Ce este iubirea? Cum ştii că iubești și eşti iubit

Ce este iubirea? Cum ştii că iubești și eşti iubit

Redactor Andreea Baluteanu

Poate cel mai evaziv sentiment uman, cel mai indescifrabil, mai dificil și totodată mai simplu de înțeles este iubirea. Experții în neuroștiință s-au dat peste cap să ne explice ce este iubirea, poeții și cei mai talentați scriitori și-au ros condeiul pentru a ne oferi definiții pe măsură, dar un cuplu simplu, care iubește din toată inima, poate să dea clasă tuturor.

O forță a naturii, un sentiment de necuprins și necuprinzător, simplă și totodată dificilă, motorul vieții și al creației, dragostea e imposibil de înțeles. Acceptând că nu putem nicidecum explica ce este iubirea, încercăm totuși să îți povestim mai jos despre ea, în cuvinte simple și nu prea simple, profunde și nu atât de profunde.

Ce este iubirea: definiția specialiştilor în neuroștiință

Iubirea este, conform specialiștilor în neuroștiință, cel mai studiat și totodată mai puțin înțeles comportament uman. Un sentiment cauzat de sisteme emoționale, comportamentale și psihologice de la nivelul creierului, iubirea provoacă sentimente de căldură, admirație, afecțiune, respect, nevoia de a proteja și, uneori, dorință sexuală față de partener.

cuplu tanar si fericit la picnic in natura langa masina

Însă cei care au iubit cu adevărat știu că dragostea își are sălașul în inimă, nu neapărat în creier. Deși este adânc înrădăcinată în structura noastră biologică și cu siguranță a avut un rol definitoriu pentru evoluția noastră, ca societate, dragostea nu e nici pe departe un produs rece al cercetătorilor din laborator, nu poate fi sintetizată, încapsulată sau rezumată la o simplă definiție.

Dacă vrei să exprimi în cuvinte ce este iubirea, o definiție foarte frumoasă ne-a fost oferită de Deborah Anapol, redată de Psychology Today și extrasă din cartea sa The Seven Natural Laws of Love. Conform scriitoarei, dragostea este o forță a naturii, pe care nu o putem cere, comanda sau lua înapoi, așa cum nu putem controla nici luna, nici stelele sau vântul.

Ce este iubirea adevărată?

Dacă „ce este iubirea” reprezintă o întrebare care a încuiat și cele mai briliante creiere, dar a deschis și cele mai reci inimi, să definim dragostea adevărată se poate dovedi și mai provocator. Ce trebuie reținut e că dragostea adevărată nu e numai cea romantică, așa cum ne pot determina să credem filmele de la TV. Dragostea adevărată leagă și părinții de copii, prietenii, „stăpânii” și animalele de companie. Ea izvorăște însă și în cele mai simple gesturi. Cu dragoste adevărată poți salva o albină de la înec sau poți dărui prânzul tău omului fără adăpost de la colțul blocului.

O trăsătură care ne poate ușura însă înțelegerea dragostei adevărate este faptul că e liberă, poate mai liberă decât oricine și orice din acest Univers. Dragostea adevărată nu poate fi cumpărată, nu poate fi stopată, nu poate fi cucerită. Nu poate fi închisă și nici luată prizonieră, nu poate fi supusă legilor sau reglementărilor, contractelor sau înțelegerilor. Nu are limite, nu are substanță, nu are cuprins și formă. Și totuși, e mai reală decât toate obiectele tangibile din lume la un loc.

Dacă acum îți poți da seama ce este iubirea, rămâne de aflat de unde vine și unde pleacă ea? Iată alte întrebări care par de-a dreptul înfiorătoare. Nimeni nu știe, și tocmai de aceea sunt voci care afirmă că dragostea chiar apare din grație divină.

Mai departe, trebuie să conștientizezi că dragostea adevărată nu vine niciodată cu cerințe, amenințări, limite sau forme de șantaj. „Dacă mă iubești, vei face asta” e propoziția care definește poate mai exact decât orice altceva ceea ce nu este iubirea.

Citește și: Care este semnificația orelor și a minutelor în dragoste

Și, deși dă adesea naștere unor sentimente negative, atunci când nu e înțeleasă și nu este trăită ca atare, dragostea adevărată e, în fond, plină de compasiune și de empatie. Atunci când iubești, vrei binele persoanei respective, chiar dacă acest lucru înseamnă că îl vei pierde sau nu îl vei mai vedea vreodată. Poți iubi persoane pe care nu le placi deloc, cu adevărat, dovada că iubirea este, de fapt, o lege a ființei, cea mai puternică ce a dăinuit vreodată. Pentru că poți încălca restricțiile puse de autorități, dar nu te poți opune acestui principiu înscris atât de adânc în tine: să iubești atunci când ți se cere.

Ce este iubirea, conform Wikipedia?

Ne-am obișnuit să căutăm pe Wikipedia răspunsul tuturor dilemelor noastre și firește că am făcut la fel și cu dragostea. Ce este iubirea, conform Wikipedia?

Enciclopedia online definește dragostea ca fiind o gamă de stări mentale și emoționale puternice și pozitive, de la cea mai sublimă virtute sau obicei bun la cea mai adâncă afecțiune interpersonală și până la cea mai simplă plăcere.

Tot Wikipedia ne atrage atenția că iubirea e atât de diferită în formele sale. O mamă iubește altfel decât o amantă, la fel cum dragostea față de un om e altfel decât iubirea față de felul tău preferat de mâncare (da, există și așa ceva).

Află și care sunt cele trei lecții despre iubire pe care le învățăm, din păcate, mult prea târziu.

femeie tanara si frumoasa tine in brate o pisica

Ce este iubirea?: citate celebre

Dacă psihologii și experții în neuroștiință și-au oferit propriile interpretări cu privire la „ce este iubirea”, să descoperim și ce spun poeții, scriitorii sau autorii celebri!

„Dragostea îndepărtează măști fără de care ne este frică să trăm, dar cu care care știm, înăuntrul nostru, că nu putem trăi.” - James Baldwin

„Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești, și n-aş avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor. 2Şi chiar dacă aş avea darul proorociei* şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa, chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât** să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sunt nimic. 3Şi chiar dacă* mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic. 4Dragostea* este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, 5nu se poartă necuviincios, nu* caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, 6nu* se bucură de nelegiuire, ci se** bucură de adevăr, 7acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul*. 8Dragostea nu va pieri niciodată. Proorocirile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit. 9Căci* cunoaştem în parte şi proorocim în parte, 10dar, când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi. 11Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. 12Acum, vedem* ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă** în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin. 13Acum dar rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea.” (Corinteni, 13)

Dragostea în esența sa este foc spiritual” – Seneca

„Sarcina ta nu este să cauți dragostea, ci doar să cauți și să găsești în tine toate barierele pe care le-ai construit împotriva ei.” – Rumi

Vezi aici și proverbe despre iubirea adevărată care îți merg direct la suflet!

Ce este iubirea de sine?

Una dintre cele mai adevărate definiții despre iubire este aceea că nimeni nu iubește la fel. Mai mult, nu vei îndrăgi la fel persoane diferite, astfel că dragostea răsare în sufletul tău mereu nouă, unul dintre motivele pentru care ne schimbă atât de acut existența.

Până la urmă, va trebui să îți oferi singură definiția iubirii, dincolo de ceea ce spun psihologii, poeții sau prietenele tale. Observă-ți experiențele, notează ce anume simți sau pur și simplu bucură-te de viață și de iubire, căci e cea mai potrivită metodă de a simți.

„Ce este iubirea”? Până la urmă, numai tu poți răspunde.

Definiția iubirii in Biblie

Există nenumărate referiri la dragoste și iubire în Biblie, ceea ce arată importanța deosebită pe care acest sentiment îl are în sufletul oamenilor. Despre iubire, apostolul Pavel spunea că ea este cea mai mare dintre cele trei virtuți teologice, celelalte fiind credința și nădejdea. Totodată, apostolul Ioan spunea că Dumnezeu este dragoste şi dragostea este de la Dumnezeu. Tot apostolul Pavel îi învăța pe credincioși că fără iubire toate celelalte virtuţi nu folosesc la nimic. 

Pentru a înțelege ce este iubirea conform Bibliei, iată mai jos câteva citate revelatoare:

  • Despre iubire în general

”Iubirea nu face rău aproapelui; iubirea este deci împlinirea legii”. (Romani 13:10)

”Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă,toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.”(Corinteni 13,4-8)

  • Despre iubirea pentru aproapele tău

”Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi.” (Ioan 15:12-13)

”Dar mai presus de toate, țineți din răsputeri la dragostea dintre voi, pentru că dragostea acoperă mulțime de păcate.” (I Petru 4,8)

”Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi.” (Ioan 15,13)

”Nimănui cu nimic nu fiți datori, decât cu iubirea unuia față de altul; că cel care iubește pe aproapele a împlinit legea.” (Romani 13:8)

  • Despre iubirea între un bărbat și o femeie

Apostolul Pavel spunea: ”Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbîrcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta, se iubeşte pe sine însuşi. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica.”

Ce este iubirea de țară?

Fiecare poate avea o altă definiție pentru ce este iubirea de țară, însă dacă ar fi să găsim o singură explicație, am spune că iubirea de țară este un sentiment profund, pe care probabil, de cele mai multe ori, nu-l poți exprima în cuvinte.

Este sentimentul de mândrie pe care-l ai pentru cultura și oamenii din țara ta. Este iubirea față de strămoșii tăi, legătura de sânge inexplicabilă pe care o ai cu bunicii, stră-bunicii și stră-stră-stră-bunicii tăi. Această iubire cuprinde credința, tradițiile și obiceiurile cu care ai fost crescut de mic și reprezintă atașamentul pe care-l ai față de toate lucrurile, evenimentele și locurile din țara ta care ți-au marcat existența.

De ce este importantă iubirea?

Iubirea îți oferă un sentiment de bucurie și împlinire sufletească, te face să simți important. Atunci când ești iubit, te simți protejat, apreciat și te determină să ai un scop în viață.

Studiile științifice au arătat că, atunci când o persoană este îndrăgostită, în corpul său sunt eliberați hormoni care îți dau o stare de bine și substanțe neuro-chimice care declanșează reacții specifice, pozitive. Este vorba de dopamină, adrenalină și norepinefrină. Ele au un efect similar cu al amfetaminei, făcându-ne alerti, entuziasmați și dornici să cream o legătură. Împreună, aceste substanțe sunt responsabile pentru toată ”magia” pe care o simte cineva când iubește. 

Ce este iubirea din punct de vedere psihologic?

Psihologii au încercat de-a lungul timpului să înțeleagă ce este iubirea. Conform site-ului verywellmind.com, psihologul Zick Rubin s-a numărat printre primii cercetători care au dezvoltat un sistem de ”măsurare” empirică a dragostei.

Rubin identifica 3 elemente majore care intră în componența iubirii romantice. Acestea sunt:

  • Atașament (definit ca nevoia de a fi alături de cealaltă persoană. Contactul fizic și aprobarea sunt, de asemenea, componente importante ale atașamentului)
  • Îngrijire (identificată ca nevoia de a o face fericită pe cealaltă persoană, de a avea grijă de nevoile sale fel de mult ca ale tale)
  • Intimitate (definit ca nevoia de a împărtăși gândurile, sentimentele și dorințelor tale cu cealaltă persoană)

Nu toate formele de iubire sunt la fel, există mai multe tipuri identificate de psihologi, și anume:

  • Prietenie. Acest tip de iubire platonică presupune a-ți plăcea de cineva și a simți nevoia de a împărtăși un anumit grad de intimitate (fără atracție fizică).
  • Îndrăgostire. Aceasta este o formă de iubire care implică sentimente puternice de atracție, însă nu neapărat cu un sentiment de angajament. Apare devreme într-o relație și se poate adânci cu timpul într-o iubire mai durabilă.
  • Dragoste pasională. Acest tip de iubire presupune existența unor sentimente de dor și de atracție și include și dorința sexuală. Iubești cu pasiune atunci când vrei să fii mereu lângă cealaltă persoană, s-o îmbrățișezi și s-o săruți. Într-o astfel de iubire, nevoia de apropiere fizică este puternică și constantă.
  • Iubire plină de compasiune. Această formă de iubire este marcată de încredere, afecțiune, intimitate și angajament și este caracteristică cuplurilor care sunt împreună de foarte mult timp. 
  • Dragoste neîmpărtășită. Acest tip de iubire este atunci când o persoană o iubește pe alta care nu împărtășește aceleași sentimente.

Cum ştii că iubeşti?

La fel ca în cazul răspunsului la întrebarea „ce este iubirea”, și manifestările sale sunt proprii fiecăruia dintre noi. Iubirea poate însemna la fel de bine dorința față de persoana iubită, nevoia de a fi cu el, dar și faptul că renunți la scaunul tău comod pentru ca pisica să se odihnească în voie.

Experții au adunat însă o serie de comportamente, emoții și sentimente care îți pot demonstra că iubești pe cineva:

  • o dorință persistentă de a pune binele persoanei respective mai presus de al tău;
  • sentimente subtile sau copleșitoare de nevoie, afecțiune, atașament sau legături puternice;
  • sentimente explozive sau fulgerătoare;
  • dorința de a fi loială celeilalte persoane și de a petrece timp cu ea;
  • tânjești după compania persoanei iubite atunci când nu e în preajma ta.

femeie primeste flori de la copilul sau de Ziua Mamei

Cum ştii că eşti iubit?

Dacă e greu să afli „ce e iubirea” și să îți croiești drum prin hățișul propriilor sentimente, poți descoperi că, în mod ironic, e mai simplu să realizezi când ești iubită de cineva. Iată câteva semne că ești iubită enumerate de cei de la The Thought Catalog!

Ce face persoana care te iubește? Ea…

  • se gândește la tine când nu ești prin preajmă;
  • are grijă de tine când nu îți e bine;
  • te ascultă cu adevărat;
  • îți împărtăşeşte pasiunile, chiar dacă nu sunt și ale sale;
  • face planuri de viitor cu tine;
  • îți tratează opiniile și convingerile cu respect;
  • vrea mereu să te ajute cu bucurie și acceptă cu grație și susținerea ta;
  • pune nevoile tale mai presus de ale sale;
  • te susține;
  • îți oferă libertatea de a crește, chiar departe de el/ea;
  • îți este loial/ă;
  • nu îți ascunde nimic;
  • vă puteți bucura unul de compania celuilalt în tăcere;
  • îți spune că te iubește.

Dar, credem noi, cel mai puternic semn că ești iubită e legat tot de sentimentele tale. Știi în adâncul inimii tale, în acel loc magic și mistic pe care nu îl descoperim anatomic, dar îl simțim în clipele încărcate de revelații profunde, că ești iubită. Și acesta este cel mai mare dar al existenței.

Ce este iubirea? Nimeni nu știe, și suntem recunoscătoare că, în lumea aceasta care vrea să le știe pe toate, a mai rămas un mister de nepătruns.

Află și dacă iubirea adevărată chiar există!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul Stockholm in dinamica relatiei de cuplu: semne ca esti dependenta emotional de un partener toxic
Sindromul Stockholm in dinamica relatiei de cuplu: semne ca esti dependenta emotional de un partener toxic
Cum este iubirea ta?
Incepe quiz
Cum este iubirea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.