Independenta financiara in cuplu: sfaturi pentru o relatie de durata

Independenta financiara in cuplu: sfaturi pentru o relatie de durata

Redactor Alexa Galgau

Oricat de trist si de lipsit de romantism ar fi, adevarul este ca multe relatii se sfarsesc din cauza problemelor financiare. Inegalitatea pe acest plan poate conduce la o scadere a respectului intre parteneri, ceea ce distruge pasiunea, hraneste grijile si conduce la certuri.

Independenta financiara intr-un cuplu este un subiect delicat, mai ales din perspectiva femeilor, care, in general, nu castiga la fel de mult precum partenerii lor.

Iata cateva sfaturi pentru o relatie de durata, care sa nu fie pusa in pericol de probleme materiale.

Independenta financiara, o problema delicata

In ziua de azi, rolul femeii nu mai este acela de a avea grija de casa si de copii. La fel ca orice barbat, ea poate fi independenta din punct de vedere financiar si cu o cariera in plina ascensiune. Chiar daca studiile arata ca, in continuare, femeile castiga mult mai putin decat barbatii, vremurile sunt in schimbare, iar rolurile in societate devin mai flexibile.

Intr-o relatie serioasa, banii sunt intotdeauna un subiect delicat. Problemele apar in mod special atunci cand unul dintre parteneri castiga mult mai mult decat celalalt si, din acest motiv, contribuie in cea mai mare parte la cheltuielile casei. Daca rolurile in casa nu sunt impartite cum trebuie, inevitabil vor aparea dispute care pot conduce chiar la despartire. Dependenta financiara de partener poate fi distructiva atat pentru relatie, cat si pentru stima de sine. De aceea, este important nu numai sa existe o discutie pe aceasta tema, ci si ca femeia (care de obicei se afla in dezavantaj din punct de vedere financiar), sa incerce sa isi creeze independenta financiara si, in acelasi timp, sa contribuie la cheltuielile casei.

Oricat de neplacut ar fi, trebuie sa abordezi acest subiect daca te afli intr-o relatie serioasa si te-ai mutat impreuna cu iubitul tau. Asezati-va la o masa cu o hartie in fata si calculati-va cheltuielile lunare. Notati venitul fiecaruia dintre voi si stabiliti daca este cazul sa mai strangeti cureaua sau nu. Asumati-va anumite responsabilitati, in functie de mai multi factori. Daca, de exemplu, castigi mult mai putin decat iubitul tau, aceasta nu inseamna ca nu poti compensa prin alte atributii. In fond, in afara de facturi, exista o gramada de alte lucruri de rezolvat.

O problema dificila este decizia de a face un cont comun sau nu. Exista, desigur, anumite avantaje de a pune banii laolalta, insa partenerii se pot simti restrictionati si fara independenta financiara. In plus, un astfel de cont este complet transparent, ceea ce inseamna ca fiecare dintre cei doi parteneri va sti exact pe ce a cheltuit banii celalalt. Acesta este un avantaj doar daca unul dintre cei doi are obiceiul de a risipi si are nevoie sa fie tinut in frau cumva.

Cu conturi separate, fiecare isi gestioneaza singur veniturile, insa trebuie stabilita contributia fiecaruia la cheltuielile casei. Aceasta se calculeaza in general prin raportare la salariu. Astfel, o regula simpla ar fi ca acela care aduce 75% din venituri in casa, sa plateasca 75% din cheltuieli. Totusi, aici totul depinde de cum se pun de acord cei care formeaza un cuplu. In cazul conturilor separate, problema rasare cand apar cheltuieli substantiale, precum achizitionarea unei masini sau a altor bunuri valoroase.

Pentru a avea o relatie sanatoasa, in care niciunul dintre parteneri sa nu se simta urmarit sau restrictionat, dar, in acelasi timp, sa poata sa contribuie in mod corect la cheltuielile comune, fara a renunta la independenta financiara, este sa existe trei conturi: unul comun si doua separate. Dupa ce puneti pe hartie venitul fiecaruia si cheltuielile, stabiliti cat contribuiti la acestea si cat din salariul fiecaruia este pus la comun.

Cel mai important aspect atunci cand vine vorba de probleme materiale si independenta financiara este sa nu uitati sa fiti flexibili si sa lasati orgoliul si mandria deoparte. In fond, scopul este de a va sustine reciproc si a va bucura de viata impreuna, nu? Increderea, comunicarea si dorinta de a trece peste obstacole impreuna va vor salva relatia si va vor ajuta sa gasiti solutiile cele mai potrivite, fara ca unul dintre voi sa fie nevoit sa faca compromisuri enorme.

Chiar daca ai un salariu mic, nu inseamna ca nu poti avea independenta financiara intr-o relatie. Orice om trebuie sa aiba o suma doar a lui, aceasta neinsemnand ca nu contribuie deloc la cheltuielile casei. Daca vrei sa pui bani deoparte, incearca si sa faci bani de acasa , in timpul liber, eventual chiar din hobby-urile tale. Tot ceea ce faci in plus, pune deoparte si asigura-ti un fond de rezerva, doar al tau. Acesta te va face sa te simti mai increzatoare si sa te ingrijorezi mai putin in legatura cu viitorul.

Independenta financiara intr-o relatie nu este un tel de neatins. Trebuie, insa, sa discuti cu partenerul tau, sa va faceti un plan financiar eficient si sa nu uitati niciodata ca mandria nu va va duce nicaieri. Pragmatismul trebuie insotit de intelegere si flexibilitate pentru ca o relatie sa fie sanatoasa si de durata!

Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?
Incepe quiz
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (619 vizite)