Cinci motive pentru care ascultarea empatică este piatra de temelie a relațiilor sănătoase

Cinci motive pentru care ascultarea empatică este piatra de temelie a relațiilor sănătoase

Lorena Pintilie

O mare parte din comunicarea interumană implică abilitatea de a-ți asculta interlocutorul într-un mod activ, ceea ce înseamnă să înțelegi cu adevărat informația și emoția pe care ți-o transmite. Acest lucru presupune că valorifici din plin comunicarea empatică. După cum spuneam, nu este suficient să asculți fugitiv ce are cineva de spus, ci important este să fii atent/ă și proactiv/ă atunci când interlocutorul vorbește.

Majoritatea oamenilor înțeleg că orice ține de comunicare este vital în toate relațiile umane, indiferent de tipul lor (romantice, de prietenie, formale), însă, când vine vorba despre empatie, nu sunt atât de informați pe cât cred. Vezi de ce empatia este atât de importantă într-o relație puternică și cât de mult influențează conexiunea dintre oameni.

Comunicarea deține mai multe straturi. În funcție de context, va trebui să folosești diferite stiluri de comunicare pentru a-ți exprima punctul de vedere. Dar într-o relație nu este de ajuns să te faci auzit/ă, ci și să fii ascultat/ă în mod real. Așadar, sunt multe de învățat despre arta de „a asculta”, aspect la care majoritatea oamenilor nici măcar nu se gândesc. Iar una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri, deși ar trebui să fie intuitivă, este că ascultarea trebuie să fie empatică.

„Oare m-am culcat cu el prea devreme?” - întrebarea ce dă bătăi de cap multor femei

Importanța ascultării empatice

Mulți oameni uită să arate empatie atunci când ascultă problema dezvăluită de un interlocutor, pun accent numai pe latura practică a soluționării inconvenientului. Sau, dacă există vreo emoție implicată, este cel mai probabil egoistă sau chiar negativă. Însă greșești ascultându-ți prietenii și partenerii doar atunci când poți obține ceva de la ei, demonstrând că nu ești o persoană empatică sau altruistă. Nu o să scapi de eticheta de „persoană crescută într-un mediu individualist”, care nu a învățat cum să comunice propice.

Mai rău, faptul că nu știi cum să comunici eficient îți poate afecta în mod negativ relația. Ai putea să îți faci partenerul să simtă că nu îți pasă suficient de mult de el, ceea ce va crea inevitabil o prăpastie între voi. Pentru a evita acest lucru, trebuie să înțelegi ce înseamnă ascultarea empatică și cum să o integrezi în stilul tău de viață.

Ce înseamnă ascultarea empatică?

Deși termenul poate fi nou, înțelesul poate fi dedus ușor. După cum sugerează și numele, ascultarea empatică se referă la capacitatea de a te conecta cu ceea ce îți spune interlocutorul tău. Acest concept este, de asemenea, cunoscut sub numele de ascultare activă, un termen care poate fi familiar. Principala diferență față de ascultarea pasivă, pe care o folosește majoritatea oamenilor, este rezultatul dorit al conversației.

Cineva care ascultă pasiv este interesat doar să răspundă la ceea ce aude. Dar un ascultător empatic va dori să înțeleagă ceea ce îi transmite cealaltă persoană. Însă, bineînțeles, empatia nu se rezumă doar la asta. Procesul este mult mai complex, dar toată lumea poate deprinde rapid elementele de bază. Dacă dorești să încorporezi această abilitate în viața ta, trebuie să o înțelegi. Trebuie să fii complet prezent/ă în conversație, fără să îți distragă atenția altceva. Fii implicat/ă sută la sută sau, în caz contrar, comunicarea propice și cu sens nu va funcționa. Acest lucru poate însemna, de asemenea, că va trebui să conduci conversația. Uneori, oamenii nu sunt pregătiți să împărtășească ceea ce gândesc sau simt cu adevărat, așa că ar putea fi necesar să intervii și să pui întrebări orientative.

Cuplu care vorbește deschis în timp ce stă pe canapea.

Ascultarea și consilierea empatică

Ceea ce îi împiedică pe mulți să practice ascultarea empatică este faptul că aceasta presupune să nu oferi sfaturi, lucru care poate părea contraintuitiv, deoarece majoritatea oamenilor sunt învățați că scopul principal al unei conversații este de a oferi propria lor perspectivă asupra situației. Cu toate acestea, sfaturile nu sunt întotdeauna ceea ce așteaptă cu adevărat un interlocutor.

Un ascultător empatic înțelege că rolul său este de a oferi sprijin emoțional. Aceștia oameni știu că e cazul să-și rețină sfaturile până când au timp să reflecteze asupra a ceea ce au auzit. Atunci când interacționezi cu cineva, este important să îți rezervi timp pentru a medita asupra conversației. În acest fel, vei putea oferi cel mai bun sfat, în cazul în care persoana decide să îl ceară. În caz contrar, poți să asculți și să permiți celeilalte persoane să se descarce cu privire la orice o deranjează.

Ce să îl întrebi, neapărat, înainte să ieși la întâlnire cu el

În cele din urmă, ascultarea empatică implică și o latură fizică. De exemplu, ar trebui să menții un contact vizual adecvat pe toată durata conversației. Folosește, de asemenea, indicii verbale și non-verbale pentru a-i arăta celeilalte persoane că ești afectat/ă de ceea ce îți spune. Respectarea acestor sfaturi poate face o mare diferență. Acordând atenție limbajului corporal al celeilalte persoane, poți înțelege dacă se simte inconfortabil sau nu. Stăpânirea acestei abilități dezvoltă empatia și, astfel, îmbunătățește relația voastră.

Cinci motive pentru care ascultarea empatică este cea mai importantă parte a relației tale

1. Ascultarea empatică te ajută să îți înțelegi partenerul/partenera

Fiecare persoană are nevoie să fie înțeleasă, mai ales de către jumătatea sa. Cu toate acestea, să asculți pe cineva nu e același lucru cu a înțelege ceea ce vrea să îți spună. Și asta se întâmplă, în special, pentru că oamenii nu își fac timp să se gândească prin ce trece celălalt sau cum gândește.

O experiență poate afecta oamenii în moduri distincte. Și aici intervine problema, căci majoritatea persoanelor analizează totul din perspectiva lor, fără să ia în considerare punctul de vedere al celorlalți. Acest lucru duce la o comunicare defectuoasă și la lipsă de înțelegere. Tocmai de aceea este indicat să începi să-i asculți activ și empatic pe cei din jur.

Asta înseamnă că va trebui să încerci să te pui în pielea partenerului tău/partenerei tale. Gândește-te la experiențele lui/ei din trecut și ia în calcul cum îi pot modifica raționamentul față de o problemă din prezent. Cere detalii suplimentare dacă nu înțelegi raționamentul din spatele cuvintelor sau acțiunilor lui/ei.

2. Empatia te ajută să îți exprimi sentimentele

Majoritatea oamenilor se confruntă cu conflicte în relații pentru că simt că nu își pot împărtăși emoțiile cu partenerul lor. Cu alte cuvinte, le lipsește empatia. Sau poate că nu văd rostul de a face acest lucru pentru că de fiecare dată când încearcă sunt ignorați. Sau poate că pur și simplu vor să fie ascultați fără să li se ofere sfaturi pe care nu le-au cerut.

Dacă simți că tu și partenerul tău/partenera ta treceți printr-o astfel de situație, dați-vă o șansă printr-o „sesiune” de ascultare empatică. Încercați să vă rezervați timp pentru a vă asculta unul pe celălalt, fără să vă dați cu părerea cu privire la subiect decât dacă vi se cere explicit acest lucru. Uneori, tot ceea ce are nevoie cineva este să se descarce și să-și elibereze emoțiile înăbușite.

3. Empatia construiește încrederea (în sine și în cei din jur)

Multe cupluri nu dezvoltă încredere în relație pentru că nu se simt în siguranță emoțională. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că nu reușesc să își împărtășească emoțiile sau au impresia că reprezintă o povară în relație, nu pot explica prin ce trec sau se tem că partenerul va interpreta greșit spusele lor.

O relație nu poate dura dacă există o lipsă de încredere. Dar puteți lucra pentru a stabili și a menține această încredere, o modalitate bună în acest sens fiind ascultarea empatică. Această abordare vă permite să vă conectați la un nivel mai profund. Nu va trebui să îți faci griji că ai fi o povară, deoarece cealaltă persoană te va alina când vei avea nevoie și viceversa.

Cuplu care stă de vorbă la o cafenea.

4. Ascultarea empatică te ajută să creezi conexiuni interumane mai profunde și mai de durată

În orice relație vor exista momente în care vei simți că legătura voastră nu este atât de profundă pe cât ți-ai dori. Un motiv important pentru acest lucru este că nu-ți cunoști partenerul atât de bine pe cât ar trebui. Chiar dacă sunteți împreună de ceva timp, nu înseamnă că ați încercat în mod activ să vă cunoașteți unul pe celălalt.

Dacă acesta este cazul, ascultarea empatică poate răspunde problemei voastre. Când creați un spațiu sigur pentru schimbul de informații, celălalt se va simți încurajat să se deschidă. Vei descoperi cu timpul că discuțiile nu se vor mai limita la ceea ce ați făcut în timpul zilei, ele vor aborda subiecte mai profunde, cum ar fi trecutul, dorințele și aspirațiile. Acest lucru vă va permite să creați o legătură și mai puternică.

5. Empatia te ajută să rezolvi problemele din relație

Rezolvarea problemelor poate fi o sarcină complicată pentru orice cuplu. Totuși, devine aproape imposibilă dacă nu puteți comunica în mod corespunzător. Uneori, riscați chiar să agravați situația. Chiar și un necaz minor se poate transforma într-un motiv de ceartă dacă lucrurile nu sunt abordate corect.

De asemenea, puteți fi predispuși să ascundeți problemele sub preș și să nu le abordați niciodată. Aceasta este, de asemenea, o opțiune proastă, deoarece acele probleme vor ieși la suprafață în cele din urmă.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să discuți despre probleme. Dar nu comite greșeala de a deveni defensiv/ă și de a te concentra doar pe propria perspectivă. Ascultă activ și empatic!

Doar îți irosește timpul? Opt semne că e timpul să te desparți de el/ea

Comunicarea e vitală pentru a crea o legătură puternică. Dacă nu poți vorbi deschis, nu vei putea cunoaște cu adevărat cealaltă persoană. Prin urmare, nu vei putea dezvolta o conexiune solidă și nu veți rezolva problemele ca o echipă. Vei lupta mereu cu neînțelegeri. În cele din urmă, cele mai mari probleme pot apărea atunci când unul dintre voi se simte neglijat sau neînțeles. Deoarece, mai presus de orice, oamenii vor să se simtă în siguranță într-o relație și nu se vor simți în siguranță sau respectați atunci când nu pot să se deschidă.

Ascultarea empatică este cheia pentru a rezolva toate aceste probleme. Cunoscută și sub numele de ascultare activă, această abordare implică efortul de a asculta cu adevărat cealaltă persoană și de a manifesta empatie. În plus, înseamnă să te abții de la a oferi sfaturi sau judecăți dacă nu ți se cere acest lucru. Dacă începi să practici acest mod de comunicare, vei consolida relația și vei crea o conexiune mult mai profundă decât ai fi crezut că este posibil.

Surse foto: Freepik 

Surse articol: Power of positivity 

Articolul urmator
Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume
Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume
Ce piatră prețioasă ești?
Incepe quiz
Ce piatră prețioasă ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.