Paine cu masline si rozmarin, o reteta cu aroma greceasca
Cuprins
Nimic nu se compara cu painea preparata in casa! Daca ai invatat deja reteta cu cartofi si pe cea cu seminte, iata cum poti sa pregatesti si paine cu masline si rozmarin. Nu numai ca are un gust si o aroma de neuitat, dar este si mai sanatoasa, asa ca merita sa o incerci. Iata care sunt secretele retetei!
Ingrediente necesare pentru painea cu masline si rozmarin
- 240 g de faina alba;
- 150 g de faina integrala;
- doua lingurite de drojdie uscata;
- doua lingurite de sare de mare;
- 240 ml de apa calduta;
- 80 ml de ulei de masline;
- o cana de masline negre maruntite;
- doua linguri si jumatate de frunze de rozmarin proaspete (taiate marunt);
- o lingurita de coaja de lamaie (optional).
Cum prepari painea cu masline si rozmarin
Combina cele doua tipuri de faina, drojdia uscata si presara si sarea de mare. Dupa aceea, adauga apa calduta si uleiul de masline. Amesteca compozitia in continuu, pana cand se omogenizeaza, apoi, spre final, adauga maslinele maruntite, rozmarinul si coaja de lamaie. Framanta aluatul obtinut pana cand simti ca nu se mai lipeste de maini si nici de peretii vasului. Pe parcursul procesului, daca nu esti multumita de coca, poti sa mai adaugi apa ori faina. Acopera recipientul respectiv cu folie de plastic si lasa aluatul la crescut timp de doua ore. Poti sa il lasi si mai putin, important este sa isi dubleze dimensiunea.
Dupa ce aluatul a crescut asa cum iti doresti, da-i forma dorita si pune-l intr-o tava pe care ai uns-o in prealabil cu ulei si ai tapetat-o cu faina ori in care ai asezat hartie de copt. Cu ajutorul unui cutit, fa cateva taieturi pe suprafata painii. Acopera tava cu un prosop, apoi mai lasa painea cu masline putin la dospit.
Intre timp, incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius. Cand painea arata asa cum iti doresti, introdu tava in cuptor si tine-o la temperatura setata mai sus timp de 15 minute, dupa care redu-o la 175 grade Celsius pentru 40 de minute, pana devine usor aurie.
Ia tava din cuptor si las-o la racit, dupa care scoate painea cu masline din ea, feliaz-o si aranjeaz-o pe un platou. Ca sa o mentii proaspata mai mult timp, infasoar-o intr-un prosop curat si depoziteaz-o intr-o punga. Pentru o masa armonioasa, serveste preparatul cu branza, platou cu legume si sos picant.
Painea cu masline si rozmarin iti promite o experienta culinara inedita. Nu trebui decat sa inchizi ochii si sa te gandesti ca te plimbi pe strazile oraselor grecesti.