Cât de des ar fi indicat să vorbești cu partenerul tău despre bani
Discuțiile despre bani nu sunt întotdeauna plăcute și multe cupluri evită să le poarte. Partenerii preferă să vorbească despre hobby-uri, vacanțe, planuri de viitor, dar nu vor sub nicio formă să se întrebe de unde vor avea bani pentru a-și îndeplini toate dorințele. Oare cât pot rezista până la prima conversație mai aprinsă pe acest subiect?
Ei bine, visul frumos se spulberă în momentul în care trec la treabă, vor să realizeze ceva împreună și finanțele nu sunt de ajuns. În multe cazuri, după câteva luni de relație, apar cheltuielile neprevăzute, împrumuturile la bănci, ratele și alte datorii.
Dacă îndrăgostiții ar vorbi încă de la început despre așteptările pe care le au la acest capitol și ar gândi împreună un plan financiar, problemele nu ar fi atât de greu de gestionat. A vorbi despre finanțe este un lucru perfect normal și ca să fiți liniștiți și fericiți, aveți nevoie de o astfel de conversație odată la ceva timp. Bineînțeles, nu este cazul să vorbiți în fiecare zi despre bani, cum o să îi produceți, cum o să îi cheltuiți și cum o să îi economisiți. Poate fi suficient o dată pe lună, în ziua de salariu sau în ziua în care faceți o investiție mai mare.
Catherine Alford este autoarea cărții „Mom's Got Money” și co-fondatoarea companiei Millennial Homeowner, așa că are cunoștințe în domeniu și poate oferi câteva sfaturi pertinente. Specialista recomandă ca la începutul fiecărei luni, să vă așezați la masă și să stabiliți care sunt prioritățile pentru următoarea perioadă. Așa veți anticipa cheltuielile mari și nu veți fi prinși nepregătiți de nicio situație.
De asemenea, conform spuselor acesteia, ar trebui să luați în considerare un plan adaptat în funcție de nevoile pe care le aveți în fiecare lună. În cazul în care se schimbă ceva pe parcurs și trebuie să cumpărați sau să plătiți ceva ce nu luaserăți în calcul, puteți adapta planul respectiv. Așadar, o a doua discuție pe lună ar trebui să fie salvarea voastră, ajutându-vă să luați cele mai bune decizii pentru amândoi.
Cum trebuie să decurgă aceste întâlniri lunare:
1. Planificați totul din timp
Nu trebuie să fiți nepregătiți când vă puneți la masă pentru a discuta. E nevoie să vă uitați înainte pe facturi, să va uitați prin casă și să știți ce produse/alimente aveți de cumpărat. Trebuie să vă anunțați unul pe altul dacă trebuie să achiziționați ceva al cărui cost ar putea să vă afecteze pe amândoi.
2. Unul dintre voi trebuie să conducă discuția
Totul va fi mult mai organizat dacă unul dintre voi preia inițiativa și enumeră toate necesitățile, apoi face toate calculele. Bineînțeles, celălalt trebuie să vină cu sugestii și să spună dacă i se pare ceva în neregulă. Ca să nu existe motive de supărare, vă puteți asuma acest rol pe rând.
3. Puneți pe hârtie deciziile luate
E posibil să vă scape ceva important dacă nu aveți o listă cu investițiile pe care urmează să le faceți. În plus, aceasta ar trebui să fie personalizată pentru fiecare lună fiindcă nu aveți mereu aceleași planuri sau același consum în cazul facturilor. De exemplu, în lunile de vară veți avea un punct în plus pentru vacanțe sau pentru nunți. Iar în timpul iernii, s-ar putea să aveți în plan achiziționarea unor cadouri de Crăciun. Vedeți? Cheltuieli sunt mereu, doar că ele diferă în funcție de sezon sau de alți factori.
4. Păstrați un punct pe listă și pentru distracție
Indiferent câte probleme ați avea și câte lucruri ar trebui să cumpărați prin casă, nu uitați să lăsați ceva bănuți și pentru a vă satisface plăcerile. E necesar să vă împărtășiți dorințele și să găsiți împreună o cale pentru a vă îndeplini fiecare vis. Dacă vă ignorați necesitățile, acestea se vor transforma în frustrări și nu este deloc plăcut.
Important! De fiecare dată trebuie să priviți în urmă și să vedeți dacă planul anterior a funcționat, dacă l-ați respectat și dacă v-ați încadrat în bugetul stabilit. În cazul în care nu s-a întâmplat asta, va fi necesar să analizați din nou situațiile și să vedeți ce puteți îmbunătăți. În timp, veți învăța să vă stabiliți prioritățile și să fiți cumpătați la acest capitol. Dacă această metodă nu funcționează, poate independența financiară ar fi ultima soluție.
Prin urmare, discuțiile despre bani ar trebui să vă ajute să trăiți bine și frumos, nu să creeze tensiuni în cuplu. Când știți să gestionați un astfel de subiect, problemele vor fi îndepărtate sau diminuate, iar stresul nu va mai exista.
Află: De ce femeile inteligente se mărită pentru bani
Surse foto: Pexels
Surse articol: Hellogiggles, Theguardian, Yahoo