Prepară un chec pufos în opt pași simpli
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
Cuprins
Caracteristici
Checul este desertul preferat al multor români, datorită consistenței pufoase și a gustului minunat de vanilie combinată cu cacao. Merge excelent la cafea, dar și cu lapte, si poate fi transportat ușor în geantă, pe post de gustare. Există vreun dezavantaj al acestui desert delicios? Noi nu credem, așa că astăzi îți propunem să încerci o rețetă ușoară de chec pufos, care îți va aduce aminte de copilărie!
Chec pufos în câțiva pași
Checul pufos nu se obține greu, dar trebuie să cunoști niște trucuri ca să obții acea textură minunată pe care o iubeai la checul bunicii. Rețeta aceasta poate fi făcută de oricine, chiar și de persoane care nu au experiență la capitolul deserturi, așa că spor la treabă!
Ingrediente:
- 210 g făină albă;
- o linguriță de praf de copt;
- 1/2 linguriță de sare;
- 4 ouă mari, la temperatura camerei;
- 3 linguri de pudră de cacao de calitate;
- 1//2 linguriță de ness;
- 60 ml apă clocotită;
- 220 g de unt + 6 linguri separate, la temperatura camerei, tăiate cubulețe;
- 270 g zahăr;
- 2 lingurițe de esență de vanilie.
Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și unge o tavă de chec cu puțin unt sau cu ulei sub formă de spray, apoi tapeteaz-o cu hârtie de copt, astfel încât marginile acesteia să iasă în afară, ca să poți să scoți cu ușurință checul din tavă, după ce îl coci.
2. Cerne făină o dată sau de două ori, dacă ai răbdare, apoi pune-o într-un vas măricel și adaugă praful de copt și sarea, amestecându-le bine. Pune deoparte vasul.
3. Bate ouăle cu o furculiță și lasă-le deoparte. Pune pudra de cacao și nessul într-un vas termorezistent, apoi toarnă peste ele apa clocotită și amestecă până se omogenizează. Crema aceasta trebuie să fie într-un vas suficient de mare încât să intre în el jumătate din aluatul de chec.
4. Bate untul cu mixerul electric până devine pufos, circa 2 minute, apoi adaugă treptat zahărul, câte o lingură, până obții o cremă foarte ușoară și pufoasă. Acest proces poate să dureze între 3 și 5 minute - îți recomandăm să nu te grăbești la această etapă, pentru că este foarte importantă dacă vrei să obții un chec pufos. În timp ce bați crema, dă cu lingura pe marginea vasului, ca să nu rămână cremă nebătută. Mixul trebuie să fie la temperatura camerei când termini de amestecat, dar dacă îl atingi și e încă rece, continuă să îl bați cu mixerul. La sfârșit, adaugă esența de vanilie.
5. Adaugă ouăle bătute peste acest mix, puțin câte puțin, amestecând foarte bine cu mixerul de fiecare dată și curățând marginile vasului din când în când. Odată ce ai terminat cu adăugatul ouălor, mai bate mixul circa 30 de secunde și fii atentă să fie foarte bine combinate ingredientele, astfel încât crema să fie fină și lucioasă. Dacă arată brânzită sau separată în vreun fel, s-ar putea să fie prea rece. În acest caz, lasă amestecul la încălzit la temperatura camerei, apoi bate-l din nou până obții aspectul descris mai sus.
6. Peste acest aluat obținut mai devreme trebuie să adaugi circa o treime din amestecul uscat cu făină, trecându-l prin sită. Apoi, amestecă totul cu o spatulă de silicon, cu mișcări ușoare, circulare, de sus în jos, astfel încât compoziția să se aereze suficient și checul să iasă pufos. Aluatul final trebuie să fie cremos și gros. Acesta trebuie împărțit în două porții, iar una dintre ele trebuie transferată în vasul cu mixul de cacao. Amestecă-l și pe acesta bine, până se omogenizează. La sfârșitul acestei etape, trebuie să ai două aluaturi: unul de vanilie și unul de cacao.
7. Adaugă alternativ în tava de chec câte 60 ml de aluat (un sfert de cană) de vanilie și de cacao, până termini ambele aluaturi. Nu amesteca mai mult și nu mișca foarte mult tava, astfel încât cele două culori să nu se combine.
8. Pune checul la cuptor circa 1 oră și 10 minute sau până trece testul cu scobitoarea. La jumătatea timpului, rotește tava la 180 de grade. Timpul de coacere variază în functie de cuptorul tău, așa că va trebui să verifici checul din când în când.
Sfat: dacă vrei să iasă și mai pufos checul, separă gălbenușurile de albușuri și urmează aceiași pași, dar adaugă albușurile la final, când adaugi și mixul de făină, alternând cu aceasta.
Un chec pufos este un deliciu ușor de făcut și adorat de toată lumea, așa că învață și tu să îl faci cât mai curând!
Iată și o variantă mai simplă de chec, la microunde, dar și o rețetă minunată de chec cu portocale și alune!