Rețete delicioase
Înapoi la

Ouăle albe sau maro? Care sunt cele mai sănatoase și care este diferența dintre ele

Ouăle albe sau maro? Care sunt cele mai sănatoase și care este diferența dintre ele

Cristina Gherghina

Cu siguranță ai cumpărat atât ouă albe, cât și maro, însă te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre cele două variante? Un expert de la Universitatea Cornell are răspunsul.

De-a lungul vremii au circulat fel și fel de teorii legate de coaja ouălelor, astfel, unii oamenii consideră că ouăle care au coaja maronie sunt mult mai sănătoase decât cele albe pentru că ar proveni de la găini crescute într-un habitat natural și hrănite cu mâncare 100% naturală. 

oua albe si maroniii

Din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină, atât cele albe, cât și cele maronii sunt exact la fel. Cu toate acestea, există o mică diferență. Tro Bui, de la Universitatea Cornell, spune că ouăle maronii conțin mai mulți acizi grași omega-3.

Potrivit aceluiași specialist, ouăle albe provin de obicei de la găinile cu penaj alb, iar cele maronii de la găinile brune sau roșcate. 

De asemenea, specialiștii mai spun că găinile tinere fac ouă cu coaja mai groasă, iar cele bătrâne depun ouă cu coaja mai subțire, iar pigmentul cojii apare cu doar câteva ore înaintea depunerii oului.

Există o diferență și în cazul costurile de creștere a găinilor. Cele albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului, în timp ce cele brune și roșcate, fiind mai mari, implică costuri mai mari pentru întreținere, de unde și prețul mai ridicat la raft al ouălelor maronii. 

Însă, prețul mai mare nu este un indicator că ouăle maronii sunt mai sănătoase decât cele albe. 

Un lucru important de care consumatorii ar trebui să țină cont este faptul că modul în care găinile sunt crescute va determina atât culoarea gălbenușului, cât și calitățile nutritive ale oului. Prin urmare, atunci când doriți să cumpărați ouă, nu alegeți în funcție de culoarea pe care acestea o au. 

Citiți bine pe ambalaj și asigurați-vă că ouăle provin de la găini hrănite cu grâu, porumb, orzoaică, sorg şi ovăz. Acelea sunt cele mai sănătoase și gustoase ouă!

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni
Incepe quiz
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.