Regula „celor patru R”. Ce se întâmplă când te întâlnești cu aceste mecanisme care distrug relațiile

Regula „celor patru R”. Ce se întâmplă când te întâlnești cu aceste mecanisme care distrug relațiile

Lorena Pintilie

Diferența dintre relațiile sănătoase și de lungă durată și relațiile care se sting repede este absența (în cazul primei categorii de relații) sau prezența (în cazul celei de-a doua) a unor comportamente și mecanisme de adaptare specifice care ajung să fie nesănătoase și problematice.

Pe lângă „cei patru călăreți” ai doctorului John Gottman, care distrug repede o relație, adică disprețul, critica, eschivarea și defensiva, există alți patru factori de predicție ai disoluției unei relații: rezistența, resentimentele, respingerea și reprimarea. Cunoscute și sub numele de „cei patru R”, aceste comportamente toxice susțin și produc o tensiune continuă, care tinde să crească în cadrul unei relații. 

„Cei patru R” pot fi, de asemenea, înțeleși ca mecanisme de apărare cu care indivizii încearcă să își gestioneze sentimentele dureroase sau inconfortabile, asociate cu o interacțiune sau cu dinamica unei relații. Problema cu aceste mecanisme de apărare nesănătoase este că ele generează deconectare și sentimente negative în loc de a obține o rezolvare și de a produce sentimente de conexiune.

Cu siguranță te-ai întâlnit și tu cel puțin o dată cu un astfel de comportament distructiv și chiar enervant, sau poate chiar tu ai fost cel/cea care l-a pus în practică. Ei bine, aceste „mecanisme”, care în teorie sunt de autoapărare, devin adevărate poveri într-o relație. Odată intrat pe un astfel de drum mânat de „cei patru R”, nu există decât un singur deznodământ, ruperea relației și distanțarea totală de partener.

Cum poți să îți dai seama că tu sau partenerul/partenera tău/ta ați pus în practică aceste mecanisme ucigașe de relații? Observând cu atenție comportamentul tău și al iubitului/iubitei tale.

Ce trebuie să faci neapărat după o despărțire, conform specialiștilor

„Cei patru R” care îți pot distruge relația

Rezistența

Te-ai simțit vreodată enervat/ă, ai recurs la critici sau ai nutrit dorința de a te distanța de partenerul tău după ce acesta a spus sau a făcut ceva ori a exprimat un sentiment cu care nu erai de acord, nu îți plăcea sau care pur și simplu te-a deranjat? Dacă da, este posibil să te confrunți cu rezistența, care, în sine, nu pune capăt unei relații, dar care, „netratată”, poate să șubrezească legătura dintre tine și partenerul/partenera ta. Rezistența devine o problemă atunci când partenerul ignoră sau subestimează aceste sentimente care nu îi plac, ceea ce favorizează cel de-al doilea R, Resentimentele.

O modalitate eficientă de a face față rezistenței este să o recunoști, să o conștientizezi și să o împărtășești cu partenerul tău/partenera ta într-un mod respectuos, astfel încât să poată avea loc un proces reciproc de rezolvare.

Resentimentele

Resentimentul apare atunci când s-a adunat rezistență negestionată, și se manifestă prin ostilitate, furie și critici. Resentimentele împiedică cuplurile să se conecteze emoțional și creează distanță în cadrul unei relații. Cu cât mai mult timp un partener nutrește resentimente, cu atât este mai probabil să se apropie de următorul R, respingerea. Pentru a preveni apariția respingerii, cuplurile trebuie să fie deschise și oneste cu privire la sentimentele care contribuie la tensiuni, astfel încât să le poată soluționa.

Respingerea

Respingerea apare atunci când rezistența și resentimentele dintr-o relație nu sunt rezolvate și poate fi manifestată în mod activ sau pasiv. În respingerea activă, partenerul își face cunoscută furia și resentimentele prin plângeri, critici și abuzuri verbale, amenințări de a pune capăt relației, refuzul de a se implica în activități sau interacțiuni cu partenerul, alegând în schimb să petreacă mai mult timp separat față de partener.

Respingerea pasivă se manifestă prin mijloace indirecte. Exemplele includ pierderea interesului pentru activitățile sau interacțiunile cu partenerul, petrecerea a mai mult timp la serviciu sau angajat în alte activități, fantezii intime cu alte persoane, implicarea într-o aventură, ignorarea sau provocarea partenerului. Respingerea înseamnă că tensiunea negestionată a involuat în distanță fizică și emoțională și, adesea, presupune sfârșitul unei relații.

Cu toate acestea, dacă cuplurile rămân împreună prin respingere, dar nu o recunosc și nu o rezolvă în mod eficient, apare cel de-al patrulea R, reprimarea.

cuplu care sta spate in spate pe fundalul unei inimi frante

Reprimarea

Ai ajuns la reprimare ca urmare a rezistenței, resentimentelor și respingerii? Vei experimenta un soi de amorțire emoțională, ce se poate transpune și în alte domenii din viața voastră. Reprimarea este un mecanism de apărare prin care cuplurile își fac viața mai confortabilă atunci când experimentează sentimente neplăcute, ceea ce poate declanșa adesea un fals sentiment de satisfacție. Prin urmare, reprimarea duce la sfârșitul unei relații, căci în cuplul care a sufocat atât de mult sentimentele și emoțiile s-a creat o distanță prea mare pentru a mai fi umplută de iubire sau de amintirea ei. 

Cum să transformi o despărțire în cel mai bun lucru din viața ta

Am înțeles că cei patru R ne amenință relația, dar cum reușești să te ferești de efectele lor negative? Iată ce să faci!

  1. Să recunoști și să-ți asumi responsabilitatea pentru orice sentiment negativ sau neplăcut atunci când apare.
  2. Exprimă-ți sentimentele adevărate și sincere într-un mod deschis și respectuos.
  3. Comunică eficient partenerului ce anume îți dorești de la el/ea.
  4. Practică ascultarea activă și fii receptiv/ă atunci când vorbește partenerul tău/ partenera ta.
  5. Negociază și implică-te într-un proces de rezolvare a problemelor din relație cu partenerul tău/partenera ta.

Acum că știi toate acestea, fii atent/ă la ceea ce se întâmplă în relația ta și pune în practică aceste sfaturi care te vor ajuta să previi întâlnirea cu „cei patru R”! Și nu uita, nicio relație nu e perfectă, dar poate fi cea mai frumoasă atunci când există respect, comunicare și mai ales iubire.

Surse foto: iStock, Freepik 

Surse articol: Crown town Counseling

Articolul urmator
Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume
Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume
Când îți întâlnești sufletul pereche? Alcătuiește un meniu romantic și îți spunem!
Incepe quiz
Când îți întâlnești sufletul pereche? Alcătuiește un meniu romantic și îți spunem!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.