Rețete delicioase
Înapoi la

8 retete inedite de salata de morcovi

8 retete inedite de salata de morcovi

Geanina Ichim

Salata de morcovi este un fel de mancare destul de recent, mai ales daca ne referim la preparatele crude. Pana in secolul XX, majoritatea europenilor mancau doar morcovi fierti in tocane si in supe. In Orientul Mijlociu, morcovii erau folositi tot in mancaruri gatite si, mai rar, rasi sau tocati, la diverse salate.

In zilele noastre a devenit tot mai popular raw vegan-ismul, alimentatia vegetariana cu ingrediente neprocesate si negatite, astfel ca salatele cu legume sunt din ce in ce mai apreciate, intr-o diversitate de forme si combinatii. Nu trebuie totusi sa fii vegetarian ca sa-ti placa salata de morcovi, asa ca va prezentam in continuare cele mai inedite moduri in care o poti prepara.

1. Salata de morcovi in stil marocan

 

 Foto: flavorista.com

Ingrediente

- 4 cesti de morcovi, taiati in felii mari

- 1/4 ceasca ulei de masline extravirgin

- 3-4 linguri de suc proaspat de lamaie

- 1/4 ceasca patrunjel sau coriandru proaspat, tocat

- o lingurita chimen (sau 1/2 lingurita chimen si 1/4 lingurita scortisoara)

- o lingurita de boia de ardei dulce

- un praf de sare de mare

- 1/2 lingurita de harissa

- o lingura de ardei iute verde, tocat (sau 1/4 - 1/2 lingurita ardei iute rosu)

Mod de preparare

Amesteca toate ingredientele, apoi acopera cu o folie si lasa totul la marinat in frigider, timp de cel putin doua ore si cel mult doua zile. Toate aromele trebuie sa se contopeasca in jurul morcovilor. Se serveste la temperatura camerei sau rece.

2. Salata de morcovi in stil frantuzesc

 

 Foto: pennythoughts.wordpress.com

Ingrediente

- jumatate de kilogram de morcovi, decojiti si dati pe razatoare

- o lingurita de mustar de Dijon

- o lingurita suc de lamaie proaspat

- una-doua linguri de ulei vegetal (dupa preferinte)

- una-doua linguri de ulei de masline extravirgin

- o lingurita de miere

- 1/4 lingurita de sare de mare

- piper negru proaspat macinat, dupa gust

- doua linguri patrunjel proaspat, tocat

Mod de preparare

Dupa ce ai dat morcovii pe razatoare, te poti ocupa de dressing. Amesteca intr-un castron mustarul de Dijon, sucul de lamaie, mierea, uleiul vegetal, uleiul de masline, sarea si piperul. Adauga morcovii si patrunjelul, amesteca bine si, daca este necesar, ajusteaza condimentele.

3. Salata de morcovi cu stafide

 

 Foto: huffingtonpost.com

Ingrediente

- 4 cesti de morcovi decojiti si dati pe razatoare

- una-doua cesti de stafide, dupa gust

- 1/4 ceasca maioneza

- doua linguri de zahar

- doua-trei linguri de lapte

Mod de preparare

Amesteca morcovii si stafidele intr-un castron mare, in timp ce intr-un bol mic poti pregati dressingul. Combina maioneza, zaharul si laptele, pana cand se omogenizeaza, apoi adauga sosul la morcovi.

4. Salata de morcovi in stil persan

 

 Foto: yumsugar.com

Ingrediente

- 1,5 kg morcovi, decojiti si feliati subtire pe lungime

- 1 catel de usturoi, tocat

- doua linguri de otet alb

- doua linguri de otet de orez

- o lingura de miere

- o lingura de ulei de susan, prajit

- 1/2 cana de seminte de susan, prajite

- o lingurita de fulgi de ardei iute rosu

- sare de mare

- frunze de coriandru proaspat

Mod de preparare

Intr-un bol mic amesteca usturoiul, otetul, miere, uleiul de susan, semintele de susan, fulgii de ardei iute rosu si o lingurita de sare de mare. Toarna dressingul peste morcovi, adauga coriandru si amesteca bine. Daca este necesar, mai poti adauga sare.

5. Salata de morcovi cu afine si nuci

 

 Foto: seriousseats.com

Ingrediente

- 1/2 kg morcovi, decojiti si dati pe razatoare

- 3 linguri de ulei de masline extravirgin

- o lingurita de coaja de lamaie

- doua linguri de suc proaspat de lamaie

- doua linguri de suc proaspat de portocale

- una-doua linguri de miere

- 1/2 ceasca cu afine rosii uscate

- 1/2 ceasca cu nuci prajite

- 3 fire de ceapa verde, tocate

- 3 linguri de patrunjel proaspat, tocat

- 1/2 lingurita de sare de mare

- 1/4 lingurita de piper negru proaspat macinat

Mod de preparare

Amesteca toate ingredientele intr-un castron incapator, apoi acopera-l cu o folie de plastic si pune salata la frigider pentru cel putin 15 minute, pentru a le permite aromelor sa se intrepatrunda. Condimenteaza dupa gust cu sare, piper si miere. Se serveste rece.

6. Salata de morcovi cu ghimbir si lamaie

 

 Foto: inthedevilskitchen.com

Ingrediente

- 1 kg morcovi, dati pe razatoare

- o ceapa rosie, taiata cubulete

- sucul de la doua lamai

- 150 ml ulei de masline extravirgin

- o lingurita de miere

- o lingurita de mustar de Dijon

- o bucata mare de ghimbir, curatat si ras fin

- sare de mare

- piper negru, proaspat macinat

- 1/2 lingurita de cardamon

Mod de preparare

Decojeste morcovii si da-i pe razatoare, apoi pune-i intr-un castron, unde adaugi si ceapa tocata cubulete. Intr-un bol mic amesteca ingredientele pentru dressing - sucul de lamaie, uleiul de masline, sarea, piperul, mustarul, ghimbirul si cardamonul. Condimenteaza dupa gust. Se serveste la temperatura camerei, inclusiv a doua zi, daca este tinuta in frigider.

7. Salata de morcovi cu chimen

 

 Foto: bbcgoodfood.com

Ingrediente

- doua lingurite seminte de chimen prajite

- coaja rasa si zeama de la o lamaie

- o bucata de ghimbir de dimensiunea degetului mare, ras

- 5 linguri ulei de masline

- 3 cepe de apa, taiate in felii subtiri

- 5 morcovi, dati pe razatoare

- o legatura de coriandru, tocat

- 1/2 legatura de menta, tocata

Mod de preparare

Prajeste semintele de chimen si lasa-le sa se raceasca, in timp ce tai legumele. Amesteca apoi toate ingredientele si condimenteaza dupa gust. Se serveste la temperatura camerei.

8. Salata de morcovi cu caju si portocale

 

 Foto: morrocosrestaurant.com

Ingrediente

- 3 morcovi, curatati de coaja si taiati pe lungime, in felii groase

- coaja de la o portocala

- una-doua lingurite de otet de mere

- una-doua cesti de caju

- 1/2 lingurita de seminte de chimen

- ulei de masline

- sare de mare

- piper negru proaspat macinat

Mod de preparare

Curata morcovii si taie-i in felii lungi si groase, apoi pune-i intr-un castron si adauga coaja de portocala. Curata ce a mai ramas din portocala, tai-o in feliute si adaug-o la morcovi, fara sa o storci de zeama. Intr-un bol mic amesteca otetul de mere cu uleiul de masline, sarea si piperul.

Incinge o tigaie uscata unde prajesti nucile caju, la foc mediu, amestecand tot timpul, pana cand se coloreaza complet. Adauga semintele de chimen, iar cand incep sa elibereze o aroma, ia tigaia de pe foc. Pune amestecul de caju si chimen intr-un vas si asteapta sa se raceasca. Presara-l apoi peste morcovi si stropeste salata cu uleiul si otetul pregatite mai devreme.

Alege reteta de salata de morcovi care corespunde gusturilor tale sau incearca-le pe toate daca iti plac provocarile in bucatarie.

Pofta buna!

 

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.