Iată cum să-i spui cuiva cu care te întâlnești că nu vrei să fie ceva oficial între voi

Iată cum să-i spui cuiva cu care te întâlnești că nu vrei să fie ceva oficial între voi

Ramona Jurubita

Ai fost vreodată atras/ă de cineva, dar nu te simțeai disponibil/ă din punct de vedere emoțional pentru o relație serioasă? Acesta este un lucru normal și aproape fiecare persoană experimentează o astfel de senzație măcar o dată în viață. Poate ești prea tânăr/ă și vrei să mai experimentezi, poate doar ce te-ai despărțit de omul pe care îl iubeai, posibil să ai un job care te pune mereu pe drumuri sau, pur și simplu, ai alte priorități și nu vrei să te implici într-o legătură stabilă.

Indiferent de motive și de perioada în care ți s-a întâmplat să trăiești aceste emoții contradictorii, mai mult ca sigur ți-a fost greu să îi explici persoanei de lângă tine că nu ai intenții serioase. Nici acum nu știi cum ar trebui să tratezi o astfel de situație? Nu-ți face griji, de asta ești aici! După ce vei citi acest articol, te vei simți expert/ă în interacțiunile tale amoroase și vei ști cum să păstrezi anumite limite.
Nu-i nicio problemă dacă te gândești că îl/o poți răni pe cel/cea interesat/ă de tine. Este firesc să îți faci griji pentru oamenii din jurul tău, dar există metode care te vor ajuta să le explici tot ce simți, fără să le frângi inima.

Femeie aflată în impas, îngândurată, epuizată și speriată.

Adevărul te va scoate întotdeauna din probleme, așa că primul pas este să comunici direct intențiile pe care le ai. Dacă ființa dragă te dorește la fel de mult, va accepta o „prietenie cu beneficii”. Cu o conștiință curată, nimic nu este atât de greu pe cât pare, așa cum susțin și experții:

Megan Murphy, consilier autorizat în sănătate mintală, a spus pentru Elite Daily: „Sunt adepta vorbirii sincere, din inimă. Deși acest lucru nu este întotdeauna ușor, este acțiunea care va crea cel mai bun rezultat pentru toate părțile, iar tu poți merge la culcare știind că ești cea mai bună versiune a ta.”

Evident că aici intervine o nouă teamă și anume, gândul că nu vei ști cum să suporți reacția partenerului/ei. Iată cum spun experții că ar trebui să te comporți într-o astfel de conjunctură:

Cum să spui cuiva că nu vrei o relație

Ca să te simți întotdeauna împăcat/ă cu propriile acțiuni, este mai bine să îi tratezi pe ceilalți așa cum ai vrea să te trateze ei pe tine. Nu ți-ar plăcea să fii mințit/ă, folosit/ă și abuzat/ă, nu-i așa? Atunci nici tu nu ar trebui să recurgi la astfel de fapte. Trebuie să înviți omul respectiv la o discuție sinceră și să îi mărturisești ce este în sufletul tău. 

Experta Megan Murphy sugerează să folosești o astfel de exprimare: „Mi-a făcut plăcere să petrecem timp împreună, dar am nevoie de ceva mai mult timp pentru a decide dacă această relație este ceva în care vreau să mă implic. Cum te-ai simți dacă nu aș folosi etichete pentru moment?". Aceste „etichete” se referă, de fapt, la stabilirea unui status al relației. Practic, dacă și el/ea este de acord, puteți continua să vă întâlniți, dar fără să vă numiți oficial „un cuplu”.

Citește și: Semne subtile că întâlnirea romantică nu decurge bine

Consilierul de cuplu Clara Artschwager recomandă același lucru, doar că explică în detaliu modul în care ar trebui să abordezi discuția. 

„Întotdeauna să începi cu „Îmi este foarte greu să spun asta…”, cuvinte care acționează ca un stimul ce indică un avertisment. Apoi continui cu o frază de genul „Mi-a plăcut foarte mult să petrec timpul cu tine, dar – și mă deranjează să spun asta – nu caut o relație în acest moment”.”, a explicat Clara Artschwager pentru Elite Daily.

Știi deja că niciun om nu poate citi gânduri, așa că nu trebuie să aștepți ca altcineva să presupună ce se află în mintea ta. Ca să nu lași loc de interpretări, mai ales când între tine și o altă persoană există un grad ridicat de apropiere, va fi nevoie să clarifici situația de la început. Trebuie să spui clar și concis tot ce îți dorești și ce nu îți dorești. De aceeași părere sunt și specialiștii în relații, printre care se numără și terapeutul licențiat în problemele de familie, Anita Chlipala. Iată ce a spus ea:

„Femeia/bărbatul care iese cu tine la întâlniri] este o persoană diferită, așa că, dacă nu clarifici de la început ce vrei și ce nu vrei... s-ar putea să nu aibă nicio idee.”, a declarat aceasta pentru sursa menționată.

Ce să faci după conversație

Îndrăgostiți care stau de vorbă în natură, în timp ce savurează un pahar cu vin.

Nu uita ca un cadru relaxat vă poate ajuta să înțelegeți mai bine tot ce se întâmplă între voi, așa că trebuie să alegi atent locul în care purtați discuția atât de serioasă. De asemenea, nu trebuie să te sperii dacă reacția nu va fi cea așteptată. Este posibil ca persoana respectivă să își fi dorit mai mult de la tine și să trăiască o dezamăgire în momentul în care îi dai vestea neplăcută. Totuși, există șanse ca el/ea să se fi gândit la același lucru și să se simt/ă ușurat/ă dacă află că împărtășiți aceleași gânduri.

Trebuie să aștepți câteva minute, să îl/o lași să proceseze informația. În niciun caz nu trebuie să rostești păreri de rău sau să te învinuiești. Clara Artschwager îți recomandă să aștepți mai degrabă să vezi dacă are să îți pună întrebări.

Chiar dacă aveți doar o aventură sau sunteți prieteni cu beneficii pe termen lung, ar trebui să existe respect și comunicare între voi.

„Prietenia cu beneficii poate fi ocazională în sensul că nu te angajezi la monogamie pe termen lung, dar modul în care vă tratați unul pe celălalt nu ar trebui să fie întâmplător.”, a spus Jess O'Reilly, gazda podcastului Sex With Dr. Jess.

Nu este o problemă foarte mare dacă partenerul/a se supără și își lasă furia să iasă la suprafață. Poate s-a implicat mai mult din punct de vedere emoțional și suferința este normală în astfel de cazuri. Dar dacă începe să te insulte sau să recurgă la orice tip de violență, ar trebui să îți dai seama că este imatur/ă și că niciun fel de relație nu o să meargă între voi.

„Când cineva se comportă într-un mod imatur sau copilăros, să știi că acele reacții sunt o reflectare a propriului dialog intern și a experienței sale.”, a subliniat Clara Artschwager.

În cazul în care se întâmplă să nu reacționeze deloc bine, trebuie să impui anumite limite: să fii cât de ferm/ă poți și să îi spui că nu îți place reacția. Invită apoi persoana respectivă la o nouă discuție lămuritoare, în care și ea va trebui să îți explice tot ce simte. Dacă este de acord să continuați întâlnirile fără implicare, nu poți decât să te bucuri.

Totuși, nu uita să iei în calcul și a doua variantă. Dacă omul respectiv caută ceva serios și chiar ține la tine, s-ar putea să nu accepte o astfel de legătură în care ar investi doar el emoții puternice. Nu te supăra dacă preferă să se retragă, să aștepte să se vindece și apoi să își vadă de viață fără tine. Ar fi imposibil să convingi pe cineva să accepte stilul de viață pe care ți-l dorești. În plus, nu ar fi etic să îl/o pui să renunțe la principiile sale pentru tine.

Respectarea sentimentelor este esențială în orice fel de relație, așa că niciunul dintre voi nu trebuie să îl forțeze pe celălalt să facă un lucru care nu îi aduce fericire.

Fie că veți continua să vă întâlniți, fie că veți reduce interacțiunile sau că vă veți îndepărta de tot, să știi că această discuție dificilă merită efortul, mai ales dacă rezultatul final este liniștea sufletească. După cum spune Megan Murphy, „Sinceritatea, spusă direct din inimă, schimbă viața și este spre binele tuturor.".

Acest articol este o adaptare a articolului de pe Elite Daily.

Citește și: Am aflat de ce fug bărbații de căsătorie, din perspectiva lor

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: ElitedailyJoinoneloveTheeverygirl

Articolul urmator
Relatiile sanatoase ti se par plictisitoare? Iata de ce!
Relatiile sanatoase ti se par plictisitoare? Iata de ce!
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.