Zacusca de vinete cu ardei

Cuprins

Reteta de zacusca de vinete cu ardei
Ai nevoie de:
3 kilograme de vinete
1 kg de ardei capia
o jumatate de kilogram de gogosari
1 kg de ceapa
1 kg de suc de rosii
Ulei - cat e nevoie
Sare
3-4 foi de dafin
Piper (poti folosi boabe, daca iti place, sau macinat)
Mod de preparare:
1. Coace vinetele, curata-le si apoi lasa-le sa se scurga intr-o sita pentru cel putin o ora. Nota: daca ai rabdare si reusesti sa suporti fumul si sa coci legumele pe plita, gustul va fi usor diferit (mai intens) decat daca le coci in cuptor. Aceasta din urma, insa, nu este nicidecum o varianta de lepadat. Iar daca locuiesti la casa sau ai bunicii sau parintii la tara... stii deja ce trebuie sa faci.
2. Coace ardeii si gogosarii si apoi curata-i de seminte si coaja.
3. Ceapa se curata si se taie marunt sau se da prin masina de tocat, pentru o textura mai fina a zacustei.
4. Taie marunt vinetele si ardeii copti sau da-i prin masina de tocat.
5. Intr-un ceaun incinge uleiul si apoi adauga ceapa. Dupa ce s-a calit putin, adauga si vinetele, ardeiul, sucul de rosii, sarea, foile de dafin si piperul.
6. Lasa sa fiarba cel putin o ora sau pana a scazut suficient si uleiul s-a ridicat deasupra.
7. Preincalzeste cuptorul la temperatura medie (aproximativ 150 de grade).
8. Pune zacusca fierbinte in borcane cu capac cu filet, apoi pune borcanele in cuptor si lasa-le pentru cel putin 30-40 de minute. Daca nu vrei sa tii zacusca peste iarna, ci sa o consumi in urmatoarele 2-3 luni, doar toarn-o fierbinte in borcane si infileteaza imediat capacele. Odata ce ai desfacut un borcan, insa, pastreaza-l in frigider.
Inarmeaza-te cu un pic de rabdare, deschide geamul larg si apuca-te de treaba! Zacusca de vinete cu ardei merita tot efortul! Spor si pofta mare!
Incearca si zacusca de ciuperci!


