Rețete delicioase
Înapoi la

Rețetă tort festiv

Rețetă tort festiv

Redactor Divahair.ro

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețetă tort festiv

Caracteristici

Rețetă de Adriana Delia Barar

Mereu m-au fascinat deserturile atent decorate și încă de mic copil mă bucurăm că de sărbători mă puneam cu mama și făceam tot felul de prăjituri sau torturi pe care încercam să le decorăm într-un mod cât mai interesant.

Astfel de tradiții ne marchează copilăria și, după ani și ani, mirosul de scorțișoară, vanilie sau marțipan rămâne un punct de reper pentru cele mai frumoase amintiri.

De-a lungul anilor am reușit să învăț mult dintre rețetele încercate, însă ce mi-a dat mereu bătăi de cap a fost crema cu unt, adică faimoasa buttercream. Oricât încercam să o fac fină, mereu se tăia sau se simțea zahărul prea rugos. Am renunțat la idee până când am testat robotul de bucătărie Kenwood Chef Titanium. Mi-a ieșit din prima! Chiar dacă este destul de simplu ca rețetă, dar și ca design, acest tort cu pandișpan, cremă de unt și dulceață de vișine este perfect pentru atunci când ai invitați la masă sau când vrei, pur și simplu, să te răsfeți cu ceva delicios.

Cel mai probabil, cu blatul nu o să aveți probleme, fiind rețeta pe care și mamele noastre o foloseau pentru clasicele blaturi de tort.

Ingrediente pentru blat (x2)

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • un praf de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie

Ingrediente pentru crema de unt

  • 300 grame zahăr pudră
  • 150 grame unt moale
  • 3 linguri lapte
  • eu am folosit și colorant alimentar pentru a obține acel degrade

Metodă de preparare tort festiv

  1. Pentru prepararea blatului am început cu separarea albușului de gălbenuș. Albușurile le-am pus în bolul din oțel inoxidabil al robotului de bucătărie Kenwood Chef Titanium, am atașat telul și le-am bătut la viteză maximă cu un praf de sare până am obținut o spumă foarte densă. Apoi, încet, am adăugat zahărul și am bătut în continuare până ce spuma a devenit lucioasă și fermă. Când am terminat cu albușurile, am adăugat bicarbonatul pe care l-am stins cu zeamă de lămâie. Țin minte că atunci când făcea mama acest pas, mă fascina mereu felul în care se stingea bicarbonatul.
  2. După aceea urmează încorporarea gălbenușului, unul câte unul. Acest pas se poate face manual cu o spatulă de silicon sau cu accesoriul robotului special conceput pentru astfel de procedee finuțe. După ce s-au încorporat toate gălbenușurile urmează făina. Am folosit același accesoriu la o viteză medie.
  3. Am pregătit tava pe care am uns-o cu puțin ulei și apoi am tapetat-o cu făină. Am turnat în aceasta toată compoziția și am dat-o cam 35 de minute la 170 de grade. Am testat cu scobitoarea și când a ieșit curată, am scos blatul din cuptor. Pentru acest tort, aveți nevoie de 2 blaturi, deci am repetat procedeul pentru încă un blat.
  4. Pentru crema de unt este foarte important să folosim unt de calitate cu minimum 80% grăsime. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
  5. Untul l-am tăiat cubulețe, iar zahărul l-am cernut deasupra. Pe deasupra am pus și 3 linguri de lapte.
  6. Folosind țelul „K” am dat dat drumul la viteză maximă și am bătut crema până când a devenit ușor pufoasă, iar zahărul nu se mai simțea așa intens în amestec. Să nu vă impacientați dacă procesul durează câteva minute bune, chiar și cu acest robot de bucătărie extrem de puternic.
  7. Când am avut totul gata, m-am pus pe asamblat și ornat.
  8. Interiorul tortului a fost umplut cu crema de unt, iar mijlocul - cu dulceață de vișine. Am pus următorul blat și am continuat cu umplerea acestuia exact ca la primul blat. Când a fost gata, am împărțit crema rămasă și am colorat jumătate într-un roșu corai și piersică. Marginile le-am făcut în degrade, iar deasupra m-am jucat cu câteva dulciuri rusești și am creat câteva flori simpliste. Îmi place foarte mult cum se întărește crema de unt și oferă acea textură unică decorului de tort. Se menține foarte bine, iar designurile care pot fi încercate, chiar și de amatori ca mine, sunt extrem de diverse.

Crema de unt este extrem de versatilă, însă necesită un mixer bun, multă răbdare și ingrediente de calitate, altfel nu iese bine. Eu pe decor am mai adăugat și câteva bezele făcute tot de mine, dar până la urmă ar arăta foarte bine și cu flori din fondant sau, de ce nu, chiar și unele naturale.

Dacă îți dorești și tu un robot Kenwood, ai 30% reducere la produse selectate, valabilă până la 31 mai, pe www.emag.ro, adăugând în coșul de cumpărături codul Kenwood30. Promoția este valabilă doar pentru produse comercializate direct de Emag, iar produsele la prețuri irezistibile sunt disponibile aici!

Mai multe detalii despre Kenwood găsești pe site-ul Kenwood, pe pagina de Facebook și pe Instagram Kenwood.

Articolul urmator
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Ce desert de Craciun esti?
Incepe quiz
Ce desert de Craciun esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.