Rețete delicioase
Înapoi la

Oala sub presiune: instructiuni de folosire

Oala sub presiune: instructiuni de folosire

Ioana Dinu

In comparatie cu oalele clasice pe care fiecare femeie le are in bucatarie, oala sub presiune este o alegere inteligenta, pentru ca are multe avantaje.

Daca te hotarasti sa iti cumperi sau ai o oala sub presiune, iata care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a pregati corect mancarea si a intretine corespunzator oala.

Avantajele gatitului la oala sub presiune

1. Este rapid. Mancarea se prepara cu pana la 70% mai repede, oferindu-ti astfel bucuria unei mese rapid preparate si la fel sau chiar mai gustuoasa decat o mancare obisnuita.

2. Este sanatos. Mancarea pastreaza mai multe vitamine, minerale si nutrimente, deoarece timpul de fierbere este considerabil mai redus decat la celelalte oale. De asemenea, gustul mancarii este mai bun, mai accentuat, pentru ca este gatita in mai putin timp si cu putin lichid.

3. Este economic. Gatitul cu aceasta oala ajuta la economisirea energiei (cu 30% pana la 60%)

 


Sfaturi practice pentru folosirea oalei sub presiune

Inainte de prima utilizare a oalei sub presiune, inlatura toate etichetele, spala oala, capacul si garnitura cu detergent, apoi clateste-le si pune-le la uscat. Umple oala pe jumatate doar cu apa si ferbe-o sub presiune pret de jumatate de ora, pentru a elimina mirosul sau alte impuritati.

Este important sa verifici supapele de siguranta si de presiune, pentru ca nu cumva acestea sa fie blocate. Daca vreuna din acestea este blocata, curata supapa cu un obiect ascutit (un ac, de exemplu). Cand inchizi capacul, nu uita apasa usor pe maner.

Pentru a folosi corect oala sub presiune, este important sa nu o umpli cu mai mult de 2/3 din capacitatea sa. In cazul prepararii alimentelor care fac spuma, lichidul din oala nu are voie sa depaseasca o patrime din capacitatea acesteia.

Oala sub presiune nu este destinata prepararii prajelilor in mult ulei sau grasime si in niciun caz pentru copt.

La mancarurilor de legume si supe, evita evaporarea totala a lichidelor.

Nu folosi niciodata oala sub presiune fara sa adaugi apa
sau alte lichide, deoarece se poate defecta mai repede.

Intotdeauna gatitul la oala sub presiune trebuie realizat pe o suprafata plana. De asemenea, flacara de la aragaz trebuie setata in asa fel incat sa nu depaseasca baza oalei.

Oala sub presiune

In ceea ce priveste timpul de fierbere, acesta trebuie calculat incepand cu momentul ridicarii supapei de limitare a presiunii si pana cand focul este oprit.

Cand vrei sa il deschizi, nu forta capacul oalei. Acesta nu se ridica decat dupa ce presiunea interioara a scazut.

Sfaturi de gatit la oala sub presiune

Alimentele congelate nu necesita dezghetare in prealabil. Daca prepari bucati mai mari de carne, e bine sa maresti timpul de fierbere. De asemenea, sa nu te ingrijorezi cand carnea rosie isi pierde din culoare, acest lucru se datoreaza aburilor si este perfect normal.

Fii atenta la supele care pot face spuma, deoarece necesita preparare initiala fara capac. Dupa aceasta, le poti strecura si gati normal, sub presiune.

Este indicat sa nu gatesti in acest tip de oala mancaruri care se umfla precum orezul, spanacul, terciul de ovaz s.a. Odata umflate, aceste alimente pot sa blocheze orificiul prin care aburul este eliminat din oala si aceasta sa se strice.

Fasolea si, in general, alimentele uscate, trebuie tinute in apa inainte de gatirea lor in oala sub presiune. Este exact cum procedai si pentru gatirea lor normala, numai ca oala-minune te va scuti de schimbatul apei si asteptatul ore in sir pentru mancarea ta.

Daca gatesti carne cu piele (pui, de exemplu), ai grija ca aceasta se poate umfla, exact ca alimentele mentionate mai devreme. Nu strapunge pielea umflata, deoarece te poti arde arde cu usurinta.

Spor la gatit repede, sanatos si economic cu oala sub presiune!

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (59)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.