Motivele pentru care tot mai multe femei aleg să fie singure

Motivele pentru care tot mai multe femei aleg să fie singure

Paula Rotaru

Să fie cariera, dorința de independență, experiențele neplăcute sau... pretențiile exagerate? Motive sunt multe și femei singure întâlnim la tot pasul în ultima vreme. Multe dintre acestea se concentrează pe dezvoltarea profesională și pe educație, altele pur și simplu nu vor să audă de măritiș, mai ales că văd în jurul lor cupluri care divorțează la scurt timp după ce și-au jurat iubire eternă.

Iar aceasta nu este doar o impresie, ci o concluzie la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea de Stat Bowling Green din America. Potrivit acestui studiu, rata mariajului a scăzut la doar 60%, de la 93% cât era în anii 1920.

Vezi mai jos un video interesant despre singurătate și relații!

O altă statistică, realizată de Institutul Național de Statistică din România în anul 2015, arată că, pe măsură ce numărul căsătoriilor scade, cel al divorțurilor este în continuă creștere. Mai precis, o căsnicie din patru se destramă.

Nu e de mirare, așadar, că tot mai multe femei aleg să fie singure, sau cel puțin „nelegate la cap”.

Lipsa unui partener de viață potrivit, obținerea unor venituri care să asigure bunăstarea familiei și nevoia continuă de educație în scopul dezvoltării personale se regăsesc printre motivele des invocate de femeile care preferă să își ducă traiul singure până după 30 de ani. Și cam 60% dintre femei sunt singure, arată rezultatele unui sondaj Gallup din 2015. Se vede treaba că instituția căsătoriei se cam „clatină” odată cu generația milenialilor.

Descoperă mai jos motivele pentru care tot mai multe femei singure refuză să se implice în relații de lungă durată.

5 motive pentru care femeile aleg să fie singure

Să fii singură nu e un capăt de lume. Multe femei își doresc asta și chiar se simt mai bine fără un partener alături, cel puțin o perioadă. Ele își pot găsi fericirea în alte lucruri, cum ar fi timpul petrecut cu familia și prietenii sau (re)descoperirea unor hobby-uri.

Iată câteva argumente ale femeilor singure pentru decizia lor de a nu se implica într-o relație.

Vreau să-mi construiesc o carieră

Să recunoaștem: în comparație cu bunicile noastre, care făceau copii cel târziu la vârsta majoratului și nu erau nevoite să muncească pentru asigurarea traiului, femeile de peste 20 de ani din zilele noastre se angajează încă de pe băncile facultății pentru a se întreține. Iar acest „șut în fund” a dus la emanciparea noastră, la dorința de a face carieră mai întâi de toate, în detrimentul unei familii tradiționale.

Descoperă 10 semne care îți prezic o carieră de succes!

În această „ecuație” nu își are locul un iubit, pentru că timpul este, după cum bine știm, prețios și trebuie să profităm la maximum de el pentru a acumula cât mai multe cunoștințe și experiență și, poate, pentru a obține o promovare pe plan profesional.

Facultate, masterat, doctorat...

Cu alte cuvinte, femeile din vremurile noastre vor să învețe cât mai mult, să se specializeze, astfel încât șansele lor de a reuși în viață să fie cât mai mari. Iar această percepție ne este indusă încă din copilărie, când părinții ne spun că doar învățând vom reuși să ajungem „cineva” în viața asta.

Cum procesul educativ se poate întinde până spre vârsta de 30 de ani și dacă mai punem la socoteală și faptul că trebuie să muncească pentru a-și plăti studiile, nu e de mirare că femeile nu mai au timp de „giugiuleală”.

Cine s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt

Un nou drum spre altar nu este deloc tentant pentru femeile care au trecut deja prin această experiență, finalizată cu... un divorț. Potrivit cercetărilor în domeniu, doar 29% dintre femeile divorțate vor să își pună din nou pirostriile, în comparație cu bărbații, care sunt mult mai dornici să se recăsătorească după un divorț.

Pentru multe femei singure, stresul unui nou mariaj cântărește mai mult decât beneficiile ipotetice ale acestuia. Potrivit medicului psiholog Susan Brown, de la National Center for Family and Marriage, „aproximativ 15% dintre femei trăiesc fie separate, fie divorțate și nici nu vor să mai audă de măritiș”.

„Religia” nu-mi permite

Același studiu citat la începutul articolului relevă că generația actuală este mult mai puțin religioasă decât părinții sau bunicii noștri. Multe femei până în 30 de ani declară că sunt agnostice, atee sau pur și simplu nu pun accent pe divinitate, prin urmare nici pe familia tradițională, care presupune ca bărbatul să fie capul familiei, iar femeia... e și ea pe acolo, face copii, mâncare, curățenie și ce mai trebuie prin casă. Și cum mulți bărbați încă mai au această mentalitate, e greu de crezut că nu vor exista conflicte pe această temă într-un cuplu în care un partener este împământenit în tradiționalism, iar celălalt are o viziune ceva mai modernă asupra relației, așa că femeile preferă să se distanțeze de astfel de trăiri consumatoare de energie. 

Sociologii consideră că lipsa credinței în divinitate se datorează, sau este cauzată, depinde din ce punct de vedere privești problema, accesului la informații despre crearea lumii, încrederii în sine și nevoii de a-ți pune mereu întrebări.

Încă nu l-am găsit pe EL

Da, așa e, multe femei singure sunt în această situație pentru că pur și simplu nu l-au întâlnit pe bărbatul potrivit. Ba este lipsit de romantism, ba vrea copii din primul an de relație sau deloc, ba este gelos sau vrea să calce strâmb și să fie înțeles pentru că... e bărbat.

Adevărul e că bărbatul perfect este greu (a se citi imposibil) de găsit sau... deja luat. Iar căutarea aceasta continuă este obositoare, așa că nu ai decât trei variante: fie te complaci într-o relație cu bărbat pe care vei ajunge să îl urăști, fie îi accepți defectele fără remușcări, conștientă că și tu le ai pe ale tale și pentru că vă iubiți cu adevărat, fie alegi să fii singură.

Vezi cum arată bărbatul perfect în viziunea a 19 țări: n-o să îți vină să crezi ce diferențe sunt!

Orice motiv ar avea femeile să fie singure, cu siguranță un suflet-pereche se găsește pentru oricine, mai devreme sau mai târziu. Așa că bucură-te din plin de singurătate, dar nu uita că viața în doi poate fi cel mai frumos lucru, atât timp cât dragostea este sentimentul care vă leagă.

Află care sunt zodiile ce nu se vor căsători niciodată!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.