsimi monosaturate: 1,1 g
  • Grăsimi polisaturate: 1,2 g
  • Omega -3: 812 mg
  • Omega-6: 239 mg
  • Proteine: 20.5 g
  • Vitamina D: 635 IU (unitate internațională, echivalent a 0,025 mg) -106 % din DZR
  • Vitamina B12: 4.5 mcg, 74 % din DZR
  • Vitamina B3: 5.4 mg, 27 % din DZR
  • Vitamina B6: 0.4 mg, 20 % din DZR
  • Vitamina E: 2.34 mg, 16 % din DZR
  • Vitamina B5: 0.9 mg, 9 % din DZR
  • Vitamina B1: 0.1 mg, 8 % din DZR
  • Vitamina B2: 0.1 mg, 6 % din DZR
  • Acid folic: 12.0 mcg 3 % din DZR
  • Vitamina A: 62.0 IU, 1 % din DZR
  • Fosfor: 67.0 mg, 27 % din DZR
  • Seleniu: 12.6 mcg, 18 % din DZR
  • Potasiu: 481 mg, 14 % din DZR
  • Magneziu: 31.0 mg, 8 % din DZR
  • Mangan: 0.2 mcg, 8 % din DZR
  • Calciu:   67.0 mg, 7 % din DZR
  • Zinc: 1.1 mg, 7 % din DZR
  • Cupru:   0.1 mg, 5 % din DZR
  • Fier: 0.7 mg, 4 % din DZR
  • Sodiu:    31.0 mg, 1 % din DZR

Acest conținut nutrițional semnificativ se traduce, evident, și într-o multitudine de beneficii pentru sănătate, după cum urmează. Uite ce minuni face păstrăvul:

  • susține sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de acizi Omega-3, fapt care contribuie la reducerea tensiunii și prevenirea dezvoltării de placă care să blocheze arterele;
  • îmbunătățește sănătatea creierului, inclusiv pe cea a fătului, în timpul sarcinii;
  • reprezintă o excelentă sursă de vitamina D, întărind imunitatea, contribuind la protecția oaselor, la reducerea inflamației și la absorbția mai bună a calciului.

Cum gătești cel mai bun păstrăv la grătar

Faci grătar? Trebuie neapărat să încerci păstrăv. E mult mai sănătos decât micii și carnea de porc și, preparat ca la carte, se va dovedi un substitut mult mai gustos. Crede-ne când îți spunem că o să te lingi pe degete!

Păstrăv la cuptor, o rețetă ușoară, sănătoasă și delicioasă

Iată de ce ai nevoie!

Ingrediente

  • 2/3 cană de sos de soia
  • ½ cană de ketchup
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 linguri de ulei de canola
  • 1 linguriță de rozmarin uscat, mărunțit
  • 6 păstrăvi, fără căpățână și curățați de piele și de organele interne
  • Felii de lămâie, opțional

Modalitate de preparare:

  1. E super simplă această rețetă, ceea ce o face cu atât mai ispititoare. Începe prin a prepara marinata, amestecând toate ingredientele (sosul de soia, ketchup-ul, sucul de lămâie, uleiul și rozmarinul).
  2. Toarnă cam două treimi din conținut în pungi ziplock, apoi adaugă peștele.
  3. Sigilează și agită bine pentru ca păstrăvul să fie îmbibat în lichid.
  4. Pune la frigider pentru circa o oră, la mijlocul acestui interval întorcând punga pe partea cealaltă ca să te asiguri că marinata își face datoria.
  5. În tot acest răstimp, pune deoparte restul substanței și acoperă.
  6. După ce s-a încheiat ora, strecoară și aruncă marinata, apoi pune păstrăvul pe un grătar bine uns anterior.
  7. Lasă să se rumenească frumos timp de 8-10 minute sau până ce peștele devine maroniu, apoi răsucește pe partea cealaltă și presară pe deasupra restul de marinată.
  8. Mai e nevoie să stea încă 5-7 minute pe grătar. Înfige o furculiță în păstrăv ca să te asiguri că s-a gătit cum trebuie.
  9. Servește cu felii de lămâie. Nu e așa că gustul e pur și simplu divin?

Mai jos îți mai oferim câteva trucuri ca să te asiguri că poți deveni chef la păstrăvi la grătar!

Pentru că peștele e destul de greu de copt pe grătar, poți investi într-un coș de grătar portabil. Așa s-au dus toate problemele tale.

Tapotează cu hârtie bucățile de pește înainte de a-l pune la marinat sau de a-l îmbiba în sos.

Poți să pregătești super simplu păstrăvul pentru grătar, cu bucăți de unt de bună calitate.

Acest preparat e minunat servit cu pătrunjel proaspăt.

Dacă nu ai coșulețul de grătar, o rețetă magică e cea de păstrăv la grătar în folie de aluminiu. Răsucește în interior capetele, ca să nu se scurgă sosurile peștelui. Poți să ungi pielea sau lateralele bucății de carne cu ulei de măsline sau cu unt ca să îl poți dezlipi mai ușor și să îl poți întoarce fără probleme de pe o parte pe cealaltă.

pastrav la gratar pe blat de bucatarie alaturi de felii de lamaie si de condimente

Cele mai bune sosuri pentru păstrăv la grătar

Păstrăv la grătar, servit alături de un sos dumnezeiesc: pentru noi, așa sună rețeta unei seri de vară petrecute alături de prieteni, în distracție și veselie, spre deliciul papilelor gustative. Uite mai jos două rețete de încercat!

Dacă preferi să nu te complici, pregătește acest sos:

  • ½ cană de iaurt grecesc
  • 2 lingurițe de muștar de Dijon
  • 1 cățel de usturoi mărunțit
  • 2 lingurițe de mărar proaspăt, tăiat mărunt
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 2 lingurițe de unt topit
  • sare.

Amestecă toate aceste ingrediente într-un bol pe care să îl pui la frigider. E recomandat să îl prepari înainte de a pune păstrăvul pe grătar pentru ca aromele să aibă timp să se împrietenească.

Adori preparatele exotice? Atunci sosul Chimichurri, inspirat de o rețetă din America Latină, îți va surprinde familia.

Ingrediente

  • 1 lămâie
  • 90 g de pătrunjel
  • 16 g coriandru
  • 5 lingurițe de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi mărunțiți
  • ½ linguriță de fulgi de ardei roșu
  • ¼ linguriță de sare Kosher
  • ¼ linguriță piper negru.

Modalitate de preparare

Stoarce lămâia, apoi adaugă într-un blender. Urmează să incluzi și restul ingredientelor. Dacă dorești o textură mai moale, plusează cu ulei de măsline. Sosul pentru păstrăv la grătar poate fi consumat imediat sau pus la frigider pentru două zile.

Cele mai bune garnituri pentru păstrăv la grătar

În funcție de preferințe, poți servi păstrăvul la grătar cu carbohidrați sau pe un pat de proteine sau grăsimi sănătoase. Noi venim cu felurite sugestii mai jos!

vas in care se afla pastrav la gratar impreuna cu lamaie si condimente

Dacă vrei o masă tipic englezească/americană, poți consuma păstrăvul la grătar cu cartofi copți sau cu piure. Aroma cremoasă, untoasă, se împacă de minune cu cea a peștelui.

Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă

Quinoa. De data aceasta, o să obții compatibilitate completă între gustul păstrăvului la grătar și notele de nuci ale quinoa. Adaugă avocado și o să ai un conținut nutrițional de o mie de stele.

Varză chinezească. Ridică potențialul nutritiv al preparatului tău cu Bok Choy. Textura ușor amăruie, crispy, va fi un minunat compliment pentru peștele la grătar. Stropește cu sos de soia pentru un preparat asiatic fabulos.

Conopidă. Alături de această legumă, peștele la grătar e un fel de mâncare lejer, necomplicat, care nu îți va cădea greu la stomac.

Cușcuș. Mamă, ce savoare! Lămâia e aici vedetă.

Broccoli. Prepară la aburi leguma cruciferă, cu o vinegretă delicioasă din ghimbir și ulei de susan.

Salată de pepene roșu și porumb. Dacă vrei un dish american, iată ce să adaugi păstrăvului la grătar.

Fasole verde sotată la tigaie cu busuioc. Condimentează cu sos de soia, un vin bun și sake, dacă dorești un preparat care va ameți papilele gustative ale invitaților tăi.

Dovlecei pane. Cu usturoi, piper și boia, această garnitură e tipic românească. Chiar mai bună decât păstrăvul cu mujdei și mămăliguță.

Salată curcubeu. Ești la dietă? Consumă păstrăvul la grătar cu o salată de ardei roșu și galben, broccoli, roșii, porumb, varză roșie și afine.

Salată de mango și avocado. Să nu mai îndrăznească cineva să spună că mănânci „prostii” la grătar. Mixează mango, avocado, ceapă verde, coriandru, ardei roșu, semințe de floarea soarelui, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper într-o garnitură irezistibilă.

Așadar, am văzut că păstrăvul la grătar, cu legume sau simplu, cu salate sau cu sosuri, e pur și simplu magnific. Știi ce te rugăm? Împărtășește-ne și din trucurile tale!  

Vezi si
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Vineri, 05.07.2024

Surse foto: iStock

Surse articol: myeverydaytable, napoleon.com, bbcgoodfood, nutritionadvance, verywellfit, tasteofhome, yummly, agiletestkitchen, corriecooks

Articolul urmator »
Risipa alimentară: ce efecte are și cum o poți combate
Risipa alimentară: ce efecte are și cum o poți combate
Raluca Margean | Miercuri, 29.01.2025
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Sâmbătă, 24.08.2024

Ne găsești pe