Rețete delicioase
Înapoi la

Pastel de nata: reteta originala a desertului de origine portugheza

Pastel de nata: reteta originala a desertului de origine portugheza

Anca Toma

Cine a ajuns o singura data in Portugalia a gustat cu siguranta o multime de bunatati. Nu este usor sa rezisti bucatelor portugheza asa cum, totodata, nu este usor sa tii pasul cu ele. Dulciurile au adesea la baza aluaturi pufoase, simple, insa cremele sunt dense si bogate, asa ca o vizita intr-o pastelaria (cofetarie sau patiserie) nu va fi repede uitata. Iar desertul pe care nu il poti rata daca vrei sa gusti din aromele Portugaliei este faimoasa pastel de nata, o micuta tarta cu sarlota de ou si lapte, al carei gust este strans legat de aceasta tara.

pastel de nata

Aceste bunatati sunt cunoscute si ca pasteis de Belem pentru ca au aparut in secolul al XIX-lea in cartierul Belem din Lisabona, in preajma impresionantei Mosteiro dos Jeronimos, manastirea langa care exista si astazi o patiserie ce poarta numele prajiturilor - Pasteis de Nata. Aici turistii si localnicii se bucura si astazi de gustul original, unic al tartelor proaspete, crocante si parfumate cunoscute in intreaga lume. Poti prepara si tu pastel de nata acasa urmand aceasta reteta simpla, care pastreaza aroma acestui desert cu istorie!

Pastel de nata - reteta originala, usor de facut si acasa

Pentru 24 de tarte pastel de nata, perfecte pentru a fi servite la ocazii speciale sau pentru o bucurie dulce in familie, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 600 g de foi de aluat (le poti cumpara sau poti face aluatul pentru pastel de nata in casa)

- 500 ml de lapte

- coaja rasa de la o lamaie

- 1 betisor de scortisoara

- 60 g de faina de grau

- 500 g de zahar

- 250 ml de apa

- 7 galbenusuri de ou

- putin unt sau margarina

Mod de preparare a desertului portughez pastel de nata

1. Asaza foaia de aluat pe masa, apoi ruleaz-o dintr-un capat in celalalt. Cu un cutit bine ascutit, taie rulada obtinuta in rondele cu grosimea de aproximativ 1,5 cm.

2. Pregateste 24 de forme din aluminiu (poti apela la forme de briose de unica folosinta sau seturi de forme pentru tarte) pe masa si unge-le cu margarina sau unt. Pune rondelele de aluat in forme. Ia fiecare forma in parte si distribuie aluatul pe peretii formei prin apasare, astfel incat aluatul sa fie mai gros pe laterale si mai subtire pe fund. Fiecare forma va fi baza unei pastel de nata crocante si delicioase!

3. Pentru a prepara sarlota pentru pastel de nata, incepe prin a amesteca faina cu putin lapte, cat cuprinde. Restul de lapte il vei pune intr-un vas, pe foc, impreuna cu betisorul de scortisoara si coaja rasa de lamaie. Cand laptele fierbe, adauga faina inmuiata mai devreme si amesteca pana cand incepe din nou sa fiarba. Apoi ia vasul de pe foc.

4. Dizolva zaharul in apa si pune amestecul la foc mic. Dupa ce incepe sa fiarba, mai lasa-l 3 minute. Toarna siropul astfel obtinut peste crema de la pasul 3 si amesteca foarte bine. Apoi lasa vasul la rece pana cand amestecul se raceste complet.

pastel de nata

5.  Bate galbenusurile de ou si toarna-le peste crema racita, amestecand pana la omogenizare. Apoi umple formele tapetate cu aluat cu aceasta crema si asaza-le pe o tava. Incalzeste cuptorul la 250 de grade Celsius si apoi introdu tava in cuptor, lasand tartele la copt timp de 17 minute.

Iti vei da seama ca tartele pastel de nata sunt gata atunci cand suprafata lor va fi rumenita bine, iar crema calda va clocoti, practic, in formele de aluat. Odata scoase din cuptor, acestea trebuie lasate sa se raceasca si abia apoi vor fi scoase din forme.

pastel de nata

Pasteis de nata se servesc proaspete, imbracate intr-un val de zahar pudra si putina scortisoara, asa cum ajung pe masa oricarui pofticios care intra in cofetaria din Belem. Este o reteta simpla cu care ii vei impresiona pe cei dragi si pe care vei vrea sa o incerci iar si iar. Succes si pofta buna!

Articolul urmator
Salata Mimoza: rețeta originală
Salata Mimoza: rețeta originală
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.