Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume

Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume

Redactor Andreea Baluteanu

Folosim rareori prenumele, atunci când ne adresăm unii altora. În conversațiile cotidiene, preferăm să ne atragem atenția sau să ne denumim unii pe alții cu ajutorul poreclelor sau pur și simplu al unor interjecții precum „hei” sau al unor formule generale de adresare de tipul „ce mai faci?” sau „ce mai zici?”.

Prin urmare, e natural că ne vom simți diferit, dacă nu chiar special sau deosebit, atunci când cineva ni se va adresa cu numele nostru. Nici măcar nu trebuie să fie întreg sau să fie vorba de cel de familie. Situația devine cu atât mai interesantă atunci când un bărbat te strigă pe nume, mai ales dacă nu vă cunoașteți prea bine sau sunteți la primele întâlniri (romantice sau nu).

Facem mai jos o „radiografie” în profunzime a acestui gest!

Contexte în care un bărbat te strigă pe nume

Înainte de a diseca în profunzime toate situațiile în care un bărbat te strigă pe nume, ținem neapărat să te liniștim: nu numai că nu e nimic nelalocul său în atitudinea sa, dar nu ai de ce să cauți cu obstinație detalii negative. O persoană procedează astfel numai dacă te respectă, îți caută aprecierea, îți valorifică opinia sau, ai ghicit, te place.

Iată care sunt cele mai des întâlnite cazuri când un bărbat te strigă pe nume!

Tocmai ați făcut cunoștință.

Dale Carnegie, autorul celebrei „How to Win Friends and Influence People” („Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”), atesta cât de important e să ne amintim numele persoanelor din jur; nu numai ca un semn de prețuire, dar și ca o strategie de a deveni popular/ă. De aceea, dacă un bărbat îți repetă numele după ce tocmai i-ai fost prezentată, cel mai probabil urmează această tactică de socializare, în mod conștient sau nu, dorind să îți arate că e interesat să îți devină prieten (sau, de ce nu, cu timpul ceva mai mult).

Când e interesat de tine.

De câte ori te vede, îți repetă numele de cel puțin 5-10 ori într-o conversație normală? Vrea să îți arate, fie că își dă seama sau nu, că simte ceva deosebit pentru tine. În marea sa de cunoștințe, își dorește să te singularizeze prin repetarea aproape obsesivă a numelui tău. Sau poate e dulce și drăguț și adoră să facă oamenii din jur să se simtă special.

Când îi place numele tău.

Poate că la mijloc nu e nimic special și singura emoție implicată e cea pe care el o dezvoltă la adresa numelui tău. Nu e neapărată nevoie să fie fascinat de cum se împletesc consoanele și vocalele, ci să îi fi evocat un sentiment aparte pe care l-a nutrit la adresa cuiva ce îți purta numele, poate mama, bunica, o altă rudă, o prietenă sau, evident, o iubită. Vrei să te înduioșăm și mai tare? O altă conjunctură în care un bărbat îți spune pe nume e atunci când porți prenumele pe care vrea să îl dea fiicei sale și dorește să vadă cum sună „rostogolit” de pe limba sa.

Într-o conjunctură oficială.

Dacă bărbatul care îți rostește des numele e șeful, un coleg sau un partener de afaceri, să nu „citești” prea în profunzime gestul său. E posibil pur și simplu să adopte o atitudine formală, „corporatistă”, și să urmeze sfaturile mai sus numitului Dale Carnegie. E foarte probabil ca omul să aibă un comportament elegant și să țină la eticheta afacerilor.

Când vrea să te impresioneze.

Te place, e evident, sau te respectă foarte tare și speră să îi întorci și tu cât de curând sentimentele. Dacă tot insistă să te cheme pe nume deși e evident că ți-a reținut atenția, atunci vrea să îți arate în mod indirect că te prețuiește și speră ca acest lucru să te impresioneze.

Când e îndrăgostit până peste cap de tine.

Se întâmpla încă de pe vremea lui Romeo și a Julietei: când un bărbat place o femeie, adoră modul în care se simte numele său pe buzele sale. Cea mai la îndemână referire din epoca noastră mult mai puțin poetică este cea a băiatului care te tachina în școala generală, repetându-ți în mod enervant întregul nume sau adresându-ți-se numai pe cel de familie.

Când face parte dintr-o altă cultură.

Ne pare rău dacă te dezumflăm ca pe un balon, dar este posibil ca interpretarea obiceiului său de a ți se adresa mereu pe nume să fie mai degrabă banală. Multe culturi dau mare importanță rostirii pronunțate a numelui; de exemplu, asiaticii conferă semnificații aparte numelui, considerând că are o încărcătură deosebită, și nu se sfiesc să îl aducă adesea în discuție.

Când vrea să te facă atentă.

Aici pot apărea sau un intenții romantice. E posibil pur și simplu să îți transmită că ești neatentă și aeriană și că nu îi oferi considerația pe care o așteaptă. Se poate să aibă impresia că nu te bucuri mereu de momentul prezent și să dorească să îți amintească să trăiești acum și aici (da, sunt și tipi atât de bine intenționați). Însă e valabil și reversul: să fie iritat pentru că are impresia că îl neglijezi sau îl ignori de-a binelea și să se vadă nevoit să te strige întruna pe nume. Fii atentă!

Când ține să facă o impresie bună.

Indiferent de motive, e evident că vrea să îți arate cât de manierat și de politicos este și de aceea insistă să te tot strige pe nume. Vrea să te facă să te simți special sau măcar să îți atragă atenția și e sigur că aceasta e cea mai bună metodă. E posibil și să se dea peste cap să stabilească un climat de încredere între voi, dar aici ar trebui la rândul tău să depui eforturi pentru a „mirosi” o eventuală manipulare.

Ce este „bărbatul Sigma” și cum îți dai seama că te-ai îndrăgostit de un astfel de om

Când ține la opinia ta.

Dacă te cheamă pe nume, poate că e un imbold să participi la conversația în care e el implicat și eventual să îți oferi și părerea. Poate că se simte cumva timorat să îți ceară opinia sau formulează acest lucru clar și răspicat, cert e că însemni ceva pentru el sau, cel puțin, îți apreciază inteligența.

Vrea să îl ții minte.

E un fel de „psihologie inversă”: dacă el o să tot repete numele tău, poate că și tu ți-l vei aminti pe al lui. Dacă detectezi însă o urmă de sarcasm și ironie, cercetează cu gândul dacă nu cumva ai gafat și i-ai greșit numele. E posibil să fie genul răzbunător.

E deranjat sau supărat.

Când eram mici și o „făceam lată”, mama sau tata ne chemau pe numele întreg și atunci știam că „e serioasă”. Poate fi valabil și acum, la un alt nivel, însă. Dacă tot repetă numele tău poate fi pentru că l-a deranjat sau supărat ceva.

De ce te simți diferit când un bărbat te strigă pe nume

Sunt mai multe motive pentru care te simți „altfel” atunci când un bărbat te strigă pe nume. Toate au legătură cu situațiile de mai sus, dar explicația simplă este că ai fost astfel „singularizată”, pusă cu mai multă sau mai puțină delicatețe în lumina reflectoarelor. Iar sentimentul e cu atât mai acut cu cât bărbatul în cauză e mai dezirabil sau are un statut mai bun. Atenție: nu e nevoie să îți placă ție, personal. În cazul în care omul are o gașcă de admiratoare, simplul fapt că ție îți spune pe nume îți va gâdila orgoliul.

Merită nuanțat și că suntem condiționați din punct de vedere psihologic să ne simțim bine atunci când ni se rostește numele. Și satisfacția nici măcar nu are legătură cu încrederea în sine; chiar și persoanele care nu se prețuiesc prea tare sau nu au o preferință pentru propriul nume – ori îl antipatizează de-a dreptul – vor aprecia să îl audă repetat cu glas tare.

Desigur, aici intervine și atotputernicul subconștient. Poți să resimți la nivel instinctiv că el te place, e interesat de tine sau îndrăgostit și atunci să reacționezi, bucurându-te de un sentiment aparte atunci când te strigă.

De asemenea, și societatea ne-a inoculat dorința de a fi chemați pe nume. Îți amintești cum, de când erai mică, ai tăi îți repetau numele ca să îl reții și apoi te încurajau să îl tot precizezi prietenilor?

Ce să mai spunem despre forța amintirilor: emoția încercată când primul băiat de care ți-a plăcut ți-a rostit numele, atât de dulce și de melodios, e de neuitat!

Dacă tot am vorbit de emoții, află că numele declanșează în noi o senzație specifică, pozitivă, pentru că ne întărește identitatea, ne face să ne simțim importante și „ascultate”. Ne face să simțim că contăm, ceea ce, fie că vrem să o recunoaștem sau nu, fie că ne place sau nu, are o anumită însemnătate, mai ales când e vorba despre un bărbat.

Cum îți dai seama că un bărbat care te strigă pe nume te place

Iată o întrebare „spinoasă”. În principal, pentru a răspunde la ea, analizează cum se comportă cu alte fete/femei. Procedează la fel? Le repetă și lor numele? Dacă da, atunci e posibil pur și simplu să fie manierat.

femeie care se uita dragastos peste masa la un barbat care o tine de mana

Dacă însă numai ție pare să îți favorizeze numele, e clar că e ceva special! În cazul în care rostirea aproape obsesivă a numelui tău e însoțită și de alte semne că te place, precum cele de mai jos, ocupi cu siguranță un loc în inima sa. Uite la ce ne referim:

 • încearcă să stabilească mereu un contact vizual cu tine;
 • te atinge adesea „ca din întâmplare”;
 • zâmbește în preajma ta;
 • îți caută atenția;
 • te face să râzi și râde la glumele tale;
 • te poți baza pe el;
 • vrea să îți cunoască opinia;
 • nu are ochi decât pentru tine chiar și atunci când sunteți într-un grup;
 • observă schimbările tale;
 • ți-a dezvăluit secrete și detalii intime despre el;
 • ești prioritatea sa;
 • ți-a prezentat familia și vrea să o cunoască pe a ta.

Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe numele fostei iubite

Nu poate să fie de bine, nu? Hm... contrar a ceea ce vor să crezi toate filmele și cărțile de dragoste, nu e neapărat o dramă dacă i-a scăpat numele fostei iubite în conversația cu tine.

Cinci motive pentru care ascultarea empatică este piatra de temelie a relațiilor sănătoase

Acest fapt poate avea mai multe interpretări:

 • vrea să stabilească o conexiune intimă cu tine, căci în minte te vede exact ca pe fosta sa iubită, adică îți acordă același statut;
 • ți se adresează astfel din obișnuință, mecanic;
 • semeni cu ea.

Firește, se prea poate să se gândească în continuare mult la fosta sa și de aceea să îi vină des numele său pe buze.

Dacă ai pățit așa ceva, ce poți face? Ai răbdare. E posibil ca iubitul tău să nu conștientizeze și să aibă nevoie de timp pentru ca sinapsele sale neuronale să șteargă cu totul din rețelele lor amintirea ei. Dacă persistă, însă, și mai pare și confuz, atunci inițiază o discuție serioasă.

Poate părea banal, dar nu este! După câte ai văzut, când un bărbat te strigă pe nume pot fi la mijloc mai mulți factori. Tu care consideri că e explicația cea mai plauzibilă?

Surse foto: iStock

Surse articol: loveconnection.org

Articolul urmator
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  top 5 divahair.ro - cuplu

  1. Importanța detaliilor în organizarea nunții tale de vis (97 vizite)