Cum să treci peste faptul că fostul partener s-a îndrăgostit de altcineva

Cum să treci peste faptul că fostul partener s-a îndrăgostit de altcineva

Ramona Jurubita

Durerea simțită în urma unei despărțiri nu dispare într-o secundă și suntem cu toții conștienți de acest adevăr general valabil. Unii dintre noi trec mai repede peste, dar altora le ia mai mult timp să își revină. Până la urmă, este un lucru perfect normal, având în vedere cât de mult ne deosebim atât noi cât și sentimentele noastre.

Toți suferim, așa este, dar nu toți o facem la fel. Dacă simți că nu poți trece peste amintirile fostei relații, nu trebuie să te gândești că ești condamnat/ă pe viață la nefericire! Există o soluție simplă cu ajutorul căreia poți să te vindeci.

Vom analiza două situații concrete prin care au trecut două femei îndrăgostite, dar și sfaturile și explicațiile pe care acestea le-au primit de la un specialist. Exemplele de mai jos te vor ajuta și pe tine să înțelegi de ce a venit vremea să îți lași fostul/a să își trăiască în liniște noua poveste de iubire și ce ai de făcut ca să începi și tu următorul capitol al vieții tale.

Portret al unei femei gânditoare în hanorac gri, care stă sprijinită de spătarul unui fotoliu

Iată ce i s-a întâmplat Claudiei (28 de ani):

„Am fost împreună pe durata primului an de facultate. A fost o relație clasică a unor studenți care erau absolut siguri că vor fi împreună pentru totdeauna.”, așa descrie ea povestea lor de iubire.

Însă cu despărțirea nu s-a obișnuit prea ușor, pentru că lua des contact cu fostul partener, fiind amândoi din același cerc de prieteni.

„Pe lângă pierderea unei persoane care a însemnat atât de mult pentru mine, viețile noastre s-au împletit cu ale prietenilor noștri, având în vedere că erau extrem de asemănătoare.”, a continuat ea.

Când fostul ei și-a refăcut viața, a aflat asta din mediul online, după ce a văzut o fotografie în care acesta se săruta pasional cu o altă femeie.

„S-a simțit ca o lovitură în stomac, mai ales că părea a fi mai mult decât un sărut ocazional ce a avut loc la o ieșire de noapte. I-am văzut apoi prin facultate și prin oraș. De fiecare dată când îi vedeam arătându-și orice nivel de afecțiune fizică, mă durea.”, a mărturisit Claudia.

Să îți vezi fostul pe internet la brațul altcuiva a devenit o normalitate a zilelor noastre. Îți poți imagina că viața lor nu este perfectă și că mimează fericirea pe rețelele sociale, ceea ce înseamnă că te mai liniștești puțin.

Dar să îl vezi în realitate cu altcineva este mai greu, pentru că începi să observi în detaliu bucuria de pe chipurile lor. Începi să îți aduci aminte de vremurile în care tu țineai de mână persoana respectivă și nu te mai poți uita la ei cu la fel de multă detașare. De asemenea, poți începe să cauți modalități prin care să te răzbuni sau prin care să îi arăți fostului/ei că ții pasul cu el/ea. Așa a făcut și Claudia, fiindcă este un comportament pe care mulți dintre noi în adoptă în situații limită.

„Am început să ies la întâlniri, ceea ce probabil nu a fost cel mai sănătos lucru. Cred că m-am gândit că eu pot face mai bine orice poate face el. Nu am vrut să creadă că mă doare în continuare – deși bănuiesc că nu se gândea deloc la mine.”, a mai spus aceasta.

Psihoterapeutul Vasia Toxavidi a venit în sprijinul ei și al altor persoane aflate în această situație, explicând de ce doare atât de tare să vezi persoana iubită în brațele altcuiva. În opinia sa, este cumva ca o zdruncinare a echilibrului interior, ca o trezire la realitate.

„Pentru unii, când fostul partener se îndrăgostește de altcineva, despărțirea poate deveni mai reală decât înainte. Când erau încă singuri, exista posibilitatea unei împăcări, dar când altcineva intră în ecuație, speranța începe să fie pusă sub semnul întrebării. Ca ființe umane, avem tendința să ne comparăm, așa că faptul că fostul tău se îndrăgostește de altcineva îți poate afecta stima de sine și te poate face să te simți respins, mai ales dacă noua persoană este percepută ca fiind mai bună într-un fel sau altul.” rezumă ea.

Printr-o despărțire a trecut și Luiza, în vârstă de 26 de ani. Iată ce s-a întâmplat după ce a fost șapte ani cu același bărbat:

„A fost prima dragoste adevărată din viața mea. S-a despărțit de mine pentru că relația era prea complicată; privind acum în urmă, este foarte clar că nu ar fi mers niciodată, dar am încercat să rămânem prieteni.”, a spus tânăra.

Ca să devină totul și mai complicat, omul pe care ea îl iubea s-a îndrăgostit de cea mai bună prietenă a ei. Practic, pe rană i-a fost presărată sare, fix în momentele în care încerca să se vindece.

„Îmi aduc aminte că m-am dus la cea mai bună prietenă a mea să plâng și să îmi spun oful în legătură cu iubitul meu, iar ea mi-a dezvăluit din greșeală că își trimiteau mesaje. Este destul de oribil să-ți vezi fostul iubit mergând mai departe - chiar dacă v-ați despărțit în mod violent, să îl vezi cu următorul partener este întotdeauna un șoc, în opinia mea; dar să-ți vezi fostul cu prietena cea mai bună este un tip special de durere, pentru că am sfârșit prin a-i pierde pe amândoi.”, a povestit aceasta.

La scurtă vreme după incident, cei doi amorezi și-au oficializat relația pe Facebook, iar Luiza plângea foarte mult de fiecare dată când vedea fotografii cu ei.

Psihoterapeutul menționat mai sus a explicat și aceste stări pe care le poate avea oricine în momentul în care vede că omul care i-a provocat nefericire este fericit cu altcineva:

„S-ar putea să îți vezi fostul pe rețelele sociale în vacanță cu noua sa cucerire, fix într-un loc în care ați fost împreună. Acest lucru ar putea fi mai dureros decât atunci când i-ai văzut împreună cu altă ocazie, pentru că toți vrem să simțim că ceea ce am trăit a fost special și doar pentru noi.”

I se poate întâmpla oricui să aibă același cerc de prieteni cu fosta mare iubire și trebuie să înțelegem că nu este un capăt de lume. Specialista explică și ce este de făcut în astfel de situații.
În cazul în care ești invitat/ă la un eveniment la care participă și el/ea, poți evita să te prezinți, până ce te simți confortabil să fii din nou în prezența sa.

„Încearcă să eviți evenimentul, dacă este foarte dureros; cel puțin pentru o perioadă de timp.”, recomandă Vasia Toxavidi.

Ca să nu te mai gândești atât de mult la persoana care ți-a rupt inima, adu-ți aminte de momentul despărțirii și s-ar putea să nu îți mai fie atât de dor de vremurile apuse.

„Întreabă-te de ce v-ați despărțit. Asta înseamnă că relația nu a funcționat. Este ușor pentru minte să uite aspectele negative atunci când trece printr-o pierdere și să își amintească doar momentele frumoase.”

Dacă îți ajuți creierul să nu uite ce a provocat ruptura, se va obișnui mai ușor cu lipsa acelui om. Psihoterapeutul recomandă să vorbești cu un specialist care te va încuraja să nu îți reprimi emoțiile.

„Dă-ți voie să experimentezi aceste sentimente și înțelege că timpul o să le vindece.”, a mai spus ea.

Care ar fi concluzia? Toate aceste lucruri sunt normale: este în regulă să suferi, să te doară când privești în urmă sau când te uiți în față și vezi că persoana cealaltă s-a vindecat mai repede. Dar nu trebuie să faci o dramă din asta, ci să aștepți să treacă timpul, astfel încât să fii bine cu tine. Fericirea ta va veni în momentul în care nu te vei mai agăța de amintiri și îți vei da voie să pui bazele unei noi vieți.

Acest articol este o adaptare a celui publicat pe Cosmopolitan.

Citește și: Cum să-l faci să înțeleagă că te pierde dacă mai continuă așa

Surse foto: Unsplash

Surse articol: CosmopolitanBuzzfeednewsBuzzfeed

Articolul urmator
Cinci întrebări pe care să ți le pui dacă începi să te vezi cu fostul unei prietene
Cinci întrebări pe care să ți le pui dacă începi să te vezi cu fostul unei prietene
Treci repede peste despartiri?
Incepe quiz
Treci repede peste despartiri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.