Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Ce este iubirea? Cum ştii că iubești și eşti iubit

Redactor Andreea Baluteanu

Poate cel mai evaziv sentiment uman, cel mai indescifrabil, mai dificil și totodată mai simplu de înțeles este iubirea. Experții în neuroștiință s-au dat peste cap să ne explice ce este iubirea, poeții și cei mai talentați scriitori și-au ros condeiul pentru a ne oferi definiții pe măsură, dar un cuplu simplu, care iubește din toată inima, poate să dea clasă tuturor.

O forță a naturii, un sentiment de necuprins și necuprinzător, simplă și totodată dificilă, motorul vieții și al creației, dragostea e imposibil de înțeles. Acceptând că nu putem nicidecum explica ce este iubirea, încercăm totuși să îți povestim mai jos despre ea, în cuvinte simple și nu prea simple, profunde și nu atât de profunde.

Ce este iubirea: definiția specialiştilor în neuroștiință

Iubirea este, conform specialiștilor în neuroștiință, cel mai studiat și totodată mai puțin înțeles comportament uman. Un sentiment cauzat de sisteme emoționale, comportamentale și psihologice de la nivelul creierului, iubirea provoacă sentimente de căldură, admirație, afecțiune, respect, nevoia de a proteja și, uneori, dorință sexuală față de partener.

cuplu tanar si fericit la picnic in natura langa masina

Însă cei care au iubit cu adevărat știu că dragostea își are sălașul în inimă, nu neapărat în creier. Deși este adânc înrădăcinată în structura noastră biologică și cu siguranță a avut un rol definitoriu pentru evoluția noastră, ca societate, dragostea nu e nici pe departe un produs rece al cercetătorilor din laborator, nu poate fi sintetizată, încapsulată sau rezumată la o simplă definiție.

O definiție foarte frumoasă a iubirii ne-a fost oferită de Deborah Anapol, redată de Psychology Today și extrasă din cartea sa The Seven Natural Laws of Love. Conform scriitoarei, dragostea este o forță a naturii, pe care nu o putem cere, comanda sau lua înapoi, așa cum nu putem controla nici luna, nici stelele sau vântul.

Ce este iubirea adevărată?

Dacă „ce este iubirea” reprezintă o întrebare care a încuiat și cele mai briliante creiere, dar a deschis și cele mai reci inimi, să definim dragostea adevărată se poate dovedi și mai provocator. Ce trebuie reținut e că dragostea adevărată nu e numai cea romantică, așa cum ne pot determina să credem filmele de la TV. Dragostea adevărată leagă și părinții de copii, prietenii, „stăpânii” și animalele de companie. Ea izvorăște însă și în cele mai simple gesturi: cu dragoste adevărată poți salva o albină de la înec sau poți dărui prânzul tău omului fără adăpost de la colțul blocului.

O trăsătură care ne poate ușura însă înțelegerea dragostei adevărate este faptul că e liberă, poate mai liberă decât oricine și orice din acest Univers. Dragostea adevărată nu poate fi cumpărată, nu poate fi stopată, nu poate fi cucerită. Nu poate fi închisă și nici luată prizonieră, nu poate fi supusă legilor sau reglementărilor, contractelor sau înțelegerilor. Nu are limite, nu are substanță, nu are cuprins și formă, și totuși e mai reală decât toate obiectele tangibile din lume la un loc.

De unde vine și unde pleacă iubirea? Iată alte întrebări care par de-a dreptul înfiorătoare. Nimeni nu știe, și tocmai de aceea sunt voci are afirmă că dragostea chiar apare din grație divină.

Mai departe, trebuie să conștientizezi că dragostea adevărată nu vine niciodată cu cerințe, amenințări, limite sau forme de șantaj. „Dacă mă iubești, vei face asta” e propoziția care definește poate mai exact decât orice altceva ceea ce nu este iubirea.

Citește și: Care este semnificația orelor și a minutelor în dragoste

Și, deși dă adesea naștere unor sentimente negative, atunci când nu e înțeleasă și nu este trăită ca atare, dragostea adevărată e, în fond, plină de compasiune și de empatie. Atunci când iubești, vrei binele persoanei respective, chiar dacă acest lucru înseamnă că îl vei pierde sau nu îl vei mai vedea vreodată. Poți iubi persoane pe care nu le placi deloc, cu adevărat, dovada că iubirea este, de fapt, o lege a ființei, cea mai puternică ce a dăinuit vreodată. Pentru că poți încălca restricțiile puse de autorități, dar nu te poți opune acestui principiu înscris atât de adânc în tine: să iubești atunci când ți se cere.

Ce este iubirea, conform Wikipedia?

Ne-am obișnuit să căutăm pe Wikipedia răspunsul tuturor dilemelor noastre și firește că am făcut la fel și cu dragostea. Ce este iubirea, conform Wikipedia?

Enciclopedia online definește dragostea ca fiind o gamă de stări mentale și emoționale puternice și pozitive, de la cea mai sublimă virtute sau obicei bun la cea mai adâncă afecțiune interpersonală și până la cea mai simplă plăcere.

Tot Wikipedia ne atrage atenția că iubirea e atât de diferită în formele sale. O mamă iubește altfel decât o amantă, la fel cum dragostea față de un om e altfel decât iubirea față de felul tău preferat de mâncare (da, există și așa ceva).

Află și care sunt cele trei lecții despre iubire pe care le învățăm, din păcate, mult prea târziu.

femeie tanara si frumoasa tine in brate o pisica

Ce este iubirea?: citate celebre

Dacă psihologii și experții în neuroștiință și-au oferit propriile interpretări cu privire la „ce este iubirea”, să descoperim și ce spun poeții, scriitorii sau autorii celebri!

„Dragostea îndepărtează măști fără de care ne este frică să trăm, dar cu care care știm, înăuntrul nostru, că nu putem trăi.” - James Baldwin

„Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești, și n-aş avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor. 2Şi chiar dacă aş avea darul proorociei* şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa, chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât** să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sunt nimic. 3Şi chiar dacă* mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic. 4Dragostea* este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, 5nu se poartă necuviincios, nu* caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, 6nu* se bucură de nelegiuire, ci se** bucură de adevăr, 7acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul*. 8Dragostea nu va pieri niciodată. Proorocirile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit. 9Căci* cunoaştem în parte şi proorocim în parte, 10dar, când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi. 11Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. 12Acum, vedem* ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă** în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin. 13Acum dar rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea.” (Corinteni, 13)

Dragostea în esența sa este foc spiritual” – Seneca

„Sarcina ta nu este să cauți dragostea, ci doar să cauți și să găsești în tine toate barierele pe care le-ai construit împotriva ei.” – Rumi

Vezi aici și proverbe despre iubirea adevărată care îți merg direct la suflet!

Ce înseamnă iubirea pentru tine?

Una dintre cele mai adevărate definiții despre iubire este aceea că nimeni nu iubește la fel. Mai mult, nu vei îndrăgi la fel persoane diferite, astfel că dragostea răsare în sufletul tău mereu nouă, unul dintre motivele pentru care ne schimbă atât de acut existența.

Până la urmă, va trebui să îți oferi singură definiția iubirii, dincolo de ceea ce spun psihologii, poeții sau prietenele tale. Observă-ți experiențele, notează ce anume simți sau pur și simplu bucură-te de viață și de iubire, căci e cea mai potrivită metodă de a simți.

„Ce este iubirea”? Până la urmă, numai tu poți răspunde.

Cum ştii că iubeşti?

La fel ca în cazul răspunsului la întrebarea „ce este iubirea”, și manifestările sale sunt proprii fiecăruia dintre noi. Iubirea poate însemna la fel de bine dorința față de persoana iubită, nevoia de a fi cu el, dar și faptul că renunți la scaunul tău comod pentru ca pisica să se odihnească în voie.

Experții au adunat însă o serie de comportamente, emoții și sentimente care îți pot demonstra că iubești pe cineva:

 • o dorință persistentă de a pune binele persoanei respective mai presus de al tău;
 • sentimente subtile sau copleșitoare de nevoie, afecțiune, atașament sau legături puternice;
 • sentimente explozive sau fulgerătoare;
 • dorința de a fi loială celeilalte persoane și de a petrece timp cu ea;
 • tânjești după compania persoanei iubite atunci când nu e în preajma ta.

femeie primeste flori de la copilul sau de Ziua Mamei

Cum ştii că eşti iubit?

Dacă e greu să afli „ce e iubirea” și să îți croiești drum prin hățișul propriilor sentimente, poți descoperi că, în mod ironic, e mai simplu să realizezi când ești iubită de cineva. Iată câteva semne că ești iubită enumerate de cei de la The Thought Catalog!

Ce face persoana care te iubește? Ea…

 • se gândește la tine când nu ești prin preajmă;
 • are grijă de tine când nu îți e bine;
 • te ascultă cu adevărat;
 • îți împărtăşeşte pasiunile, chiar dacă nu sunt și ale sale;
 • face planuri de viitor cu tine;
 • îți tratează opiniile și convingerile cu respect;
 • vrea mereu să te ajute cu bucurie și acceptă cu grație și susținerea ta;
 • pune nevoile tale mai presus de ale sale;
 • te susține;
 • îți oferă libertatea de a crește, chiar departe de el/ea;
 • îți este loial/ă;
 • nu îți ascunde nimic;
 • vă puteți bucura unul de compania celuilalt în tăcere;
 • îți spune că te iubește.

Dar, credem noi, cel mai puternic semn că ești iubită e legat tot de sentimentele tale. Știi în adâncul inimii tale, în acel loc magic și mistic pe care nu îl descoperim anatomic, dar îl simțim în clipele încărcate de revelații profunde, că ești iubită. Și acesta este cel mai mare dar al existenței.

Ce este iubirea? Nimeni nu știe, și suntem recunoscătoare că, în lumea aceasta care vrea să le știe pe toate, a mai rămas un mister de nepătruns.

Află și dacă iubirea adevărată chiar există!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!