Rețete delicioase
Înapoi la

Paine de casa cu cartofi: reteta traditionala, recomandata si de nutritionisti

Paine de casa cu cartofi: reteta traditionala, recomandata si de nutritionisti

Elena Craciun

Painea de casa cu cartofi este unul din tipurile de paine traditionale in Romania. Spornica si gustoasa, painea cu cartofi devine si un aliment sanatos daca o pregatesti in casa, fara aditivi, E-uri sau agenti de afanare.

Nutritionistii recomanda pregatirea painii cu maia proprie, deoarece astfel ea va avea o valoare nutritiva mult superioara painii din comert sau celei facute in casa cu aluat cumparat de la brutarie. Maiaua facuta in casa contine o flora bacteriana complexa si mai multe specii de levuri, toate benefice pentru flora intestinala si pentru o digestie usoara.

Iata reteta de paine de casa cu cartofi, facuta in intregime acasa, asa cum recomanda nutritionistii!

Paine de casa cu cartofi - reteta sanatoasa, traditionala (pentru 3 paini)

Prepararea painii presupune trei etape: pregatirea maielei proprii, pregatirea maielei uscate si prepararea propriu-zisa a painii.

1. Cum se pregateste maiaua proprie (maia mama)

Intr-un recipient, de preferat din lut sau ceramica, se pun 300 grame de faina si apa calduta treptat, pana cand se obtine o pasta moale, dar legata. Se acopera cu un tifon umed, apoi cu orice tesatura din lana, si se lasa asa vreme de trei zile, la temperatura camerei. Unele gospodine il pun in cuptorul cu microunde, pentru ca se inchide ermetic si maiaua este ferita de curentii de aer.

La sfarsitul celor trei zile, se va forma o crusta maronie, cu miros asemanator berii, semn ca maiaua a fermentat. Astfel, maiaua sef (numita si maia mama) este gata si, pana in ziua in care se pregateste painea, trebuie pusa intr-un recipient din lut ori ceramica si asezata intr-un loc rece ferit de curenti de aer. Din cand in cand, se verifica crusta si se indeparteaza zonele cu mucegai.

2. Cum se pregateste maiaua uscata

 

Crusta de la maiaua mama se faramiteaza bine, se cerne, iar pudra obtinuta se mai lasa cateva zile la uscat, intr-un recipient inchis ermetic. Dupa ce trec 3-5 zile, se amesteca o lingura de pudra cu doua linguri de apa calduta. Se lasa o ora, apoi se adauga faina pana cand se formeaza o pasta si se lasa inca 12 ore la fermentat.

Acest amestec este "activ" timp de sase luni, timp in care poti folosi din el pentru viitoarele paini. Ba chiar din batrani se spune ca este foarte bine sa pastrezi o ceasca din prima maia pentru viitoarea preparare.
reteta paine de casa cu cartofi

3. Cum se pregateste painea de casa cu cartofi


Ingrediente pentru 3 paini:

- 1.4kg faina;

- un litru apa calduta;

- o ceasca de maia;

- 3 cartofi potriviti;

- o lingurita de sare.

Cei trei cartofi se fierb bine si se paseaza pana cand se obtine un piure. Se pune faina intr-un recipient larg, de marimea unui lighean mic, si se face o adancitura in mijlocul ei. In aceasta adancitura se pun, treptat, maiaua si apa calduta. Mare grija, ele trebuie sa se puna incet, deoarece nu toate tipurile de faina absorb repede lichidele. Se amesteca incet totul, in timp ce se adauga si piureul, se incorporeaza bine si se adauga sarea. Este foarte important sa nu ramana faina neincorporata in aluat!

Aluatul trebuie sa fie elastic, asa ca se testeaza: se intinde pana cand atinge lungimea de 40-50 cm, dupa care se pliaza, se arunca in sus, pentru ca in final sa fie strans in forma de minge si pus intr-un recipient acoperit timp de o ora. Dupa ce ora a trecut, se scurge, se intinde si se pliaza aluatul de cateva ori, apoi se imparte in functie de cate tavi sau forme de cozonac exista ori in functie de forma in care se vrea pregatita painea.

Se ung tavile cu o pensula imbibata in ulei si se presara tarate si seminte. Se pune coca in forme, dar fara sa se depaseasca jumatate din inaltimea formelor. Se acopera cu un tifon, se pun intr-un loc cald si ferit de curentii de aer, apoi se lasa la fermentat pana cand coca ajunge la marginea superioara a formei de copt. In principiu, va dura aproximativ trei ore. Inainte de a fi puse la cuptor, painile pot fi crestate usor cu cutitul, in diferite modele.

Se incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius, apoi se scade temperatura la 180 grade. Se pun painile in cuptor si se coc 60-80 de minute, verificandu-se prima data doar dupa cel putin 50 de minute. La final, se scot painile, se ung cu o pensula inmuiata in apa si se lasa la racit.

paine de casa cu cartofi



Felicitari, speram sa va placa rezultatul si sa pregatiti tot mai des paine de casa cu cartofi!

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.