Rețete delicioase
Înapoi la

Rețeta senzațională de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret nelipsit de pe masa din bucătărie când pregătește aluatul

Rețeta senzațională de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret nelipsit de pe masa din bucătărie când pregătește aluatul

Lorena Pintilie

Indiferent de sărbătoare, sau de perioada anului gospodinele sunt în căutarea celor mai bune rețete pentru dulciurile ce urmează să fie puse pe masă în marea zi de sărbătoare. Nici vedetele de la noi din țară nu se abat de la regulă pentru că fac, la rândul lor, pregătiri intense pentru masa de sărbători în familie. Printre acestea se numără și Mirela Vaida, care a împărtășit de curând secretul ei pentru pregătirea unui cozonac delicios, pufos și dulce, numai bun de savurat alături de cei dragi. 

Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețeta senzațională de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret nelipsit de pe masa din bucătărie când pregătește aluatul

Caracteristici

Cântăreața și prezentatoarea Mirela Vaida (41 de ani) nu ratează nicio ocazie pentru a-și arăta îndemânarea în bucătărie, iar acum, cu ocazia sărbătorilor, frumoasa moldoveancă a decis să împărtășească rețeta sa de cozonac cu urmăritorii săi. După cum îi este obiceiul, artista le-a arătat fanilor săi din mediul online cum pregătește rețetele delicioase și îndrăgite de superba ei familie.

Cozonacul, vedeta de pe masa Mirelei Vaida

Ei bine, fără doar și poate, „vedeta” de pe masa de sărbători a artistei este desertul, și nu orice desert, ci cozonacul făcut „ca la mama acasă”. Cântăreața a dezvăluit secretele pregătirii celui mai bun cozonac, spunând că rețeta a fost moștenită din mamă în fiică de generații întregi, astfel că nimeni nu îi poate pune la îndoială autenticitatea. Fără să stea pe gânduri, Mirela Vaida a dezvăluit ingredientul minune care face ca aluatul de cozonac să devină pufos, cerându-le ironic urmăritorilor săi să nu dezvăluie secretul. 

Pe lângă ingredientele clasice, nelipsite din rețeta de cozonac, vedeta adaugă mereu ceva în plus pentru a-i da o textură aerată aluatului: apă minerală.

Ingrediente pentru aluat

  • două kilograme de făină albă tip “000”;
  • sare;
  • zahăr;
  • drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț un pic de unt gras şi smântână grasă și o lămâie dată pe răzătoare;
  • esenţe (vanilie, rom, lămîie, portocalp sau migdale);
  • 7-8 ouă;
  • lapte cald;
  • apă minerală.

Ingrediente pentru umplutură

  • rahat tăiat cubulețe dat prin zahar pudră;
  • un kilogram de miez de nucă;
  • zahăr;
  • cacao;
  • lapte
  • esențe (rom, lămâie și portocală);
  • stafide.

Artista și-a arătat abilitățile gastronomice într-un video postat pe canalul său de YouTube, în care a explicat cu lux de amănunte, cum prepară vestitul cozonac și ce rol are, de fapt, apa minerală în compoziția aluatului, dar și în ce ordine trebuie adăugate celelalte ingrediente, un pas care „necesită atenție și este extrem de important”, spune prezentatoarea.

Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut acest amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, șase gălbenușuri și amestecăm.

Mai pun și lapte, să se omogenizeze. Pun coaja de lămâie rasă și amestecăm bine. Adaug un pic de esență de rom, portocală și lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puțin lapte și apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenușurile de ouă, așa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaște și vede, pentru că așa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a dezvăluit Mirela Vaida, pe canalul său de YouTube.

La finalul „tutorialului”, Mirela Vaida scoate cozonacul aburind din cuptor și îl lasă la răcit într-un prosop de bucătărie ușor umed. După ce s-a răcit, artista taie o bucată din minunăția gătită, iar mirosul îmbietor parcă trece prin ecranele urmăritorilor săi. 

Mirela Viada adoră să împărtășească experiența sa în bucătărie cu fanii săi, tocmai de aceea, a creat un canal de YouTube dedicat gospodinelor care vor să încerce rețete noi. Alături de copiii săi, artista se filmează în bucătăria casei sale sin Snagov gătind de la cele mai tradiționale rețete, până la cele mai exotice. 

Surse foto: YouTube - Mirela Vaida

Surse articol: WowBiz, YouTube - Mirela Vaida

Articolul urmator
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Ce obiect din bucatarie esti?
Incepe quiz
Ce obiect din bucatarie esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.