Rețete delicioase
Înapoi la

Varza de post

Varza de post

Geanina Ichim

Varza nu este doar alimentul cel mai des folosit de femei pentru a slabi, ci si o leguma cu rol terapeutic, perfecta pentru gatit in Postul Pastelui. Ea poate fi preparata in numeroase combinatii, atat ca fel principal, cat si ca supa, salata si chiar desert.

Varza contine vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, minerale, compusi anticancerigeni si antioxidanti. Ar trebui sa o introduci in regimul tau alimentar chiar si in post, de trei ori pe saptamana, pentru a beneficia de proprietatile sale curative.

O portie mica de varza de post gatita, echivalentul unei cesti, contine 34 de calorii, 0.1 grame de grasime, 8.3 grame de carbohidrati, 1.9 grame de proteine, 2.9 grame de fibre si un indice glicemic coborat.

Supa de varza, de post


Supa de varza nu le incanta pe toate femeile, din cauza asocierii cu dieta, insa urmatoarea reteta este una adaptata pentru a fi mult mai aromata, dar de post. Aceasta este saraca in calorii si grasimi si satioasa.

Timpul de preparare este de jumatate de ora, iar cel de gatire este de 40 de minute. Astfel, dupa o ora si 10 minute petrecute in bucatarie, respectand cantitatile indicate, vei obtine 12 portii de supa de varza pe care sa le savurezi in post.

 sursa foto: food.com

Ingrediente

- 5 morcovi
- 3 cepe
- 5 catei de usturoi
- 800 de grame de rosii cubulete, in suc propriu
- 1 litru de apa
- o varza medie
- 1,5 litri de suc de rosii
- 3 ardei grasi - galben, rosu si portocaliu
- 8-10 tulpini de telina
- doua lingurite de oregano
- doua lingurite de busuioc
- jumatate de lingurita de ardei iute uscat
- sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
- (optional) 300 de grame de fasole verde

Mod de preparare


Pune intr-o oala mare legumele urmatoare, tocate: morcovi, ceapa, usturoi, varza si telina. Adauga ardeii grasi taiati cubulete si rosiile. Pune ciorba la fiert si las-o la foc mic.

Aproape de final, cand legumele incep sa se fragezeasca, adauga sucul de rosii si condimentele. Daca preferi un preparat mai acru, poti adauga bors sau sare de lamaie.

Varza cu curry, de post


Aceasta reteta de varza cu curry poate fi folosita ca fel principal in Postul Pastelui, fiind o alternativa delicioasa si aromata la retetele clasice de care poate te-ai plictisit. Pentru a prepara acest fel de mancare ai nevoie de aproximativ o ora, din care timpul de gatit este de 35-40 de minute.

 sursa foto: caribbeanpot.com

Ingrediente

- un sfert de varza mare
- o lingura de ulei de masline
- o ceapa medie feliata
- 2 catei de usturoi feliati subtire
- un sfert de ardei iute
- 4 linguri de apa
- jumatate de lingurita de sare
- o lingurita de pudra de curry
- (optional) o rosie taiata felii, pentru a adauga culoare

Mod de preparare

Incepe prin maruntirea verzei asa cum ai face-o pentru salata, dar putin mai groasa. Clateste-o rapid sub un jet de apa rece si scurge-o cat poti de bine.

Incalzeste uleiul intr-un wok (daca nu ai unul, poti folosi o tigaie cat mai incapatoare), apoi adauga jumatate din ceapa taiata felii si ardeiul iute si lasa-le la prajit pentru cateva minute.

Adauga pudra de curry in ploaie, apoi mai lasa ingredientele la prajit doua-trei minute, dupa care adauga cele patru linguri de apa. Cand incepe sa se granuleze pasta de curry, poti adauga varza, usturoiul, cealalta jumatate de ceapa si sarea.

Da focul la mic si lasa varza sa se prepare timp de aproximativ 20-25 de minute. Nu acoperi vasul, pentru ca risti ca varza sa lase apa si mancarea sa iasa prea zemoasa. In ultimele cinci minute adauga feliile de rosii.

Varza cu curry poate fi servita simpla sau cu orez si ar trebuie sa fie suficienta pentru cel putin patru persoane.

Salata de varza cu seminte de susan si alune


Gateste o salata de varza crocanta, de post, cu seminte de susan si cu alune, ideala pentru aperitiv, gustare sau masa de seara. Din cantitatile indicate poti obtine patru portii, care se servesc proaspete. Timpul de preparare este de maximum jumatate de ora.

 sursa foto: yummly.com

Ingrediente

- 6 cani de varza (aproximativ jumatate dintr-o varza mare)
- doua linguri de seminte de susan
- doua linguri de arahide (sau mai multe)

Ingrediente pentru dressing


- doua linguri de otet de orez
- o lingura de ulei de susan
- o lingura de nectar de agave (sau miere)
- un varf de lingurita din sosul tau preferat (ardei iute si usturoi, de exemplu)
- un varf de lingurita de ghimbir ras

Mod de preparare

Taie varza in fasii in asa fel incat sa nu fie prea lungi. Amesteca otetul de orez cu uleiul de susan, nectarul de agave, sosul si ghimbirul intr-un borcan mic si agita bine pentru a se omogeniza.

Prajeste semintele de susan intr-o tigaie uscata timp de aproximativ un minut, pana cand incepe sa fie rumenite si parfumate.

Pune varza intr-un bol incapator si amesteca bine cu dressingul, apoi asaza salata pe farfurii individuale, peste care presari semintele de susan si arahidele.

Desert cu varza, de post


Aceasta reteta pentru desert, chiar daca nu pare, are un gust foarte bun si poate fi preparata in timpul postului, oricand simti nevoia de ceva dulce si inedit. Timpul de preparare este de 15 minute, iar cel de gatit este de 45 de minute. Din cantitatile indicate vei obtine patru portii.

 sursa foto: food.com
 
Ingrediente

- o varza tocata
- doua cani cu mere decojite si feliate
- 1/3 cana de zahar
- o cana de pesmet
- 6 linguri de margarina topita
- jumatate de lingurita de scortisoara

Mod de preparare


Unge o tava cu margarina, pune in partea de jos varza tocata, iar deasupra merele feliate. Presara zaharul.

Amesteca pesmetul cu restul margarinei topite si asaza-l in tava. Presara cu scortisoara.

Acopera tava cu o folie de aluminiu si las-o la cuptor timp de 30 de minute, la 170 de grade si inca 15 minute, fara folie sau pana cand desertul devine auriu.

Varza este un aliment sanatos, cu care poti face numeroase combinatii, foarte potrivite pentru Postul Pastelui, pentru a prepara supa, salata, fel principal si chiar desert. Pofta buna!

 

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Vei deveni sefa in viitor?
Incepe quiz
Vei deveni sefa in viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.