Cum îți dai seama dacă cineva te va iubi sau te va răni

Cum îți dai seama dacă cineva te va iubi sau te va răni

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

La început de drum, este imposibil de stabilit ce se va întâmpla cu o relație. Doar timpul poate spune dacă vom trece peste toate provocările alături de perechea noastră sau, din contră, dacă neînțelegerile și nepotrivirile dintre noi ne vor împinge să o luăm pe drumuri separate.

Deși nu ai fi crezut, există o cale de a afla dacă persoana dragă te va iubi pentru mult timp de acum încolo sau dacă te va răni și te va părăsi. Psihologia vine în ajutorul tău și îți permite să treci dincolo de aparențe și să vezi ce anume gândește persoana iubită: care îi sunt intențiile ascunse, în funcție de trăirile și de sentimentele tale față de această persoană specială.

femeie in poaie

Iată cum îți dai seama dacă cineva te va iubi sau te va răni!

Ken Page, autorul cărții Deeper Dating, explică tot ce trebuie să știi în acest moment despre viitorul relației tale. Ken spune că am fost învățați să înțelegem atracția ca pe un sentiment care există pe moment sau niciodată. Astfel, dacă nu simțim că suntem atrași de o persoană în prezent, ne gândim că nimic nu se va schimba pe viitor.

Să luăm un exemplu: Ana era atrasă de tipii aroganți, din partea cărora se aștepta să fie tratată cu respect. Astfel, toate relațiile sale cu bărbații de care se simțea atrasă se terminau destul de rapid, atunci când își dădea seama că o deranjează comportamentul lor lipsit de respect. Ana voia din străfundul inimii un soț și o familie, dar tipii de care era atrasă nu erau interesați de căsătorie, iar „bărbații de casă” nu reușeau să o incite.

Dacă te regăsești în povestea Anei, află că nu ești singură. Majoritatea persoanelor sunt atrase de tipurile de persoane care le împiedică să găsească un echilibru: tipul fizic, tipul emoțional și tipul personalității. Aceste tipuri de atracție ne pot aduce în pragul disperării, ne pot pune în genunchi, manipulându-ne nesiguranțele. Mereu simțim că ne aflăm într-o luptă de cucerire a dragostei partenerului nostru, a obținerii aprobării și a atenției acestuia. Acest tip de atracție se numește atracția deprivării.

Într-o astfel de relație, suntem conștiente că luptăm cu morile de vânt, dar pur și simplu nu ne putem opri. Față de cei din jurul nostru, aceste aspecte ale relației nu sunt atât de evidente. Pentru noi însă, defectele partenerului devin vizibile atunci când el ne minte, ne înșală, nu este lângă noi atunci când avem nevoie, ne critică adesea, este egoist sau dependent de anumite substanțe periculoase, uneori fiind și instabil mental.

Diferența dintre atracția deprivării si atracția bazată pe inspirație

Dacă această atracție este atât de dureroasă pentru noi, de ce nu putem să îi punem capăt, pur și simplu? Unul dintre motive este ceea ce teoreticienii comportamentali numesc „sistemele recompensei intermitente”. În cadrul acestor sisteme, primești anumite recompense din când în când, și tocmai din această cauză îți pierzi controlul și abia aștepți să te bucuri de puțină atenție din partea iubitului. Sistemele recompensei intermitente te fac să devii atât de obsedată de persoana dragă, încât pot fi comparate cu dependența de pariuri sau jocuri de noroc.

cuplu fericit

În cadrul relațiilor bazate pe atracția deprivării, căutăm cu disperare dragostea, deși știm în adâncul sufletului că nu o vom primi niciodată din partea partenerului nostru abuziv. În cadrul acestei relații simțim un anumit disconfort, frică, sentimentul că nu suntem bune de nimic și furie. Cu cât ne adâncim în acest tip de legătură, cu atât ne este mai greu să ne simțim confortabil în preajma unei persoane care ține la noi și care ne respectă, așa cum sunt familia și prietenii.

Marele secret în a-ți da seama dacă cineva te va iubi sau te va răni este să înțelegi diferența dintre atracția deprivării și atracția bazată pe inspirație. Deși poate părea simplu, în realitate pot să treacă decenii până să descoperi adevărul și calea pe care să o urmezi.

Recunoașterea atracției bazate pe inspirație necesită timp, răbdare și atenție. În aceste relații, marea noastră provocare este să acceptăm iubirea partenerului nostru și să oferim, în schimb, același tip de dragoste, nu să încercăm să o câștigăm. Atracția bazată pe inspirație este cea care îți oferă un sentiment de bine, o senzație că acea relație te face o persoană mai bună și că te ajută să evoluezi. Aceste legături încep prin pași mici, dar înfloresc în timp și se transformă în adevărate povești de iubire.

Iată care sunt întrebările la care trebuie să răspunzi pentru a-ți da seama dacă perechea ta te va iubi: „Mă inspiră grija și iubirea partenerului meu, bunătatea lui, decența și integritatea?”, „Se bazează relația noastră pe respect?”, „Suntem dispuși să muncim amândoi pentru a repara lucrurile care nu funcționează între noi?”, „Îmi place cine sunt în preajma iubitului?”, „Mă face să fiu o persoană mai bună?”.

Relația bazată pe inspirație nu este doar pentru cei norocoși. Toți putem găsi o astfel de relație, dacă începem să selectăm cu înțelepciune persoanele pe care le lăsăm în viața noastră. Această cale nu este doar cea care ne duce spre o legătură profundă de dragoste, ci și una care ne permite să ne descoperim pe noi înșine și să devenim cea mai bună variantă a noastră.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
10 fraze de ținut minte atunci când cineva te părăsește
10 fraze de ținut minte atunci când cineva te părăsește
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.