Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta de chiftele

Reteta de chiftele

Andreea Gluh, redactor

 Chiftelele sunt o mancare rapida si delicioasa, fie ca vorbim despre cele clasice, preparate din diverse tipuri de carne, ori despre cele din legume, potrivite pentru vegetarieni sau pentru cei care postesc.

Iata trei variante de retete de chiftele pe care le poti incerca!

Chiftele din carne de curcan, la cuptor

Cu siguranta stii deja despre beneficiile pe care carnea de curcan le are asupra organismului. Daca vrei sa incerci o reteta de chiftele gustoasa, cu un continut scazut de colesterol, poti alege aceasta varianta.

Ingrediente necesare:

- 500 de grame de piept curcan
- 2 galbenusuri de ou
- o lingura de bulion
- o lingura de pasta de ardei dulce
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de pesmet
- patrunjel proaspat tocat

Cum se prepara chiftelele din carne de curcan, la cuptor:

Pune in blender sau in robotul de bucatarie pieptul de curcan, ouale, bulionul, pasta de ardei dulce, ceapa si usturoiul. Amesteca-le bine, adauga patrunjelul tocat, amesteca din nou si formeaza chiftele pe care apoi le vei da prin pesmet. Pune pe foc o cratita cu apa si sare, intr-o cantitate suficienta incat sa poti pune la fiert chiftelele pentru aproximativ 3 minute. Cand acestea incep sa se ridice la suprafata, scoate-le cu grija si pune-le la racit intr-un castron. Apoi, tapeteaza o tava cu hartie pentru copt, aseaza-le in ea si da-le la cuptor pana cand se rumenesc.
Reteta de chiftele din carne de curcan la cuptor este rapida, iar preparatul poate fi consumat atat de catre copii, cat si de catre cei care tin o dieta pentru a slabi sau pentru a scadea nivelul colesterolului.

Chiftele din linte

Dovleceii si cartofii sunt recunoscuti ca fiind ingredientele de baza pentru chiftelele de legume, insa nu sunt singurele. Daca tii post sau pur si simplu vrei sa incerci ceva nou, poti incerca o reteta de chiftele din linte.

Ingredientele de care ai nevoie:

- 400 de grame de linte verde uscata
- 100 de grame faina
- sare
- piper
- coriandru
- cimbru
- boia
- ulei
- patrunjel verde tocat

Modul de preparare al chiftelelor din linte este urmatorul:

In primul rand, pune la fiert lintea intr-un vas cu apa si cu sare timp de 20-30 minute. Dupa ce a fiert, scurge-o bine de apa si pune deoparte trei linguri din cantitate, iar restul paseaza cu ajutorul unui blender sau al robotului de bucatarie. Cand piureul de linte este gata, adauga faina pentru a-i da o consistenta mai mare, si apoi condimeneaza-l cu piper, coriandru si boia, dupa care adauga patrunjelul tocat. Din compozitia rezultata formeaza chiftele, peste care presara boabele de linte pastrate intregi. Pune chiftelele la prajit intr-o tigaie unsa cu ulei si rumeneste-le bine.
Reteta de chiftele din linte este potrivita pentru perioadele de post, dar si pentru o gustare rapida ori un mic dejun satios.

Chiftele marocane

Daca vrei sa gusti un preparat cu iz oriental, poti incerca o reteta de chiftele marocane. Rezultatul este delicios si te va duce cu gandul la taramuri exotice.

Ingredientele necesare sunt urmatoarele:

- 450 de grame de carne tocata de vita sau de miel
- 5 oua
- sare
- piper negru boabe
- coriandru
- chimen
- boia iute
- ulei de masline

Pentru ca reteta de chiftele marocane sa fie completa, este necesara si prepararea unui sos dintr-o ceapa, doi catei de usturoi zdrobiti si rosii proaspete tocate marunt.

Chiftelele marocane se prepara dupa cum urmeaza:

Pune intr-un bol carnea tocata de vita sau de miel, coriandrul, chimenul, boiaua, sarea si piperul boabe si framanta compozitia cu mainile. Dupa ce ai omogenizat bine, formeaza chiftele rotunde cu mana si pune-le intr-o tigaie unsa cu ulei, pentru a le rumeni. Cand sunt gata, scoate-le din tava si aseaza-le intr-un castron curat.
Urmatorul pas il constituie prepararea sosului. Pune ceapa tocata la calit in aceeasi tigaie in care ai rumenit chiftelele. Cand devine sticloasa, adauga rosiile tocate, usturoiul zdrobit si sare dupa gust. Lasa sosul sa fiarba vreme de 20 de minute, pana cand capata o densitate medie.
Intr-un vas de sticla termorezistenta pune sosul si chiftelele, iar deasupra sparge cele cinci oua. Pune totul in cuptor pentru 15-20 de minute, pana cand ouale se rumenesc.

Reteta pentru chiftele are diverse variante, insa tu poti apela la imaginatie si la inspiratia pe care ti-o ofera gastronomia mondiala.

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.