11 lucruri cheie pe care bărbații adevărați le fac diferit de narcisiști

11 lucruri cheie pe care bărbații adevărați le fac diferit de narcisiști

Lorena Pintilie

Atunci când ai lângă tine un bărbat autentic, real, valoros și generos, cu siguranță vei avea parte de o sumedenie de beneficii din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, atunci când îți petreci timpul alături de un individ narcisist, răutăcios, arogant și manipulator, viața ta nu va fi deloc una ușoară. Vezi în continuare care sunt diferențele majore între aceste tipologii de oameni și învață cum să atragi în viața ta acel bărbat care îți va rămâne alături la bine și la greu!

În principal, un bărbat adevărat (care are valori și principii foarte bine înrădăcinate, este altruist și empatic) se va diferenția de un bărbat narcisist (care se gândește doar la el, nu este statornic și nu pune accent pe valori morale) încă de la primele interacțiuni. Cu toate acestea, nu tot timpul este ușor să faci distincția între cele două tipologii masculine. De ce? Pentru că, în general, narcisiștii se camuflează sub falsa aparență a unui bărbat valoros la începutul relației (fie amoroasă, fie de prietenie), dezvăluindu-și ulterior latura manipulatoare.

Însă, dacă vrei să te asiguri că bărbatul lângă care te afli este unul „adevărat”, iată câteva lucruri care îl disting de o persoană narcisistă. Așa dobândești certitudinea că ai lângă tine un om bun!

Lidia Fecioru ne învață: ce complimente să-i faci unui bărbat ca să se îndrăgostească nebunește de tine

1. Au empatie

Bărbații valoroși și adevărați au un simț al empatiei și al compasiunii față de ceilalți extrem de bine dezvoltat. Pot înțelege foarte repede emoțiile celor din jur și se identifică cu experiențele acestora. Au mereu intenția sinceră de a da o mână de ajutor acolo unde este necesară și o fac fără să gândească prea mult, aproape instinctiv, pe când narcisiștii nu „empatizează” deloc cu cei aflați în suferință sau cu aceia care au nevoie de ajutor. Își vor pune mereu propriile așteptări și pretenții mai presus de ale celorlalți.

2. Arată altruism

Pentru bărbații adevărați, bunăstarea și fericirea celor iubiți este adeseori mult mai importantă decât propria fericire. Aceștia se simt în largul lor atunci când ajută persoanele din jur și se bucură să vadă cum cineva reușește în viață, propulsând pe ceilalți spre mai bine și „mai mult” fără să ceară ceva la schimb. Când vine vorba de bărbații narcisiști, lucrurile stau exact invers. Sunt veșnic preocupați de propriul interes și nu dau doi bani pe bunăstarea sau fericirea oricărei alte persoane în afară de ei. Uită să ofere ajutor chiar și atunci când, din falsă empatie, au promis că vor fi lângă tine.

3. Pun limite sănătoase

Un bărbat cu principii și moravuri bune va fi mereu atent la limitele pe care le impune și care, implicit, i se impun într-o relație. Acesta va respecta limitele sănătoase impuse de partenera sa, de membrii familiei sau de prietenii lui, fără să pună vreo secundă la îndoială decizia lor. Sunt persoane care valorează respectul de sine și față de ceilalți și înțeleg importanța limitelor și a barierelor sociale. În schimb, un bărbat narcisist își va impune mereu limitele, fără să le respecte pe ale celorlalți. Ba chiar ajunge în punctul în care trece de propriile limite din cauza faptului că nu este statornic și nu știe ce își dorește cu adevărat.

4. Dovedesc autenticitate

Autenticitatea este crucială în orice relație, fiind baza unei conexiuni reale și înfloritoare. Bărbatul adevărat va pune mereu preț pe adevăr și autenticitate, tocmai de aceea va fi deschis față de persoanele din jurul său, încurajându-le să fie ele însele indiferent de context. În plus, din simplul motiv că știe cine este, bărbatul valoros nu va cere validare sau admirație din partea altora, ci se va concentra să rămână el însuși, chiar dacă poate nu e plăcut de toată lumea. Narcisiștii, pe de altă parte, proiectează adesea o imagine falsă pentru a câștiga admirație și aprobare din partea celorlalți, ajungând să se mintă pe ei înșiși.

5. Au inteligență emoțională

Bărbații valoroși posedă inteligență emoțională, ceea ce le permite să recunoască, să înțeleagă și să gestioneze propriile emoții, precum și pe ale celor apropiați. Chiar dacă se află în mijlocul unui conflict, pot comunica eficient și își explică punctul de vedere fără resentimente, aciditate sau obsesia de a avea dreptate, găsind mereu o cale de a calma spiritele și în cele mai aprinse momente. Însă, bărbații narcisiști se confruntă adesea cu dificultăți în ceea ce privește inteligența emoțională, manifestând instabilitate și întâmpinând piedici în gestionarea propriilor emoții sau în înțelegerea părerilor celorlalți. Pe deasupra, un narcisist convins va face tot ce îi stă în putință pentru a-și impune propriile convingeri fără să îi pese că ar putea răni prin acțiunile sale.

Tânăr bărbat cu barbă uitându-se spre orizont în timp ce soarele apune.

6. Construiesc relații sănătoase

Pentru un bărbat adevărat este mai important să mențină o relație sănătoasă și echilibrată cu cei dragi decât propriile interese. Vei observa că, pentru un astfel de bărbat, respectul reciproc, încrederea și sprijinul sunt „elementele de bază” atunci când creează o conexiune cu cineva. De asemenea, persoanele cu principii și valori înrădăcinate vor căuta mereu să se angajeze în relații în interiorul cărora se prețuiește integritatea, evoluția și fericirea. Narcisiștii tind să se angajeze în relații unilaterale, care se învârt în jurul nevoilor și dorințelor lor, conducând adesea la dinamici nesănătoase și manipulare emoțională.

Un bărbat i-a cerut proaspetei lui soții divorțul pentru că aceasta nu a vrut să-și petreacă noaptea nunții împreună

7. Dau dovadă de umilință

Umilința este o virtute care se regăsește tot mai puțin în societatea de astăzi, tocmai de aceea este important să ții aproape persoanele care posedă o astfel de calitate rară. Spre deosebire de narcisiștii care manifestă o atitudine arogantă, superioară, și care nu acceptă niciodată criticile din jurul lor, bărbații valoroși sunt atenți la părerea celor din jur și recunosc că au și ei puncte slabe și defecte, fiind dispuși să-și admită greșelile și să muncească pentru corectarea lor.

8. Comunică autentic

Adevărul și autenticitatea sunt, așa cum am mai nuanțat, principii după care se ghidează bărbații valoroși. Le place să comunice liber, sincer și deschis, fără să „înflorească” de dragul discuției și fără să ascundă lucruri importante față de interlocutorii lor. Își exprimă gândurile, sentimentele și intențiile într-un mod sincer și respectuos, chiar dacă poate părerea lor supără. La polul opus se află narcisiștii care folosesc adesea tactici manipulative de comunicare pentru a dirija discuția pe drumul cel mai favorabil lor, chiar dacă asta înseamnă să mintă, să ascundă sau să omită anumite informații.

9. Pun preț pe dezvoltare personală

Una dintre cele mai „puternice” caracteristici ale unui bărbat valoros este intenția de autodezvoltare. O astfel de persoană acordă prioritate dezvoltării personale și se străduiește să aducă îmbunătățiri propriei existențe (fie că e vorba de dezvoltare fizică, financiară sau informațională), fiind deschisă la auto-reflecție și auto-conștientizare. Acest tip de oameni se ghidează după premisa: „fii tu schimbarea ce vrei să o vezi în lume”. Narcisiștii, pe de altă parte, se opun dezvoltării personale, deoarece au tendința obsesivă de a crede că ei sunt deja cea mai bună versiune a lor și că nu mai există loc de îmbunătățiri. De ce o fac? Pentru că nu vor să își valideze propriile imperfecțiuni. Așa că, în loc să le facă față și să se străduiască să le diminueze, preferă să le ignore.

10. Îi sprijină pe ceilalți

Un bărbat adevărat se va bucura de fiecare dată când cineva apropiat va avea succes în viață. Va sărbători succesul celorlalți și îi va susține în realizările lor, fiind un punct de sprijin important în viața persoanelor dragi. Acest comportament altruist vine din încrederea în propriile acțiuni. Un om sigur pe propriile realizări nu se va simți niciodată amenințat de realizările altora. Însă, un narcisist convins va nutri invidie sau resentimente față de succesul altora, ajungând chiar să denigreze sau să submineze acele realizări doar pentru a se simți mai bine.

11. Dau dovadă de integritate

Calitatea principală, cea care le cuprinde oarecum pe toate cele menționate anterior, este integritatea. Un bărbat adevărat va fi mereu integru. Această tipologie va fi o susținătoare aprigă a principiilor morale. Acționează în conformitate cu valorile lui indiferent de context, având ca și piatră de temelie onestitatea și încrederea în el și în persoanele iubite. Dar narcisiștii nu au principii morale după care să se ghideze, folosindu-se de manipulare și minciuni pentru a ajunge unde își propun. Atunci când cineva ajunge să-i exploateze pe cei din jurul lui este mai mult decât clar că nu vrei să îți petreci viața alături de el.

Persoanele narcisiste oferă intenționat motive de gelozie? Răspunsul specialiștilor

Alegerea unui bărbat adevărat în detrimentul unui individ narcisist poate duce la o relație mai sănătoasă și mai împlinită, caracterizată prin respect reciproc, conexiune emoțională și dezvoltare personală. Se creează un mediu în care ambii parteneri pot prospera și pot experimenta fericire și sprijin autentic. Așa că, fii foarte atentă la micile detalii, căci acestea pot face diferența!

Surse foto: Unsplash 

Surse articol: Thought Catalog 

Articolul urmator
7 lucruri pe care le fac pentru mine, chiar daca sunt intr-o relatie de lunga durata
7 lucruri pe care le fac pentru mine, chiar daca sunt intr-o relatie de lunga durata
Ce cred barbatii despre privirea ta?
Incepe quiz
Ce cred barbatii despre privirea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.