Patru feluri în care stresul îți poate afecta viața intimă, în bine sau în rău

Patru feluri în care stresul îți poate afecta viața intimă, în bine sau în rău

Alida Enache

Relația dintre stres și nevoia de intimitate este cu adevărat complicată, după cum o spun chiar terapeuții sexuali. Deși ai putea crede că îngrijorarea, anxietatea și neliniștea ucid, în general, dorința, realitatea este mult mai complexă de atât.

Stresul influențează libidoul într-o foarte mare măsură. Asta înseamnă că, în funcție de trăsăturile tale specifice, neliniștea de zi cu zi poate aduce chiar mai multă dorință sexuală sau, dimpotrivă, ți-o poate fura pentru o vreme.

Imagine cu o femeie și un bărbatcare se ceartă în dormitor

Cheia spre a avea o viață pasională sănătoasă și mulțumitoare este să recunoști, înainte de toate, că există o conexiune puternică între starea ta psihică și nevoia de amor. Acordă-ți puțin timp pentru a înțelege mai bine felul în care acestea îți pot afecta viața și astfel te vei putea bucura din plin de fiecare fior în parte.

Care este legătura dintre intimitate și stres?

Ei bine, în unele cazuri, stresul poate crește dorința de intimitate. Adesea, oamenii care reacționează astfel în perioadele complicate din viața lor își doresc conexiune fizică și validare din partea partenerilor pentru a putea gestiona mai bine situațiile prin care trec.

De asemenea, libidoul poate crește într-o perioadă critică din punct de vedere emoțional și psihic tocmai pentru că foarte multe persoane consideră actul în sine o eliberare. Să te iubești cu partenerul/partenera te poate ajuta să te simți mai fericit/ă, mai relaxat/ă, așa că nici nu este de mirare că mulți se folosesc de asta pentru a scăpa de stres.

Pe de altă parte, nu toată lumea experimentează creșterea libidoului într-o perioadă stresantă. Mulți oameni își pot pierde apetitul sexual pentru o lungă vreme din cauza hormonilor care sunt eliberați atunci.

Stresul este atât o experiență psihologică, cât și una fiziologică. Organismul uman caută constant să se adapteze în fiecare realitate a ta, fie că ești fericit/ă, trist/ă sau extrem de stresat/ă. Haide să descoperim împreună care sunt cele patru moduri în care viața ta intimă poate fi afectată de stres!

Cum este afectată viața intimă de stres

1. Munca. Ai multe proiecte de terminat și te confrunți cu numeroși clienți care mai de care mai frustrați. E clar că nu-ți mai stă mintea la intimitate acum! Tocmai de aceea, stresul și nevoia de amor nu se combină prea bine într-o astfel de situație. În timp ce toată atenția ta este concentrată asupra evoluției profesionale, apetitul sexual se poate diminua și chiar dispărea.

Cu siguranță că și tu ți-ai dori să te poți iubit cu jumătatea ta oricând, oriunde, indiferent de contextul în care te afli. Dar, chiar și așa, se pare că perioadele stresante nu te ajută din acest punct de vedere. Este foarte important să înțelegi felul în care funcționează organismul tău și să nu-ți creezi așteptări nerealiste sau nefondate. Doar pentru că libidoul tău a dispărut pentru o vreme, nu înseamnă neapărat că ai o problemă sau că nu te vei mai putea iubi cu nimeni niciodată.

2. Grija față de copii tăi. Tu și partenerul tău/partenera ta aveți deja copii, iar mare parte din timp vi-l petreceți crescându-i, educându-i. Cum să te mai și gândești la intimitate într-o astfel de perioadă? E clar că atât tu, cât și jumătatea ta aveți alte priorități acum. Nu e nimic greșit sau anormal în asta, așa că nu-ți face griji!

3. Relația sau mariajul. Nu, partenerul tău/partenera ta nu va mai avea aceeași dorință sexuală după 11 ani de relație. Și ghici ce? Nici măcar tu nu vei mai acorda atât de multă atenție pasiunii dintre voi doi. Cu timpul, lucrurile se vor schimba, iar nopțile pasionale de la începutul relației vor lua sfârșit. Asta nu înseamnă dorința dintre voi doi va dispărea complet. Trebuie, totuși, să fiți realiști. Plus de asta, atunci când stresul cotidian afectează conexiunea romantică, te-ai putea aștepta ca pasiunea să dispară încetul cu încetul. E clar că nu mai ai timp să te iubești cu jumătatea ta, dacă sunteți mult prea ocupați să vă certați din cauza finanțelor sau a copiilor.

4. Actul în sine. Simplul fapt că tu crezi sau simți că ar trebui să te iubești cu partenerul tău/partenera ta săptămânal (sau chiar zilnic) poate aduce foarte mult stres în viața ta. Acesta, ulterior, va goni nevoia de intimitate. Mai mult, așteptările nerealiste pe care le ai din partea ta sau din partea jumătății tale în timpului actului pot, bineînțeles, să ucidă dorința de conexiune fizică.

Nu uita că înțelegerea relației dintre stres și intimitate este cu adevărat esențială atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău/partenera ta. Dacă vă înțelegeți organismul și psihicul mai bine, v-ați putea bucura împreună de cât mai multe momente pasionale. Tu cum menții conexiunea cu jumătatea ta atunci când dorința de a face amor lipsește cu desăvârșire?

Citește și: Șase lucruri romantice pe care le poți face, după ce ai relații intime, cu partenerul tău

Surse articol: Yourtango, Gottman, Verywellmind

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Regula „celor patru R”. Ce se întâmplă când te întâlnești cu aceste mecanisme care distrug relațiile
Regula „celor patru R”. Ce se întâmplă când te întâlnești cu aceste mecanisme care distrug relațiile
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?
Incepe quiz
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.