De ce femeile inteligente se mărită pentru bani

De ce femeile inteligente se mărită pentru bani

Ramona Jurubita

Nicio poveste de iubire nu seamănă cu alta și multe perechi preferă să își trăiască viața într-un mod atipic. Pe unii parteneri nici măcar nu îi leagă sentimentele curate care stau la baza unei căsnicii, pentru că aleg să își unească destinele din alte motive. De dragostea din interes am auzit cu toții, dar oare cât de trainică este ea și ce gânduri stau la baza ei?

Se spune că unele femei se căsătoresc pentru bani, iar anumite persoane consideră că acestea sunt inteligente, fiindcă își asigură viitorul din punct de vedere financiar. Oare așa să fie? O astfel de hotărâre nu implică niciun sacrificiu, nicio consecință? Nu este cumva o sentință pe viață la nefericire? Poate așa ar gândi oamenii care nu își văd viața fără iubire, sinceritate și respect. Este, pur și simplu, vorba de valori de priorități. Pentru unii contează mai mult situația materială, iar pentru alții sunt mai importante sentimentele.

Miri fericiți într-o mașină decapotabilă de culoare gri

Elizabeth Ford și Daniela Drake sunt două scriitoare care au abordat subiectul acesta în cartea „Smart Girls Marry Money” și care au avut curajul de a vorbi despre diferențele existente în societatea noastră între bărbați și femei.

Multă lume judecă această carte după titlu, fără să o răsfoiască măcar și să înțeleagă adevăratul sens al întregului text. Autoarele nu au lăudat femeile care se mărită din interes, ci au încercat să găsească o explicație pentru tendința aceasta pe care o au multe dintre doamnele zilelor noastre.

Ele au observat că majoritatea cuplurilor care se căsătoresc din iubire ajung să se despartă după ce trece așa-numita „perioadă de îndrăgostire” (Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, a concluzionat că acest lucru se întâmplă după aproximativ 18-24 de luni de relație).

„Femeile suferă mult mai mult din punct de vedere financiar după un divorț decât bărbații. Ele sunt cele care, eventual, trebuie să își lase cariera deoparte; ele, în mod normal, au grijă de copii. Cartea conține o mulțime de sfaturi diferite. Nu este vorba doar de titlu, nu este o carte despre „persoanele pe interes” în sine. Nu este vorba despre cum să te căsătorești pentru bani. Este vorba despre cum să fii inteligentă în relația ta, astfel încât siguranța și fericirea ta să nu aibă de suferit și să alegi un partener care să aibă sens pentru tine din punct de vedere financiar.”, a explicat Elizabeth Ford.

De aici putem extrage o posibilă justificare a doamnelor care își aleg bărbați potenți financiar. Ele vor să se asigure că, indiferent de cum va evolua relația/căsnicia, nu vor ajunge pe străzi și nu vor trăi în sărăcie. Este cumva o proiectare a viitorului, nicidecum o rea intenție.

„Chiar dacă femeile sunt în număr record pe piața forței de muncă, nu câștigăm banii pe care îi câștigă bărbații. Ei câștigă de trei ori mai mulți de-a lungul vieții. Atunci de ce nu este în regulă ca o femeie frumoasă să aibă grijă de securitatea ei la sfârșitul vieții? Dintre doamnele care sunt singure la vârsta pensionării, una din cinci sfârșește la nivelul sărăciei.”, a completat autoarea.

Se pare că teama de greutăți le împinge pe femei să gândească mult mai departe de momentul prezent, asigurându-se că au un plan bine pus la punct și economii suficiente. Are sens dacă ne gândim că, după un eventual divorț, averea se împarte între soți.

Nimeni nu le sugerează femeilor să renunțe la slujbă, să fie materialiste, să profite de statutul financiar al partenerilor. Doar că există persoane care le apreciază dacă dau dovadă de inteligență și își aleg jumătatea și cu mintea, nu doar cu inima. Se poate spune că sunt pricepute în domeniul finanțelor și destul de mature, astfel încât să nu se arunce în brațele primului venit.

Citește și: Cinci moduri simple de a nu-l mai alege pe bărbatul greșit la nesfârșit

Mulți consideră că este normal ca femeile să aibă venituri mai mici și soții lor să câștige mai mult, astfel încât să poată întreține întreaga familie. Există o explicație logică pentru acest fapt:

Mamele se învoiesc pentru a fi prezente la ședințele de la grădiniță/școală, mai ajung în situația în care stau acasă dacă micuții lor sunt bolnavi și au nevoie de îngrijire, se ocupă (de cele mai multe ori) de cumpărături, facturi și alte detalii care țin strict de organizarea căminului. În schimb, ei sunt la muncă de dimineață până seara și aduc suficienți bani în casă, folosiți atât pentru educația și creșterea copilului, cât și pentru alte nevoi ale familiei.

De ce trebuie să fie judecată o femeie că nu se ridică la același nivel din punct de vedere financiar? Este normal să nu accepte un bărbat care muncește mai puțin sau care nu îi poate oferi stabilitate pe acest plan. Ea face destul de multe, ceea ce înseamnă că i se mai strecoară și ore lipsă în programul de la serviciu.

De fapt, este vina societății pentru situația în care s-a ajuns. Dacă partea feminină și cea masculină din cuplu ar fi fost considerate la același nivel, ambii parteneri ar fi muncit la fel și ar fi câștigat la fel. Și-ar fi împărțit sarcinile acasă în mod egal și ar fi avut același număr de ore alocate pentru locul de muncă.

Este sau nu rău să te măriți pentru bani? Hai să elucidăm acest mister!

Deși nimeni nu se căsătorește cu gândul la un divorț, oricine ar trebui să ia în calcul și această posibilitate. Nici femeile și nici bărbații nu ar trebui să presupună că nu li se poate întâmpla așa ceva, ci să se aștepte la orice.

Conform datelor firmei de avocatură Wilkinson & Finkbeiner din California, 41% dintre cei aflați la prima căsătorie trec printr-un divorț. Când vine vorba despre oamenii care se căsătoresc pentru a doua oară, ei divorțează în proporție de 60%, iar pentru aceia care ajung la a treia căsătorie procentul este de 73%.

Parteneri care divorțează la notar.

Economiștii și analiștii financiari consideră că o persoană care nu ia în calcul varianta unui divorț are așteptări nerealiste, chiar iraționale. În schimb, femeile care propun soțului semnarea unui contract prenupțial sunt istețe și descurcărețe. Ele știu că în cazul unei separări, nu trebuie să piardă toată agoniseala din timpul căsniciei.

Mulți oameni greșesc în momentul în care aleg să nu semneze acest document esențial. Așa se ajunge la despărțiri cu scandal, iar copiii au cel mai mult de suferit. Este mult mai bine să negociezi din timp toate aceste lucruri, ca să știi la ce să te aștepți în viitor. Numai un om naiv nu se gândește la ce va urma și trăiește prezentul, fără să îi pese de altceva.

Laurence J. Kotlikoff (profesor de economie și autorul cărții „Magia banilor: Secretele unui economist pentru mai mulți bani, mai puțini riscuri și o viață mai bună”) este de părere că un act prenupțial este esențial într-o relație. Iată ce sfat oferă bărbaților:

„Sfatul meu? Când îngenuncheați și le cereți în căsătorie, scoateți două lucruri din buzunar – un inel cu diamante și un contract prenupțial, care cu siguranță o să valoreze mult mai mult decât greutatea sa în aur.”

Practic, specialistul se numără printre oamenii care nu condamnă femeile pentru alegerea lor de a-și asigura viitorul din punct de vedere financiar.

Care este concluzia? O femeie are tot dreptul să își aleagă un bărbat care are venituri mai mare decât ale ei. Important este să nu fie materialistă, leneșă, delăsătoare sau să nu denote lipsă de respect față de omul iubit. Dacă există echilibru și înțelegere între ei, relația va rezista și după ce starea de îndrăgostire va trece. El trebuie să fie conștient că va fi nevoie să întrețină familia și să nu își acuze soția că aduce mai puțini bani în casă.

Adu-ți aminte că acesta este un subiect extrem de vechi și intens dezbătut de-a lungul istoriei. Pe vremuri, tinerii se căsătoreau doar dacă făceau parte din aceeași clasă socială, tocmai ca să nu se amestece burghezii cu proletarii.

Citește și: Șapte lucruri "rele" care, de fapt, fac relațiile mai puternice

Surse foto: PexelsPexels

Surse articol: YourtangoCnbcConsumerismcommentary

Articolul urmator
Cele mai multe „căsnicii fericite" durează doar datorită unui singur lucru - răbdarea femeilor
Cele mai multe „căsnicii fericite" durează doar datorită unui singur lucru - răbdarea femeilor
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.