Rețete delicioase
Nu Skin

Tartă Tatin cu portocală, fenicul și cardamom

Miercuri, 25.10.2017
de Sorin Vlad
Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Tartă Tatin cu portocală, fenicul și cardamom

Caracteristici

Astăzi vom vorbi despre tarta Tatin cu portocala, fenicul si cardamom. Ești pregătită să îi surprinzi pe cei dragi cu o specialitate delicioasă?

Tarta Tatin, spune legenda, ar fi fost inventată de surorile Tatin, care aveau un hotel și un restaurant frecventat de foarte mulți vânători. Una din cele două surori, fiind grăbită să facă desertul care lipsea din meniu, a pus merele într-o tavă unde a mai adăugat unt și zahăr și abia apoi și-a dat seama de greșeală. Încercând să o repare, a așezat o foaie de plăcintă peste aceste mere și le-a băgat la cuptor. O altă variantă a poveștii spune că una din surori a scăpat tava în care se pregătea desertul și, grăbită să corecteze greșeala, a adunat merele care se împrăștiaseră și le-a așezat invers în foaia de tartă. Ambele variante sunt susținute de unii sau alții dintre iubitorii de tartă, dar nu este vorba decât de o legendă.

În realitate, tarta exista de ceva vreme. Tarta a fost creată în regiunea Sologne și ar fi fost inventată de bucătarul contelui de Chateauvillard, fiind mai târziu recuperată de cele două surori. 

tarta

Prepararea tartei este foarte simplă si se folosesc ingrediente de bază în bucătărie. Pentru rețeta clasică nu e nevoie decât de mere, zahăr, unt și o foaie de pate brisee. De la această variantă de bază s-a dezvoltat o întreagă gamă de tarte dulci sau sărate, cu fructe sau cu legume.

Eu am ales o variantă care e mai puțin obișnuită, fiindcă am folosit și fructe și legume - Tartă Tatin cu portocală, fenicul și cardamom.

Ingrediente:

un pachet aluat de plăcintă

100g zahăr

50g unt

3 bulbi de fenicul

2 portocale mari

2 linguri zahăr de trestie brut

¼ linguriță cardamom

Preparare:

Într-un vas se pune pe foc zahărul, fără a mai adaugă apa. Când culoarea se schimbă spre blond caramel se ia zahărul de pe foc.

Untul tăiat se adaugă în forma de copt, repartizat uniform. Peste unt se adaugă zahărul caramelizat și se agită forma de copt pentru ca untul să se incorporeze.

Se storc cele două portocale separat.

Feliile de fenicul se pun împreună cu zahărul de trestie, zeama de la portocale și cardamomul măcinat într-o tigaie și se prepară până se înmoaie. Se toarnă tot ce este în tigaie peste caramelul preparat anterior și apoi se așează foaia de aluat peste fenicul și caramel. Ai grijă ca marginile foii să fie pliate în interior, încât să îmbrace tot feniculul. Se perforează foaia de aluat.

Se bagă apoi la cuptor la 180 C pentru aproximativ 30 de minute sau până ce aluatul căpăta o frumoasă culoare brun deschis.

Se scoate tarta, acoperind-o cu o farfurie ca un capac și întorcând apoi forma de copt, astfel încât crusta să fie baza. 

Este una dintre cele mai aromate tarte pe care le-am mâncat vreodată! Sigur te vei delecta cu gustul ei!

Poftă bună!

Descoperă și alte rețete marca Sorin aici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!